Luqman Disahkan Autisme + ADHD


Image may contain: 1 person, smiling, standing

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera…

Di hari Jumaat yang mulia ni, Mama nak cerita tentang anak Mama. Yang dah lama mengikuti blog ni tentu dah kenal Luqman sejak dari dia baby lagi. Tujuan buat blog ni pun untuk simpan segala memori indah dia la.

Luqman semasa kecil ada seorang kanak-kanak yang sangat aktif, membesar dengan normal tetapi lambat bercakap. Kami ada bawa ke speech therapy. Sejak dia lambat bercakap, saya ada membaca dan search pelbagai info… Antara yang saya jumpa masa tu ialah AUTISME. Walaupun soalan-soalan saringan Autisme yang saya jawab semasa tu ialah YA, tetapi saya menafikan. DENIAL STAGE. Saya masih berharap dapat memperbaiki tingkah laku dan kelainan yang ada pada Luqman. Di samping itu, saya join group Autisme Malaysia. Dari situ saya mula memahami dan menerima ketentuan terindah dari Allah ini.

YOU NEVER KNOW HOW STRONG YOU ARE, UNTIL BEING STRONG IS THE ONLY CHOICE YOU HAVE
Teringat kali pertama Dr. bgtau Luqman ada ciri2 autism+adhd, aku blank. Tak dak rasa apa2. Jiwa aku hilang, mulut aku terkunci. Dlm 5 minit mcm tu, aku diam & Dr. pun diam. Aku tarik nafas dalam2 sepanjang yg aku mampu. Dr. nmpk sedikit cemas mungkin dia igt aku nk kena strok . Perlahan aku lepaskan nafas, aku kata… Xpa Dr. buat apa yg patut. I’m OK. Dr. pun set appointment utk terapi & mcm2 lagi lah. Selesai utk hari tu,kami pun keluar dari bilik Dr. menuju ke kereta.😢
Masa drive balik, Luqman terlena kt sebelah. So aku stop kt bawah pokok nak turunkan seat bg dia selesa. Masa ni la… aku menangis sampai menggeletar seluruh badan aku. Macam baby kembung perut. Menangis yg sesungguhnya. Muka dia kesian sangat aku tengok. 😭Mcm2 dugaan utk dia. 3x aku sangat hampir kehilangan dia.Aku doa supaya anak aku selamat & hidup. Biar mcm mana pun dia, aku akan tetap akan jaga dgn sepenuh kasih syg. Allah makbulkan doa2 aku. 3x dia selamat dari bahaya yg mengancam.
Airmata, hingus aku semua turun laju. Habis merah dagu sebab hingus kena lipstick turun pi dagu. Agak 30 minit aku layan perasaan. Aduii sampai bila aku nak kena mcm ni… bawah pokok pulak tu… Aku kena kuat. Aku pujuk hati. Aku motivate diri sendiri. Aku taka boleh mcm ni. Nnti aku sakit mcm mana. Anak2 aku perlukan aku. Kalau aku mati… Sapa nak jaga depa. Klu papa depa cari mak tiri… nanti mak tiri dera pulak mcm mana. Bolehkah aku hadir sebagai hantu & cekik mak tiri tu mlm2. Sampai jauh tu sekali fikiran aku menerawang. Haha. Gila.
Aku tepuk2 pipi aku yg melantun bila ditepuk ni. Ok sudah. Aku harus bangkit. Ni bukan penamat. Inilah sebuah permulaan. Aku gagahkan diri utk drive…sampai ke satu lorong aku belok & slowkan keta… Aku berhenti turunkan tingkap. Ada nampak sorang adik ni… Terus aku ckp… Adik, bagi akak kfc super jimat box 1… Sedih memang sedih tapi lapaq.
Utk kawan2 yg senasib dgn aku, kita boleh bersedih, kita boleh menangis. Tapi demi anak istimewa ini, kita harus segera bangkit. Redha. Terima dgn hati yg terbuka & positif. Pasti ada hikmah yg besar. Cari kawan/saudara yg memahami. Luahkan apa yg kita rasa. Pertimbangkan nasihat2 yang mereka beri. Kalau nampak anak anda ada ciri2 autism & sebagainya, JANGAN DENY. JANGAN SEDAPKAN HATI & JANGAN JUMPA BOMOH. Terus jumpa doktor utk diagnosis & rawatan awal. CERIAKAN HATIMU SECERIA DINOSAUR LUQMAN INI…😉 Bye!

P/S : Next post saya akan cerita ciri2 Autisme & ADHD

No automatic alt text available.

