Tag Archive | Movie

Snow White and the Huntsman


Sempena Ulangtahun Perkahwinan kami yang kedua haritu, saya dan Mr Bart yang tercinta pergi menonton filem Snow White and the Huntsman. Punya la saya teruja bagai kanak-kanak kecil yang dibawa ke taman permainan. Kami berdua je pergi. Luqman tinggal kat adik saya minta dia jaga. So romantica de amour u know.. terasa bagai tengah bercinta. sambil disaksikan popcorn u ollss.. hehehe.

 

Ok, straight to the point. Overall movie ni, saya bagi 4/5 star. Jalan cerita yang diolah dan tidak 100% mengikut acuan cerita zaman nenek moyang kita dahulu memang menambahkan suspens dan kehebatan filem ini. memang tak berkelip lah mata saya ni menantikan apa pulak scene seterusnya..hehehe. dari segi effect dalam movie tu memang superb. sampai saya ternganga melihat pari2 dalam taman.cannnntik sangat…colorful! memang macam dalam imaginasi saya semasa kecil dahulu. time perang2 tu pun memang hebat dengan lontaran bom api pada pasir di pantai yang memercik membidas kuda dan pejuang2. best gilerrrr..

Watak-watak dalam tu pula bijak memainkan peranan masing terutamanya Queen Ravenna yang ada masa nampak ganas dan ada masa memang nampak lemah. Kekejaman terserlah. Snow White pula memang kind hearted dan soft sangat…Begitu juga watak Huntsman yang nampak garang tapi dalam hati tetap ada taman walaupun dia ganazzzz.

Kekurangan filem ni ialah masa. ya, 2 jam tak cukup untuk cerita ni. Macam kurang menyengat. Yang lain tu..entahlah…apa kata..beli tiket..tengok dan nilai sendiri?? anda pasti tak kecewa 🙂

 

Advertisements

Filem Ombak Rindu…. Ku Tunggu Kamu!!


Ombak Rindu oleh Fauziah Ashari merupakan novel yang paling best yang Mama.Wafi pernah baca sepanjang hidup ini. Telah beratus novel yang Mama.Wafi baca(sememangnya aku kaki novel)tapi Ombak Rindu memang lain daripada yang lain. Mampu membuatkan Mama.Wafi mengalirkan air mata sederasnya(perasan aku ni Izzah la pulak :p) So bercerita bab novel ni, Mama Wafi pinjam novel ni dengan mak angkat Mama.Wafi. dia pun kaki novel. Thanks Ummi bagi Muni pinjam banyak novel Ummi :-)Tahun bila Mama.Wafi sendiri dah tak ingat tapi sudah tentulah waktu sekolah dulu2.. Mama.Wafi amat berharap agar filem ini sehebat novelnya juga…seperti drama Nora Elena yang sehebat novel Kasih Yang Suci tu…But Mama.Wafi rasa kan…Maya Karin tak sesuai la jadi Izzah…Mama.Wafi lebih suka kalau yang jadi Izzah tu Tiz Zaqyah..sebab Izzah dalam novel tu gadis kampung. Maya tak nampak kampung la. Aaron Aziz memang dah teramat sesuai pegang watak Hariz…Dan watak jahat pun macam tak sesuai dengan Lisa..Lebih sesuai gantikan dengan Fazura..hihi. Ni pendapat je..Jangan ada yang marah tau. Dah tak sabar nak pi tengok dengan Papa.Wafi…Wafi pula? belum sesuai nak dibawa. So, tinggal dia dengan Mami Miyah dia aje le…Cewah..plan siap..padahal filem belum keluar lagi pun…

Tarikh Tayangan Ombak Rindu: 01 Disember 2011

Pelakon Ombak Rindu

Aaron Aziz – Hariz

Maya Karin – Izzah

Lisa Surihani – Mila Amylia

Bront Palarae

Azizah Mahzan

Zaidi Omar

Normah Damanhuri.

Sinopsis Ombak Rindu

filem yang diadaptasikan daripada novel Ombak Rindu ini mengisahkan tentang perjalanan cinta dua insan, Izzah dan Hariz dari dua dunia yang berbezadan mereka terpaksa menempuh pelbagai rintangan sebelum menemui kebahagiaan. Izzah adalah gadis kampung yang telah dijual oleh bapa saudaranya kepada sebuah kelab hiburan di K.L untuk dijadikan pelacur. Seorang pemuda, Hariz anak Datuk Sufiah, pemilik empayar perniagaan SUFIAH CEMERLANG telah mermbeli Izzah dari pemilik kelab tersebut untuk dijadikan perempuan simpanan, namun Izzah telah merayu Hariz supaya menikahinya untuk menghalalkan hubungan mereka.

Hariz setuju dengan syarat Izzah tidak menuntut sebarang hak sebagai isteri. namun selepas itu, hariz yang kasar dan panas baran telah jatuh cinta dengan Izzah yang penuh dengan kelembutan. hariz kemudian terpaksa menikahi Mila, kawan zaman persekolahannya setelah didesak oleh Datuk Sufiah dan Mila yang amat mencintainya. Semasa Hariz koma dihospital akibat kemalangan jalan raya, Datuk Sufiah telah menghalau Izzah keluar dari bungalow Hariz dan merampas telefon bimbit Izzah.

