Dahi Anakku Berjahit


24 Oktober 2015 akan jadi tarikh ngeri dalam hidup aku. Bukan rasa macam nak gila tapi memang dah jadi gila punnnn….ahahaha. Dalam pukul 10am macam tu…Tengah mandi dengan anak2. Yang si adik tak habis2 dk menari lagu mokcun mokcun mokcun laaahhh…walau dilarang tetap jugak dia menari sambil mandi. Masa aku dah nak tutup air…tiba2 dengar bunyi crack!!! Kepala Hani dah melekat kt tebing simen nk naik ke jamban. Aku cepat2 angkat tengok…kepala dia nampak brlubang. Time tu la aku jadi gila. Aku dah tak sempat lap badan. Pakai je baju apa yang aku nampak depan mata iaitu baju dalam bakul baju kotor. Aku berlari nak dapatkan bantuan. Dalam otak aku masa tu abah aku ja sebab rumah yg paling dekat dengan rumah aku. Aku jerit sekuat hati Abah!!! Abah!!! Abah pun berlari. Masa tu muka & badan Hani dah penuh darah. Abah cepat2 ambil tuala dan tutup kat luka. Mcm membuak buak darah keluar. Luqman sangat cool & bijak masa tu walaupun dalam keadaan berbogel. Dia yg ambil kunci kereta bagi kt aku. Terus kami berempat iaitu aku, mak,luqman & hani masuk dalam kereta. Abah suruh mak ikut. Baju aku pun dah penuh darah masa tu. Dalam otak aku nak tuju klinik terdekat. Hospital agak jauh. So aku pegi klinik 1 malaysia. 1km dari rumah. Sampai klinik,mak dgn Luqman tunggu dalam kereta sebab luqman bogel masa tu. Aku dukung hani yg berlumuran darah tu meluru masuk. Aku dah tak peduli orang ramai yg tengah tunggu tu. Aku menangis macam nak gila. Aku memang trauma teruk sebab aku takut darah. Menggeletar badan aku. Doktor & nurse lebih kepada tenangkan aku dulu. Misi bersihkan dan dukung Hani. Doktor cakap dengan aku tarik nafas,tenangkan diri dulu..sabar…sabar…
So bila aku dah cool depa suruh aku duduk dekat Hani dan pujuk dia. Depa start letak gam tapi gam taknak lekat. Luka agak dalam & besar. So doktor cakap nak jahit. Aku redha ja walau airmata tak henti2 mengalir. Masa tu lawak pun ada sebab…. aku baru sedar aku tak pakai tudung dan aku pakai baju terbalik! Kain batik yg aku pakai pulak sampai ke lutut je!!! Adoiiii maluuuu. So bila semua dah selesai,aku jalan keluar sambil tunduk rapat ke lantai dan jalan laju2!

image

Apa apa pun…servis cepat & terbaik klinik 1 malaysia alor mengkudu memang harus dipuji.Maaf dipinta kepada orang2 yang kami potong line. Kami cemas masa tu.

image

Sebelum tragedi mokcun mokcun mokcun laahhh…

Alhamdulillah nothing serious. Lepas ni kena lebih berhati2. Dah beberapa malam aku tak boleh tidur. Trauma. Harap inilah kemalangan di rumah yang pertama & terakhir.

Adakah Aku Nyanyuk???


Semalam masa semua dah ready nak tidur, luqman merengek nak jugak jugak main Lego Train Game kat handphone aku… Sebab mata aku pun dah sangat mengantuk maka malas nak dengar riuh rendah tangis hiba si luqman tu..aku bagi je la handphone aku. Lepas 10 minit, aku cakap Ok dah Luqman…simpan handphone dan sleep ok….Dia dengar cakap. Aku pun ambil handphone dan terus letak kat bawah bantal…lepas tu kami tertidur ZzzzZZzzz….nyenyak.

Pagi tadi memang kalut habis lah..Mr Bart early in the morning lagi dah keluar mencari rezeki.  Hani bangun dan mengamuk nak susu. Lepas buatkan dia susu, aku terus mandi dan bersiap nak pegi kerja. Hani masih mengamuk. Rupa rupanya dia dah lencun sebab pampers bocor. Aku mandikan budak yang tengah mengamuk tu. Takkan nak hantar pegi taska dalam keadaan basah hancing kot. Walaupun dia meronta tetap kena mandi. Hahaha. Dalam kekalutan tu, Luqman pula buat liat nak bangun… Tula..orang suruh tidur, sibuk je dia nak layan game. Haiiihhh… Bekas susu untuk pergi taska pulak kosong. Isi susu dulu. Masa nak galas handbag masuk kereta, baru tergagau nak cari handphone. Eh, handphone belum masukkan dalam beg. Berlari pula ke bilik cari kat bawah bantal. Takdak. Ni mesti jatuh ni.. Angkat pula tilam yg berat tu kot2 terselit. Pun takdak. Haih… apa lagi..jenguk kepala kat bawah katil..pun takdak.. Haduiii..kalau terus mencari ni confirm lambat masuk opis. Biaq je la…