Advertisements

Dugaan Berat 01 Julai 2018


30 Jun 2018… Hati aku rasa macam sesuatu yang tak kena. Aku baca segala macam zikir dan doa untuk menghalau jauh perasaan kurang enak ini… Sepatutnya malam tu aku belanja kesemua ahli keluarga aku makan di luar sempena kejayaan naik pangkat dalam kerjaya aku. Tapi tiba-tiba jam 8pm adik aku call…dia tak dapat balik sebab suami dia balik kerja lewat. Tapi dia nak balik jugak2. Dia minta suami dia hantar ke stesen ETS. Dan minta aku fetch dia kat stesen nanti. Tapi dia terlewat 5 minit untuk catch last train. Maka tak dapat jugak la dia nak balik malam tu. Aku nasihatkan dia. Tak apa, jangan balik lagi minggu ni. Minggu depan kan masih ada. Penang dan Kedah bukanlah jauh mana pun. So aku assume yang adik aku tak balik. Akibat dah berjanji dengan ahli keluarga yang lain, “makan2 time” tu tetap berlaku lah jua di Restoran Pine 2. Kakak aku Rita kurang sihat di malam tu. Dia dah lama sakit di dalam perut. Doktor cakap batu karang. Malam tu dia sakit sangat sampai tak mampu dukung anak dia, Iffat. Dan dia juga sakit sehingga tercirit. Dalam kesyukuran dan suka naik pangkat naik gaji, tapi terselit juga resah nan hiba.

Aku ni memang suka silent kan hp aku di waktu malam. Tapi malam tu akibat kepenatan dan pagi tu awal aku kena bangun sebab nak bawa kakak aku pergi appointment MRI Scan di hospital, aku tertidur tanpa silent hp aku. Di awal pagi, hp aku dah berbunyi lagu Syantik. Adik aku call pagi2 buta ni kenapa lah pulak. Aku dalam mamai2 tu jawab jugak lah. Adik ipar aku, Syahril yang call guna hp adik aku Amirah.

Syahril : Hello kak Muni. Syahril ni… kami accident ni atas highway dekat Sungai Petani.

Aku : Allahuakbar!!!  Apa???!!!! Amirah macam mana? Asif macam mana???

Syahril : Alhamdulillah tak ada apa. Cuma kereta teruk. Orang langgar kami dari belakang. Mira & Asif ada 2 orang perempuan cina tolong hantar balik. kejap lagi Mira sampai rumah.

Aku : Alhamdulillah. Ok Syahril aku hantar kak Rita pi hospital dulu pastu kami pi kat hang. (takda yg cedera aku dah syukur sangat2)

Aku call suami aku suruh balik. Dia dah pi kerja hari tu. Aku kejut anak- anak yang masih melayan mata. Hujan sangat lebat pagi tu. Liat lah depa nak bangun. Dah siap semua aku pun hantar kakak aku ke hospital dulu. Lepas breakfast, aku, suami, anak-anak &adik aku bertolak ke tempat kemalangan. Dugaan sungguh..pi balai ni, pass balai nu,..pi balai nu, pass balai nun… pi mai pi mai jugak lah kami hari tu. Dalam pukul 2 petang baru settle buat report semua lah. Rasa geram jugak sebab yang melanggar tu buat report palsu kata adik ipar aku yang langgar dia. Tapi kuasa Allah, tempat berlaku kejadian tu ada cctv cia cia cia. Hello adik yang penipu, awak rasa bila awak susahkan orang awak akan senang hati kah?? Allah akan balas semua penipuan yang awak buat.

Kami bertolak pulang dan dalam perjalanan, mak aku call. Suaranya sebak dan tersekat sekat. Mak cakap, kakak aku bukan penyakit batu karang tapi doktor nampak ada kanser masa MRI scan tu! Allahuakbar Subhanallah! Aku istighfar berulang kali. Suami & adik aku bertalu talu dok bertanya awat awat awat??? Lidah aku kelu. Kerongkong aku bagaikan tersekat dengan ketulan yang besar hingga sesak nafas aku. Airmata turun laju. Lepas beberapa minit baru aku dapat mengeluarkan suara. Giliran semua dalam kereta pulak terkejut. Kami sama-sama menangis. Aku cakap dengan adik aku. Jom kita menangis puas-puas. Nanti di depan kakak kita, kita tak boleh menangis lagi. Kita harus kuat dan dia harus lebih kuat. Takpa kita usaha, kita ikhtiar…sehingga dia betul-betul sembuh. Semuanya kuasa Allah. Kun Faya Kun. Kami terima ujian hebatmu Ya Allah dengan penuh harapan agar kami diberi pengampunan dan rahmat dariMu Ya Allah… Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamiin…

