Daging Masak Hitam


 

BAHAN A

I kg Daging Segar- potong macam nak buat rendang.

3 biji Bawang Besar- dikisar

1 inci Halia-dikisar

1 sudu besar cuka

2 sudu besar rempah kari ikan

2 sudu besar serbuk cili

Kicap pekat

1 sudu kecil serbuk jintan manis

Gula secukup rasa

Garam secukup rasa

3/4 liter air

 

BAHAN B

1 biji cili merah dipotong serong

1 biji bawang besar dipotong bulat

2 tangkai daun kari

1 kulit kayu manis.

 

1) Masukkan semua bahan A kedalam periuk. Biarkan mendidih sehingga daging empuk dan kuah pekat. Masukkan kicap pekat, gula dan garam secukup rasa. Bila rasa dh ok, daging pun dh lembut. Tutup api

2) Tumis Bahan B dengan sedikit minyak. Bila bau wangi, tuang ke dalam periuk yang ada daging. Kacau2 sikit dan…SIAP!!

 

** Resipi ni sangat mudah, ringkas dan sedap sekali. Cuba lah yer. Nak lagi sedap, daging tu campur sedikit dengan daging rincik yang ada lemak2 daging sikit. Jangan banyak. sikit jer.

1 Comment

One thought on “Daging Masak Hitam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s