Sampai je kat tempat kerja, terus call Mr Bart bagitau dia yg aku lupa bawa fon. Apa2 hal sila call kat ofis. Dia pun hairan macam mana aku cari fon tak jumpa sebab dah bersungguh sungguh mencari. Bila dh biasa sentiasa pegang fon, jadi tak keruan lah jugak. Rasa bad mood…

Selepas 2 jam, rasa nak pergi toilet.. Masa nak gantung seluar rasa macam ada benda kat dalam poket…. seluk tengok EHHHHHHHH MY HANDPHONE LA!!!!!!!! Ish ish ish.. masa mana lah aku letak pun tazedar…teruk betul. Terus wasap suami, katanya mungkin efek jerebu…hahahahaha. Pelupa teruk ni… Adakah aku nyanyuk???

Resepi Kek Red Velvet Lembab


Assalamualaikum…

Sejak kebelakangan ni, saya suka membuat kek. Rasa macam satu terapi pulak. Dan memang kesan “positif” terapi ni, badan saya pun mengembang mcm kek yang tengah naik masa dibakar :p Berpeluang beberapa kali buat kek red velvet lembap. Resepi asal saya tak ingat sebab saya ada olah beberapa resepi supaya menepati citarasa saya.

Saya suka resepi ni sebab bahan yang diperlukan tak banyak dan mudah saja caranya. Lagi satu, sukatan menggunakan cawan..bukan ml atau gram yang membuatkan orang yang tak ada cawan penyukat atau timbang dapur, was2 nak cuba buat. :p

IMG_20150829_205406

Ready nak pukul telur, gula castor, esen vanila dan minyak jagung…

IMG_20150829_205637

Buttermilk

IMG_20150829_205653

Tepung yg dah diayak bersama beberapa bahan lain…

IMG_20150829_205705

Gula castor

IMG_20150829_205801

Antara bahan2 yang diperlukan

IMG_20150829_210451

Adunan yang dimasukkan pewarna merah

IMG_20150829_210737

Kopi panas setengah cawan..jangan lupa tapis!

IMG_20150829_221524

Tadaaa… tengok pun dah tahu betapa lembab dan sedapnya kek ni…

IMG_20150829_223616

Topping comot sebab anak2 dah tazabar nak makan so terpaksa letak topping semasa kek tengah suam… dan ditabur dengan kerak red velvet…

RESEPI KEK RED VELVET LEMBAB

a. Tepung Gandum – 2 cawan

b. Soda bikarbonat – 1 sudu kecil

c. Serbuk Penaik – 1 sudu kecil

d. Garam halus – 1/2 sudu kecil

e. Serbuk koko – 2 sudu besar

f. Minyak Jagung – 1 cawan

g. Gula castor – 1.5 cawan

h. Telur gred B – 2 biji

i. Buttermilk – 1 cawan ( satu cawan susu cair dicampur dengan 2 sudu cuka dan diperap 30 mins.)

j. Pewarna merah – 2@3 sudu besar

k. Kopi panas @ nescafe panas tanpa gula- 1.5 cawan (saya guna 2 sudu kecil kopi kapal api)

l. Esen vanila- 1 sudu kecil

m. Cuka – 1 sudu besar

CARA CARA

  1. Ayak bahan a-e dan letak di dalam satu bekas.
  2. Kemudian, putar minyak jagung, gula castor, telur dan esen vanila sehingga kembang dan sebati dengan menggunakan mixer ataupun kalau takda mixer boleh guna senduk atau pemukul telur… Kalau guna mixer mungkin dalam 5 mins dah ok.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak tadi bersama dengan buttermilk secara berselang seli sampai habis. Putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan cuka dan pewarna merah. Boleh tambah atau kurangkan pewarna untuk dapat kan color yang anda suka.
  5. Pastikan oven dah panas pada suhu 150 darjah ye. Kemudian baru buat kopi panas tadi. sebab memang kena tuang sewaktu betul2 panas. pastikan tapis kopi tu.😛 kalau nescafe tak perlu tapis la kan..
  6. Tuang kopi panas ke dalam adunan dan mix lagi sampai sebati. Jangan lama sangat. cukup 2 minit je.
  7. Tuang ke dalam loyang yang telah digris dengan butter/marjerin.
  8. Boleh mula membakar lebih kurang 30-40 minit😉

BAHAN CREAM CHEESE TOPPING

a. Tatura Cream Cheese – 1 tiub (250 gram)

b. Butter – 1.5 cawan

c. Cuka – 2 sudu besar

d. Gula castor – Setengah cawan

Putar bahan a-d sehingga licin dan tak berketul. Buat awal, simpan dalam peti sejuk. Supaya masa nak letak topping, jadi mudah dan cantik. Jangan lupa tunggu hingga kek sejuk dulu baru letak topping ye.😛

How To Spell R.E.C.R.U.I.T.M.E.N.T?


