Tag Archive | Speech Therapy

Part 2: Speech Therapy Untuk Luqman


Hai semua… Ini ialah post yang saya janjikan untuk mommies semua di post saya yang lepas https://mamamunie.wordpress.com/2014/03/06/speech-therapy-untuk-luqman/. Saya akan ceritakan pengalaman saya dan Luqman menghadiri terapi pertuturan atau pun speech therapy ni buat kali kedua. Kali pertama dulu lebih kepada pertanyaan dan screening tentang sejarah Luqman. Kali kedua ni penuh dengan aktiviti dan permainan. Bukan sahaja Luqman, malah Mama pun teruja.

08/06/2014 @ 2pm

Sebaik sahaja nombor giliran Luqman naik, Mama cakap ok jom Luqman!!! Luqman yang memang dah tak sabar sabar nak masuk sebab dia tahu dalam bilik tu banyak permainan, terus meluru masuk. Dr. Baiti sambut Luqman. Saya cukup suka dengan doktor kanak-kanak sebab mereka ni kebanyakkannya memang mempunyai sifat dan sikap yang menarik kanak-kanak untuk dekat dan cepat mesra dengan mereka. Ni kali kedua Luqman jumpa Dr. Baiti tapi dia nampak sangat selesa dan manja macam dah kenal lama. Bagus Luqman. Senang kerja Dr. Baiti. Mula tu Mama risau jugak sebab Luqman ni memang agak dingin dengan orang yang dia tak kenal.

Dr. Baiti keluarkan kapal terbang, helikopter, kereta, lori dan macam-macam lagi. Tapi, dia tak terus bagi kat Luqman semua sekali. Di sini Mama pun belajar sesuatu.. kalau nak perkenalkan benda pada anak, jangan sekaligus tetapi bagi satu demi satu. Saya biasa tuang semua mainan dari dalam bakul dia dan nahhhh..main puas-puas anak oiii.. hahaha. Mula-mula Dr. Baiti keluarkan helikopter. Dia cakap, “Ni helikopter Luqman. Helikopter ni terbang tinggi. Helikopter ada sayap kat atas dia. Tengok ni Aunty terbangkan helikopter ni. Tinggi lagi helikopter terbang! tinggi lagi kamu terbang helikopter!” Kemudian Dr. Baiti terangkan, budak-budak yang speech delay ni, kita kena ulang dan ulang perkataan tersebut serta beri penekanan pada perkataan tu. mungkin dia tak ikut atau cakap tapi dia dah mula serap dan simpan di dalam otak dia. Dengar kan Dr. Baiti ulang beberapa kali perkataan “helikopter”. Selain tu perkataan “tinggi” dan “terbang” juga di ulang dan ulang. Kemudian Dr. keluarkan lori. “Tengok ni lori la Luqman. Lori bawa barang. Banyak barang yang lori bawa. Lori ni besar kan Luqman. Luqman pernah nampak lori tak?” Jadi, perkataan lori tu juga diulang dan ditekan. Ulang dalam bentuk ayat. Jangan pula sekadar sebut Ni lori lori lori lori lori… sampai 10x.. bosan dan terus lari budak tu nanti. hahaha. Ni gambar-gambar Luqman, atas meja dan bawah meja semua dia masuk. nak tangkap bas dan kapal terbang. Seronok sungguh dia. Gambar pun tak clear sebab Luqman memang tak statik walau sesaat!

IMG_20140608_145753 IMG_20140608_145913 IMG_20140608_145918Sebaik sahaja habis game transport yang pertama tadi, Dr. Baiti keluarkan mainan kek pula. Saya tak sempat ambil gambar sebab saya pun sibuk main sama. :p Cantum blok-blok kayu agar menjadi sebiji kek, kemudian kita nyanyi lagu Happy Birthday dan potong kek. Masih mengekalkan tips yang sama iaitu ulang perkataan “kek”, “makan”, “potong”, “sedap”, “lilin” ,”tiup” dan sebagainya.