Dahi Anakku Berjahit


24 Oktober 2015 akan jadi tarikh ngeri dalam hidup aku. Bukan rasa macam nak gila tapi memang dah jadi gila punnnn….ahahaha. Dalam pukul 10am macam tu…Tengah mandi dengan anak2. Yang si adik tak habis2 dk menari lagu mokcun mokcun mokcun laaahhh…walau dilarang tetap jugak dia menari sambil mandi. Masa aku dah nak tutup air…tiba2 dengar bunyi crack!!! Kepala Hani dah melekat kt tebing simen nk naik ke jamban. Aku cepat2 angkat tengok…kepala dia nampak brlubang. Time tu la aku jadi gila. Aku dah tak sempat lap badan. Pakai je baju apa yang aku nampak depan mata iaitu baju dalam bakul baju kotor. Aku berlari nak dapatkan bantuan. Dalam otak aku masa tu abah aku ja sebab rumah yg paling dekat dengan rumah aku. Aku jerit sekuat hati Abah!!! Abah!!! Abah pun berlari. Masa tu muka & badan Hani dah penuh darah. Abah cepat2 ambil tuala dan tutup kat luka. Mcm membuak buak darah keluar. Luqman sangat cool & bijak masa tu walaupun dalam keadaan berbogel. Dia yg ambil kunci kereta bagi kt aku. Terus kami berempat iaitu aku, mak,luqman & hani masuk dalam kereta. Abah suruh mak ikut. Baju aku pun dah penuh darah masa tu. Dalam otak aku nak tuju klinik terdekat. Hospital agak jauh. So aku pegi klinik 1 malaysia. 1km dari rumah. Sampai klinik,mak dgn Luqman tunggu dalam kereta sebab luqman bogel masa tu. Aku dukung hani yg berlumuran darah tu meluru masuk. Aku dah tak peduli orang ramai yg tengah tunggu tu. Aku menangis macam nak gila. Aku memang trauma teruk sebab aku takut darah. Menggeletar badan aku. Doktor & nurse lebih kepada tenangkan aku dulu. Misi bersihkan dan dukung Hani. Doktor cakap dengan aku tarik nafas,tenangkan diri dulu..sabar…sabar…
So bila aku dah cool depa suruh aku duduk dekat Hani dan pujuk dia. Depa start letak gam tapi gam taknak lekat. Luka agak dalam & besar. So doktor cakap nak jahit. Aku redha ja walau airmata tak henti2 mengalir. Masa tu lawak pun ada sebab…. aku baru sedar aku tak pakai tudung dan aku pakai baju terbalik! Kain batik yg aku pakai pulak sampai ke lutut je!!! Adoiiii maluuuu. So bila semua dah selesai,aku jalan keluar sambil tunduk rapat ke lantai dan jalan laju2!

image

Apa apa pun…servis cepat & terbaik klinik 1 malaysia alor mengkudu memang harus dipuji.Maaf dipinta kepada orang2 yang kami potong line. Kami cemas masa tu.

image

Sebelum tragedi mokcun mokcun mokcun laahhh…

Alhamdulillah nothing serious. Lepas ni kena lebih berhati2. Dah beberapa malam aku tak boleh tidur. Trauma. Harap inilah kemalangan di rumah yang pertama & terakhir.

Adakah Aku Nyanyuk???


Semalam masa semua dah ready nak tidur, luqman merengek nak jugak jugak main Lego Train Game kat handphone aku… Sebab mata aku pun dah sangat mengantuk maka malas nak dengar riuh rendah tangis hiba si luqman tu..aku bagi je la handphone aku. Lepas 10 minit, aku cakap Ok dah Luqman…simpan handphone dan sleep ok….Dia dengar cakap. Aku pun ambil handphone dan terus letak kat bawah bantal…lepas tu kami tertidur ZzzzZZzzz….nyenyak.