Assalamualaikum….

Bosan pulak rasanya harini… lebih bosan lagi kalau menghadap persoalan yang sama setiap hari selama enam tahun. Haizzzz.. Setiap hari saya menerima panggilan telefon untuk memohon pekerjaan… Selepas diberi penerangan, I always said, You can send your resume to RECRUITMENT@XYZ.COM….Tapi bila sampai part ni hampir 90% yang call ni akan tanya balik.. Errrrr Miss, how to spell recruitment??? Aduiiii… Saya boleh terima kalau anda bertanya, in malay or english? sebab Recruitment is in English while Rekrutmen is in Malay/Indonesian. Muak dah rasa. Rakan2 sebilik pun hari2 mendengar saya mengeja satu perkataan keramat ni… hahahahaha.

Mungkin saya perlu ubah ayat selepas ni…You can send your resume to RECRUITMENT@XYZ.COM. Recruitment is spelled in English and please look up in dictionary if you don’t know how to spell it! Haaaa… nanti orang tak berani nak minta kerja kat sini pulak :p macam kejam sangat pulak bagi ayat macam tu… Selagi boleh layan,layan je lah.. dah kerja saya macam tu..apa nak buat… huhuhuhu.

Hargailah….Selagi Masih Ada…


Assalamualaikum.

Haih! Kemarin punya mimpi betul betul membuatkan aku tersentak dari tidur yang nyenyak. Aku mimpi suami aku meninggal dunia! (Moga2 panjang usianya). Sedar ja dari mimpi tu terus aku termenung. Agaknya Allah nak sedarkan aku supaya menghargai orang yang amat aku cintai, selagi masih ada. Bukan aku ni tak pernah menghargai.. cuma biasa lah seorang isteri..pasti ada kesilapan pada suami..kadang2 termerajuk, terrr marah, terr segala galanya lah kan…

Dalam mimpi tu aku menangis dan menyesal sebab tak buatkan teh sebelum dia pergi kerja. Ayah mertua call cakap kami dah nak kebumikan ni, nanti datang tengok kubur…tak sempat dah nak tunggu aku datang katanya. Aku pula menangis merayu rayu agar diberi peluang tengok muka jenazah buat kali terakhir. Aku menangis guling2. Lepas tu terus tersedar. Terus rasa seram semacam je. Huhuhuhu.

Kehilangan orang yang dicintai lah yang paling aku takut nak hadapi. Aku rasa Allah nak sedarkan aku supaya jadi isteri, ibu dan anak yang lebih baik. Dalam mimpi pun dah rasa macam nak gila, apatah lagi kalau betul2 berlaku… Aduiii takut aku nak membayangkan. Aku sayang Mr. Bart sangat2. Dia adalah pelengkap jiwa aku.

Hargailah orang yang anda cintai dan mencintai anda sebaik baiknya. Jangan lukakan hati mereka secara tersurat mahupun tersirat. Kita tak tahu bila mereka akan pergi..meninggalkan kita untuk selama lamanya… Tanpa sebarang pesan, tanpa sebarang salam dan pelukan. Masa tu baru nak menangis dan menyesal, dah tak guna lagi.

To Mr Bart, I love u sooo much lah baby. Aku tak sanggup kasih kehilangan dirimu…walau sedetik rindu mencengkam terasa pedih…Kalau sayang mati dulu, abang bacalah selalu blog ni… banyak kenangan kita dalam ni.. Kenanglah daku dalam doamu. :p

Aku Sensitif Soal Anak!


Ini ialah kisah Encik Muhammad Luqman Wafi. Beliau ialah anak lelaki kesayanganku. Rata2 orang yang rapat dan kenal Luqman betul2 percaya bahawa there is something special about him. Dia lambat bercakap. Tapi sekarang dah banyak cakap. Aku kagum. Kat mana saja dia pi, semua akan kerumun nak kawan dengan dia dan jadi pengikut dia. Nak main sama2. Dia agak lincah dan aktif. Dan semua ibu yang mempunyai premature baby seperti Luqman pasti faham. Ni memang salah satu ciri2 baby yang lahir tak cukup bulan. Pasti terlebih aktif. Dulu aku agak stress, tapi aku semakin memahami karakter Luqman selepas aku dok ulang pi jumpa pakar kat hospital. Luqman tak boleh diajar melalui kekerasan dan kemarahan. Dan aku yakin semua budak tak boleh diajar sebegitu. Kena didik dengan penuh kelembutan dan masa ni lah aku kerap belajar psikologi kanak kanak… lah sangat…hahaha.