Game yang terakhir ialah main buih sabun. Masa ni melompat lompat Luqman nak tangkap buih tu. “Mari kita tiup buih. Buih terbang tinggi. Buih pecah. Buih dah habis. Nak lagi buih? Mari tiup buih lagi. Cepat luqman lompat. Lompat lagi Luqman. Tangkap buih tu.”

IMG_20140608_151650 IMG_20140608_151653 IMG_20140608_151710

Jadi, mommies yang ada anak yang speech delay macam Luqman tapi tak berkesempatan nak bawa anak ke hospital untuk speech therapy atau long queue untuk dapatkan giliran, anda boleh cuba tips yang saya bagi. Tips yang pertama : Ulang tanpa jemu. Menurut kata Dr. Baiti,kajian menunjukkan kanak-kanak yang speech delay kadangkala memerlukan kita ulang sebanyak 560 kali! Tetapi jangan la paksa anak dengar anda ulang perkataan LORI sebanyak 560 kali pulak ye. Buat dalam bentuk aktiviti yang menyeronokkan. Ulang dalam ayat. supaya dia dapat 2 benda iaitu faham dan cakap. bukan sekadar cakap tetapi dia tak faham apa yang dia cakap. Tips yang kedua : Perkenalkan satu demi satu dan tips yang terkakhir untuk post kali ni ialah Pelbagaikan mainan anak. Rumah saya memang berselerak dengan mainan. Tak mengapalah anakku.. Rumah yang bersepah menandakan ada anak yang bijak di dalam rumah tersebut. Alhamdulillah. 😉

 

 

Speech Therapy Untuk Luqman


Assalamualaikum/Selamat Sejahtera…

Anak saya Luqman ada mengahadapi masalah pertuturan. Umur dia dah nak masuk 3 tahun tapi dia belum pandai bercakap. Dia cuma boleh menyebut lebih kurang 20 patah basic words macam papa,mama, adik, kakak, pokok dan sebagainya. Sebagai ibu saya bimbang tentang perkembangan beliau. Lalu saya ajukan soalan kepada doktorbudak.com pada Disember 2013. Soalan dan jawapan adalah seperti berikut:

Q1Hi Ms. Yong, 

Anak lelaki saya berusia 2 tahun 8 bulan. Dia langsung tidak mahu bercakap dan hanya mengeluarkan bunyi seperti ” ak ak” “uk uk”. Beliau tidak mempunyai masalah pendengaran kerana boleh mendengar arahan dengan baik. Suruh sahaja apa-apa pun dan dia akan buat. Saya tahu dia boleh bercakap kerana kadangkala dia akan mengikut apa yang saya sebut contohnya “papa, mama, ikan,burung, adik” dan bermacam2 perkataaan lagi namun beliau enggan mula bercakap dan sebut dengan sendiri.

Adakah ini faktor genetik kerana abang-abang saya juga mula bercakap 4 tahun ke atas.? Apakah yang saya patut lakukan untuk melatih dia bercakap? (Mamamunie)

A: Terima kasih Siti dan Mamamunie atas soalan-soalan yang dikemukakan.

Ramai orang bertanya sama ada kelambatan bercakap adalah fenomena biasa terutamanya jika dalam sejarah keluarga, ada ahli keluarga yang juga lambat tetapi kemudian tiada masalah pertuturan. Di peringkat awal, adalah sukar untuk kita mengenalpasti kanak-kanak mana adalah Late Talkers (bermasalah pada mulanya dan kemudian dapat mengejar perkembangan i.e catch up ) dan kanak-kanak mana yang akan mempunyai masalah bahasa dan pertuturan untuk jangka masa yang panjang.

Saya akan menjelaskan mengenai  ’Late Talker’.

‘Late Talkers‘ adalah kanak-kanak yang berumur antara 18-30 bulan yang mempunyai kefahaman bahasa yang baik. Mereka biasanya mengikut perkembangan normal dalam kemahiran bermain, motor, pemikiran and sosial, tetapi hanya boleh menggunakan perkataan yang terhad untuk tahap umur mereka.