Pagi tadi memang kalut habis lah..Mr Bart early in the morning lagi dah keluar mencari rezeki.  Hani bangun dan mengamuk nak susu. Lepas buatkan dia susu, aku terus mandi dan bersiap nak pegi kerja. Hani masih mengamuk. Rupa rupanya dia dah lencun sebab pampers bocor. Aku mandikan budak yang tengah mengamuk tu. Takkan nak hantar pegi taska dalam keadaan basah hancing kot. Walaupun dia meronta tetap kena mandi. Hahaha. Dalam kekalutan tu, Luqman pula buat liat nak bangun… Tula..orang suruh tidur, sibuk je dia nak layan game. Haiiihhh… Bekas susu untuk pergi taska pulak kosong. Isi susu dulu. Masa nak galas handbag masuk kereta, baru tergagau nak cari handphone. Eh, handphone belum masukkan dalam beg. Berlari pula ke bilik cari kat bawah bantal. Takdak. Ni mesti jatuh ni.. Angkat pula tilam yg berat tu kot2 terselit. Pun takdak. Haih… apa lagi..jenguk kepala kat bawah katil..pun takdak.. Haduiii..kalau terus mencari ni confirm lambat masuk opis. Biaq je la…

Sampai je kat tempat kerja, terus call Mr Bart bagitau dia yg aku lupa bawa fon. Apa2 hal sila call kat ofis. Dia pun hairan macam mana aku cari fon tak jumpa sebab dah bersungguh sungguh mencari. Bila dh biasa sentiasa pegang fon, jadi tak keruan lah jugak. Rasa bad mood…

Selepas 2 jam, rasa nak pergi toilet.. Masa nak gantung seluar rasa macam ada benda kat dalam poket…. seluk tengok EHHHHHHHH MY HANDPHONE LA!!!!!!!! Ish ish ish.. masa mana lah aku letak pun tazedar…teruk betul. Terus wasap suami, katanya mungkin efek jerebu…hahahahaha. Pelupa teruk ni… Adakah aku nyanyuk???

Resepi Kek Red Velvet Lembab


Assalamualaikum…

Sejak kebelakangan ni, saya suka membuat kek. Rasa macam satu terapi pulak. Dan memang kesan “positif” terapi ni, badan saya pun mengembang mcm kek yang tengah naik masa dibakar :p Berpeluang beberapa kali buat kek red velvet lembap. Resepi asal saya tak ingat sebab saya ada olah beberapa resepi supaya menepati citarasa saya.

Saya suka resepi ni sebab bahan yang diperlukan tak banyak dan mudah saja caranya. Lagi satu, sukatan menggunakan cawan..bukan ml atau gram yang membuatkan orang yang tak ada cawan penyukat atau timbang dapur, was2 nak cuba buat. :p

IMG_20150829_205406

Ready nak pukul telur, gula castor, esen vanila dan minyak jagung…

IMG_20150829_205637

Buttermilk

IMG_20150829_205653

Tepung yg dah diayak bersama beberapa bahan lain…

IMG_20150829_205705

Gula castor

IMG_20150829_205801

Antara bahan2 yang diperlukan

IMG_20150829_210451

Adunan yang dimasukkan pewarna merah

IMG_20150829_210737

Kopi panas setengah cawan..jangan lupa tapis!

IMG_20150829_221524

Tadaaa… tengok pun dah tahu betapa lembab dan sedapnya kek ni…

IMG_20150829_223616

Topping comot sebab anak2 dah tazabar nak makan so terpaksa letak topping semasa kek tengah suam… dan ditabur dengan kerak red velvet…

RESEPI KEK RED VELVET LEMBAB

a. Tepung Gandum – 2 cawan

b. Soda bikarbonat – 1 sudu kecil

c. Serbuk Penaik – 1 sudu kecil

d. Garam halus – 1/2 sudu kecil

e. Serbuk koko – 2 sudu besar

f. Minyak Jagung – 1 cawan

g. Gula castor – 1.5 cawan

h. Telur gred B – 2 biji

i. Buttermilk – 1 cawan ( satu cawan susu cair dicampur dengan 2 sudu cuka dan diperap 30 mins.)

j. Pewarna merah – 2@3 sudu besar

k. Kopi panas @ nescafe panas tanpa gula- 1.5 cawan (saya guna 2 sudu kecil kopi kapal api)

l. Esen vanila- 1 sudu kecil

m. Cuka – 1 sudu besar

CARA CARA

  1. Ayak bahan a-e dan letak di dalam satu bekas.
  2. Kemudian, putar minyak jagung, gula castor, telur dan esen vanila sehingga kembang dan sebati dengan menggunakan mixer ataupun kalau takda mixer boleh guna senduk atau pemukul telur… Kalau guna mixer mungkin dalam 5 mins dah ok.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak tadi bersama dengan buttermilk secara berselang seli sampai habis. Putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan cuka dan pewarna merah. Boleh tambah atau kurangkan pewarna untuk dapat kan color yang anda suka.
  5. Pastikan oven dah panas pada suhu 150 darjah ye. Kemudian baru buat kopi panas tadi. sebab memang kena tuang sewaktu betul2 panas. pastikan tapis kopi tu. 😛 kalau nescafe tak perlu tapis la kan..
  6. Tuang kopi panas ke dalam adunan dan mix lagi sampai sebati. Jangan lama sangat. cukup 2 minit je.
  7. Tuang ke dalam loyang yang telah digris dengan butter/marjerin.
  8. Boleh mula membakar lebih kurang 30-40 minit 😉