Luqman suka tolong mama. :p

Luqman suka tolong mama. :p

Tapi, aku juga ibu yang tak sempurna. Kadang kala bila terlalu stress, aku terlepas kemarahan aku pada anak. Aku marah dia, pukul kaki dia bila dia nakal. Semua ini akan terjadi bila mulut2 di sekeliling aku yang menjadikan aku tertekan. Aku pasti semua ibu pasti bersetuju dengan aku. Kadang kala, kita tak marah sangat anak kita atas perbuatan dia. Tapi orang sekeliling akan cakap… eeee nakalnya budak ni! Dia buat macam tu, hang tak larang dia ka?? Hang tak rotan sikit kaki dia bagi pengajaran ka?? Dan yang paling aku sedih, ada insan jelik dalam dunia ni gelarkan anak aku makhluk nakal. Kata-kata orang sekeliling yang seringkali menaikkan kemarahan aku ibarat menyimbah petrol ke dalam api yang sedang marak.

Anakku ialah anak yang hebat!

Anakku ialah anak yang hebat!

Luqman ni bukanlah terlalu nakal. Cuma dia tak suka dikongkong. Dia seorang yang berani dan adventurous. Kita hanya perlu memerhati dan mengawasi gerak geri dia. Contohnya kalau dia tengah memanjat, jangan halang dia. Cuma pesan jangan tinggi sangat nanti jatuh dan pastikan kita memang ada di situ menyokong badan dia takut kalau2 terjatuh. Jangan terus halang dia dari memanjat. Faham tak? Ada cara untuk kawal Luqman ni. Tak semua orang faham. Hanya yang pernah jaga Luqman yang akan faham iaitu aku, papa Luqman, mak aku, kakak dan adik aku. Ni sahaja orang yang jaga Luqman dari kecil dan dapat faham Luqman dengan baik.

Sejak Luqman membesar ni ada rumah sedara mara yang aku banned terus dari pergi berkunjung sebab mereka menunjukkan secara terang terangan bahawa mereka tidak selesa dengan kehadiran Luqman yang lari sana, lari sini even tak ada pun barang yang pecah atau rosak kat rumah mereka tu, tak ada pun sebarang kekotoran kekal yang tertinggal. Berhati hatilah mengeluarkan kata2 terhadap kanak2. Jagalah hati dan perasaan kami ibu2 yang melahirkan anak2 kami dengan penuh kepayahan ni… Janganlah bagi gelaran yang mengguris hati terhadap anak kami yang agak aktif. Jangan mengeluarkan soalan dan kata2 yang kurang enak terhadap anak kami.  Dont you remember, what goes around comes around?? Nanti hampa pun akan ada anak dan cucu cicit jugak kan??

Luqman, mama berdoa satu hari nanti Luqman akan jadi seorang imam yang hebat dan buktikan pada semua orang yang Luqman ada kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri. Apa yang Luqman tempuh dari kecik sampai besaq, hanya Allah yang tahu betapa Luqman kuat dan tabah. Anakku Luqman, kau akan membesar sebagai insan yang mempunyai identiti tersendiri dan semua orang akan kagum pada kau suatu hari nanti. I love you Luqman & Hani..tersangat cinta pada anak2 aku. sebab tu mama begitu sensitif soal anak!

Selamat Menyambut Ramadhan 1436H


Assalamualaikum semua….

Esok bermulanya Ramadhan, bulan yang mulia dan penuh dengan keberkatan. Semoga kita semua dapat melakukan amal ibadat dengan sempurna, dikurniakan tubuh badan yang sihat serta hati yang bersih. Banyakkanlah sedekah dan amal jariah untuk menyucikan harta kita. Kembali bermuhasabah diri mencari kesilapan kita dengan Illahi dan bermunajatlah disepertiga malam agar Ramadhan kali ni membawa kebaikan yang tak ternilai kepada kita semua. Tengah packing nak balik kampung(yaaahuuuu!!!)…sambut puasa di kampung…tak dapat nak tulis panjang2.. dah terbayang daging serai yang selalu dimasak mak mertua semasa sahur… hehehehe. Akhir kata, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak dari kami sekeluarga.