Penyelidik masih belum dapat mengenalpasti punca atau penjelasan untuk kelewatan ini. Walau bagaimanapun, mereka mendapati ‘Late Talkers’ biasanya :

  1. mempunyai sejarah ahili keluarga lain yang mempunyai kelambatan bahasa, (YA, ADA)
  2. adalah lelaki,(YA, LUQMAN IALAH LELAKI)
  3. dilahirkan dengan kurang berat badan, atau (YA. ONLY 2.1KG)
  4. dilahirkan sebelum 37 minggu dalam kandungan (pra-matang) (YA, LUQMAN LAHIR PADA 34 WEEKS)

Sebanyak 13% daripada kanak-kanak yang berusia 2 tahun adalah  ’Late Talkers’.

Bagaimanakah ibu bapa dapat mengenalpasti sama ada kosa kata anak anda adalah sesuai untuk tahap umurnya. Berikut adalah panduan yang dapat membantu anda:

1.       Kanak-kanak berumur 18 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 20 perkataan yang berlainan jenis, seperti kata nama (adik, bola), kata kerja (makan, tidur), kata sendi (atas, bawah), kata sifat (panas, besar), kata sosial (hi, bye).

2.       Kanak-kanak berumur 24 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 100 perkataan dan boleh buat ayat 2 patah perkataan. Ayat ini perlu dihasilkan oleh kanak-kanak itu sendiri dan bukannya ayat yang dipelajari  sebagai keseluruhan, seperti ”bye bye”, ”apa tu?”. Contoh ayat 2-patah yang sesuai ialah ”makan biskut”, ”baju kotor”.

3.       Kanak-kanak berumur 36 bulan patut menggunakan ayat 3-4 patah perkataan dan juga boleh menjawab soalan ”siapa?”, ”apa?”,  dan ”mana?” yang mudah.

Siapa yang akan dapat ’kejar balik’ dalam perkembangan bahasa dan siapa pula tidak dapat? Berikut adalah senarai risiko dan tanda-tanda kanak-kanak yang mungkin akan mempunyai kesukaran dalam perolehan bahasa untuk jangka masa panjang:

  1. senyap pada waktu bayi, kurang babbling (ba, ma, ga)
  2. mempunyai sejarah jangkitan telinga
  3. mempunyai bunyi konsonan yang terhad (p, b, m, t, d, n, y, k,g, dll)
  4. tidak meniru menyebut perkataan
  5. hanya menggunakan kata nama (nama orang, barang, tempat) and sangat kurang kata kerja (cth: lompat, minum, dll)
  6. sukar bermain dengan kanak-kanak yang lain
  7. sejarah ahli keluarga yang mempunyai kelambatan dalam kemahiran komunikasi, atau masalah pembelajaran
  8. kelewatan dalam kefahaman bahasa (contoh: tidak faham arahan)
  9. menggunakan isyarat untuk berkomunikasi

Adakah Late Talkers boleh mengejar bahasa tanpa bantuan atau rawatan? Sebahagian besar daripada mereka nampaknya dapat mengejar perkembangan kanak-kanak lain apabila mereka masuk ke sekolah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tersebut biasanya mempunyai kesukaran dalam aspek bahasa tertentu seperti tatabahasa, berbanding dengan kanak-kanak lain.

Sekiranya perkembangan bahasa dan pertuturan anak anda tidak mengikut umur atau disyaki sebagai Late Talkers, anda adalah disyorkan untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin. Ini adalah kerana penerimaan rawatan pada usia yang awal akan memberi kesan yang lebih positif.

  • Sila jumpa doktor kanak-kanak/pediatrik untuk mendapatkan diagnosa awal
  • Sila jumpa Speech-Language Pathologist/Therapist untuk mendapatkan penilaian dan rawatan
  • Sila jumpa Audiologist untuk memastikan tiada masalah pendengaran walaupun anda berpendapat bahawa anak anda tiada masalah pendengaran. Ini kerana masalah pendengaran yang ringan (masih boleh mendengar bunyi tetapi kurang jelas) boleh juga memberi kesan kepada perkembangan bahasa dan pertuturan.