Setelah keluar dari hospital, Datuk Sufiah memberitahu Hariz yang Izzah telah menjalani hubungan dengan lelaki lain. Hariz yang marah telah memberitahu Izzah bahawa dia akan digantung tidak bertali semasa terserempak dengan Izzah di rumah pak Dollah, pemandu keluarga Datuk Sufiah. Izzah kemudian kembali ke kampungnya. Pak Dollah yang marah dengan Datuk Sufiah telah memecahkan rahsia bahawa hariz adalah anaknya yang telah diserahkan kepada suami Datuk Sufiah untuk dijadikan anak angkat serta memberitahu Hariz bahawa Izzah tidak bersalah. Hariz yang menyesal dan amat rindukan Izzah telah pergi ke kampung Izzah untuk memujuk supaya kembali kepangkuannya. Mila datang ke kampung Izzah dan menuntut cerai dari Hariz. Filem ini berakhir dengan Izzah dan Hariz menjalani hidup bahagia tanpa rahsia lagi.

Jom layan gambar-gambar dalam Filem Ombak Rindu…. Wow..romantisnya… 🙂 Yang terakhir punya gambar paling “romantis”…

**Isteri Aaron Aziz ni tak cemburu ke? Kalau la Mama.Wafi kat tempat isteri dia..Perang Besar la jawabnya…Baik betul Isteri Aaron ni…

Maksud Tanjat Boboi


Mama.Wafi buat post ni sebab ramai sangat orang dok bertanya apa maksud tanjat boboi ni ya? Setelah Mama.Wafi dok fikir dan tengok semula lawak kumpulah Sepah..baru la tahu maksudnya ialah………. TERPERANJAT BOBOY….hihii..at first ingat ayat tu dari cerita animasi kanak-kanak BOBOIBOY tu……..

Isu ‘Hantu Bonceng’ Selesai, Pemuda PAS Puas Hati


Ahmad Idham bersama Nasrudin Hassan

PETALING JAYA: Isu filem Hantu Bonceng yang dikatakan mempersendakan kalimah syahadah akhirnya selesai selepas Ketua Dewan Pemuda PAS (DPP) yang diwakili Nasrudin Hassan menerima penjelasan daripada penerbit filem tersebut Ahmad Idham Ahmad Nadzri.

Excellent Pictures dalam satu kenyataan di sini, Isnin, berkata dalam pertemuan itu kedua-dua pihak sebulat suara mencapai penyelesaian dalam suasana yang cukup mesra dan menganggap isu berkenaan tidak perlu diperbesarkan lagi.

“Pertemuan ini memberikan hasil yang cukup positif. Selain itu, ia juga menunjukkan sifat keterbukaan kedua-dua belah pihak dalam menerima sebarang cadangan sekali gus mampu memperbaiki penghasilan filem pada masa akan datang untuk industri perfileman tempatan.

“Perbincangan ini turut mencapai kata sepakat sementara pihak Pemuda PAS juga bersedia menyokong penerbitan filem tempatan khususnya yang boleh membawa mesej berguna kepada masyarakat,” katanya.

Minggu lalu, filem Hantu Bonceng dikecam oleh DPPM kerana dikatakan telah mempersendakan kalimah syahadah dan menghina agama Islam.

Dalam satu adegan filem itu, Zizan (membawa watak Amran) yang pengsan di hospital akibat kemalangan tiba-tiba terkejut selepas terbayangkan wajah hantu lalu menyebut “Asyhadu anna Muhammadar… Syaitan”.

Pihak yang mempertikaikan dialog berkenaan mendakwa ia membawa maksud jika diterjemahkan seolah-olah berbunyi seperti “Aku naik saksi bahawa Muhammad itu… Syaitan

Dalam pertemuan tersebut, Ahmad Idham turut berkesempatan memberi penerangan kepada DPP berkaitan senario industri perfileman tempatan.

Dalam kesempatan ini juga, kedua- dua belah pihak memohon agar isu berkaitan ini tidak lagi diperbesarkan dan dipertikai oleh mana-mana pihak kerana ia sudah diselesaikan dalam pertemuan berkenaan.

Sumber :Kosmo

Hantu Bonceng Hina Islam dan Nabi Muhammad!


Filem Hantu Bonceng yang sebelum ini mendapat pujian atas kejayaan mengumpul kutipan tiket mencecah RM8 juta dalam masa dua minggu ia ditayangkan di pawagam seluruh negara.

Namun, ia mula dikritik banyak pihak apabila dikesan mempunyai bahagian lakonan yang menghina junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Pengarah Filem berkenaan, Ahmad Idham pula sebaliknya masih mempertahankan bahawa dialog tersebut bukanlah satu kesalahan kerana filem itu katanya turut ditonton empat ulama sebelum ia disiarkan kepada umum.