BAHAN CREAM CHEESE TOPPING

a. Tatura Cream Cheese – 1 tiub (250 gram)

b. Butter – 1.5 cawan

c. Cuka – 2 sudu besar

d. Gula castor – Setengah cawan

Putar bahan a-d sehingga licin dan tak berketul. Buat awal, simpan dalam peti sejuk. Supaya masa nak letak topping, jadi mudah dan cantik. Jangan lupa tunggu hingga kek sejuk dulu baru letak topping ye. 😛

How To Spell R.E.C.R.U.I.T.M.E.N.T?


Assalamualaikum….

Bosan pulak rasanya harini… lebih bosan lagi kalau menghadap persoalan yang sama setiap hari selama enam tahun. Haizzzz.. Setiap hari saya menerima panggilan telefon untuk memohon pekerjaan… Selepas diberi penerangan, I always said, You can send your resume to RECRUITMENT@XYZ.COM….Tapi bila sampai part ni hampir 90% yang call ni akan tanya balik.. Errrrr Miss, how to spell recruitment??? Aduiiii… Saya boleh terima kalau anda bertanya, in malay or english? sebab Recruitment is in English while Rekrutmen is in Malay/Indonesian. Muak dah rasa. Rakan2 sebilik pun hari2 mendengar saya mengeja satu perkataan keramat ni… hahahahaha.

Mungkin saya perlu ubah ayat selepas ni…You can send your resume to RECRUITMENT@XYZ.COM. Recruitment is spelled in English and please look up in dictionary if you don’t know how to spell it! Haaaa… nanti orang tak berani nak minta kerja kat sini pulak :p macam kejam sangat pulak bagi ayat macam tu… Selagi boleh layan,layan je lah.. dah kerja saya macam tu..apa nak buat… huhuhuhu.

Hargailah….Selagi Masih Ada…


Assalamualaikum.

Haih! Kemarin punya mimpi betul betul membuatkan aku tersentak dari tidur yang nyenyak. Aku mimpi suami aku meninggal dunia! (Moga2 panjang usianya). Sedar ja dari mimpi tu terus aku termenung. Agaknya Allah nak sedarkan aku supaya menghargai orang yang amat aku cintai, selagi masih ada. Bukan aku ni tak pernah menghargai.. cuma biasa lah seorang isteri..pasti ada kesilapan pada suami..kadang2 termerajuk, terrr marah, terr segala galanya lah kan…

Dalam mimpi tu aku menangis dan menyesal sebab tak buatkan teh sebelum dia pergi kerja. Ayah mertua call cakap kami dah nak kebumikan ni, nanti datang tengok kubur…tak sempat dah nak tunggu aku datang katanya. Aku pula menangis merayu rayu agar diberi peluang tengok muka jenazah buat kali terakhir. Aku menangis guling2. Lepas tu terus tersedar. Terus rasa seram semacam je. Huhuhuhu.

Kehilangan orang yang dicintai lah yang paling aku takut nak hadapi. Aku rasa Allah nak sedarkan aku supaya jadi isteri, ibu dan anak yang lebih baik. Dalam mimpi pun dah rasa macam nak gila, apatah lagi kalau betul2 berlaku… Aduiii takut aku nak membayangkan. Aku sayang Mr. Bart sangat2. Dia adalah pelengkap jiwa aku.

Hargailah orang yang anda cintai dan mencintai anda sebaik baiknya. Jangan lukakan hati mereka secara tersurat mahupun tersirat. Kita tak tahu bila mereka akan pergi..meninggalkan kita untuk selama lamanya… Tanpa sebarang pesan, tanpa sebarang salam dan pelukan. Masa tu baru nak menangis dan menyesal, dah tak guna lagi.

To Mr Bart, I love u sooo much lah baby. Aku tak sanggup kasih kehilangan dirimu…walau sedetik rindu mencengkam terasa pedih…Kalau sayang mati dulu, abang bacalah selalu blog ni… banyak kenangan kita dalam ni.. Kenanglah daku dalam doamu. :p