(answered by Ms. Yong Ennie ) SUMBER: doktorbudak.com

Secara kebetulan, Luqman dimasukkan ke wad sebab asthma di Hospital Sultanah Bahiyah pada 1 Januari 2014. Ya, kami sambut tahun baru di hospital. hehe. Masa doktor pakar datang check, saya ada bertanya tentang speech therapy. Jadi pakar cakap ada dan Luqman boleh attend jika beliau lulus Hearing Assessment(HA). Jadi pakar beri tarikh untuk buat HA tu dulu. kalau lulus nanti bagi tarikh untuk Speech Therapy pula. Mama sangat la happy. Teruja ok! 16/02/2014 tarikh buat HA tu… Yayyy sayang Mama lulus. Test ni dibuat dengan cara pakaikan earphone. Di hadapan Luqman ada 2 buah speaker dan kat speaker tu ada bear berlampu yang menari setiap kali speaker tu bunyi. speaker tak akan bunyi serentak. Kiri atau kanan, pastu tengok Luqman kejap toleh kiri,kejap kanan ikut arah bunyi. Maknanya dia dengar dengan jelas. Jadi untuk speech therapy Luqman boleh attend dan tak perlu pakai alat bantuan pendengaran. Alhamdulillah. Mama lupa ambil gambar sebab terlalu teruja. Sorry semua….

Pada 02/03/2014 Luqman dah attend kelas pertama dia. Tapi kelas pertama lebih kepada sesi temuramah doktor dengan mama tentang history Luqman. Doktor bagi macam2 toys dan perhatikan kelakuan Luqman. Doktor cakap budak ni bijak ni.. dia jenis yang meletup. satu masa nanti dia akan keluarkan semua serentak. Luqman seronok. Dia nampak selesa dan happy. Adik dia pun doktor suruh join sekali supaya dia lebih seronok ada teman main. Kelas kedua dia pada 08/06/2014. Ya lama lagi sebab ramai. so kena ikut giliran. Mama ni asyik lupa ambik gambar. Next appointment InsyaAllah ada gambar. Kat bawah ni gambar rutin Luqman. hehehehe.

2013-07-16 14.31.18-1 2013-07-16 14.31.36-1 2013-12-14 17.25.24 2013-12-14 17.47.19-1

Jadi, ibu bapa yang ada anak yang mempunyai masalah macam Luqman, jangan malu bertanya. Saya tak pernah rasa malu dengan Luqman sebab dia memang sangat bijak. Dia ada banyak keistimewaan dan kelebihan. Saya terkejut bila papa Luqman yang sedang drive cakap kat Luqman, “Luqman, tunjuk jalan nak pergi Giant/Tesco/KFC…” Mana2 saja.. dia akan tunjuk arah dengan pointing jari kecil comel dia. Memori dia sangat kuat. Betul la doktor cakap kamu ni type meletup sayangku….Mama kagum dengan Luqman. Ibu bapa juga tak boleh berputus asa untuk terus ajar baca, ajar tulis, ajar cakap dan macam2 lagi. Kena sentiasa guide walaupun anak nampak macam tak fokus, tak berminat. Ya, Luqman juga begitu tapi saya perasan, tak lama lepas tu dia “tangkap” apa yang saya ajar tu dan mula praktis contohnya macam lepas makan letak pinggan dalam sinki,nak mandi baju kotor letak dalam bakul, cuci tangan sebelum makan. Sekarang dah jadi kebiasaan pada dia. Tak perlu ulang cakap dah. Nampak kan?? sebelum ni dia buat tak tahu aja… Rupanya dalam diam dia mula pick up apa yang mama dan papa ajar. Alhamdulillah. Ingat pesanan saya, jangan putus asa dan jangan malu! Anak kita, tanggungjawab kita. Ambil tahu, rajin bertanya.. 😉