Beliau bagaimanapun belum lagi menamakan siapa keempat-empat ulama itu. (Kami mahu Ahmad Idham memberitahu nama mereka)

Ahmad melalui Twitter juga marah dengan segelintir peminat yang katanya tidak beradab dalam memberikan teguran mengenai isu tersebut. (Pendapat saya, Ahmad Idham yang tidak beradab menjawab soalan). Sebabnya..  sila baca teguran dan jawapan di bawah:

Assalamualaikum Saudara,

“Maaf m’ganggu, cuma saya nk ambil kesempatan ini menyuarakan pendapat peribadi saya berkenaan filem arahan saudara iaitu Hantu Bonceng telah memperlihatkan adegan ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan perlakuan tasyahud akhir dijadikan babak jenaka. Dukacita ingin saya nyatakan sebagai salah seorg peminat filem tanah air saya merasa amat tersentap melihat adegan-adegan ini dijadikan bahan jenaka.

Maafkan sekiranya saya tersilap saudara. Tetapi sebagai umat Islam dan hamba kepada yg maha Esa, saya tidak rela melihat perbuatan seperti ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan tasyahud akhir diperlekehkan dan menjadi bahan ketawa ramai.
Mungkin niat asal kita adalah baik tetapi hasilnya mungkin menjadi sebaliknya. Saya amat berharap sgt dan merayu pada saudara agar perkara yg berkaitan agama jgnlah dijadikan bahan duniawi melainkan atas tujuan dakwah dari sudut ilmiah bukannya lawak jenaka.
Maafkan saya lagi sekali sekiranya tersilap bahasa dan kata dalam menyuarakan padangan saya ini.”

Wasalam

Ahmad Idham Ahmad Nadzri

“Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kerana menonton filem HB. Bukanlah niat saya untuk mempersoalkan kembali niat suci anda.. Tetapi saya juga ingin bertanya adakah anda ini seorang yg sudah sampai ke tahap yg layak untuk meperbahaskan soal Islam setanding dengan cendikiawan agama yg bergelar ulamak. Untuk pengetahuan cik .. Filem ini telah terlebih dahulu di tapis dan dinilai oleh pihak LPF yg terdiri dari pakar pakar agama yg bertauliah. sebab itu filem ini di benarkan keluar. Jadi nasihat saya, tak perlulah awak nak sibuk menegur org lain sekiranya diri sendiri pun masih cetek dlm ilmu agama. Tahap awak belum sampai ke tahap pemikiran org yg telah terlebih dahulu meneliti setiap perkara yg sensitif dlm hal agama. Saya nasihat awak pergi belajar dengan lebih mendalam dalam hal agama sebelum kita nak memandai mandai menegur org lain. Ingat:- allah tidak memandang pada rupa paras dan pakaian seseorang tapi pada hati yg bersih dan suci… Renung renung lah…”

 

Ahmad Idham yang patut renung renungkan ayat Quran ini :

 

A010
Sesudah dibinasakan di dunia maka akibat orang-orang yang melakukan kejahatan itu ialah seburuk-buruk azab (di akhirat kelak), disebabkan mereka mendustakan ayat-ayat keterangan Allah dan sentiasa mempersendakannya. (Ar-Ruum 30:10)

Berikut pula penjelasan Ustaz Azhar Idrus berhubung isu ini :
Dia boleh jadi dua hujah. Boleh jadi ada niat untuk mempersendakan Islam dan boleh jadi tidak berniat untuk mempersendakan Islam. Dalam kes ini dia mengucap ketika di dalam ketakutan, dalam cerita kelakar maka dia buat dialog mengucap “Asyhadu an la ilaha ill-Allah, wa asyhadu ana Muhammadarr…..Syaitan! Syaitan!.”

Jadi boleh dikatakan bahawa penulis skrip ini untuk menghina nabi, dan boleh juga dikatakan penulis skrip berniat untuk menggambarkan seseorang yang di dalam ketakutan tidak sempat menghabiskan lafaz syahadahnya kerana ternampak syaitan. Ia boleh jadi ada niat untuk mempersenda.

Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam.

“Walaupun ia bukan untuk mempersendakan Islam, ia tetap juga HARAM sebab mendatangkan FITNAH” tambah Ustaz Azhar Idrus lagi. Fitnah ini yang perlu di jaga dan kita perlu berhati-hati. Zizan sendiri telah mengakui bahawa beliau tidak pernah terniat untuk mempersendakan Islam.

“Jadi kita ambil secara baik, dia (Zizan) tidak berniat mempersenda Islam, tetapi kerana kejahilan punya fasal ia memberi fitnah.” rumus Ust Azhar Idrus.
P/S : Kalau sudah sedar diri jahil, jangan sesekali berlagak pandai. Kelak memakan diri dan akan dipandang hina! Terutama sekali soal agama Islam. Lain kali, fahami dan dalami ilmu Islam tu betul2 yea Ahmad Idham. Pi belajar lagi bagi pandai tau. Masuk tadika balik yea! Dan kalau salah, mesti berani mengaku salah!

Credit :informasi.my