Tag Archive | Pregnancy

Pengalaman Menggunakan Perancang Kehamilan IUCD


Hai semua! Harini saya nak bercerita tentang pengalaman saya memakai alat pencegah kehamilan IUCD. Sebelum ni saya hanya merancang guna kaedah kiraan tarikh ovulasi tapi pernah juga gagal sebelum ni disebabkan faktor haid yang tidak tetap dan salah kira. Selepas sekian lama saya berfikir dan mengambil kira pelbagai faktor, dan faktor paling penting tentu la nak elak kenaikan berat badan. hahaha. Saya akhirnya memilih kaedah IUCD.

IUCD ni dipasang semasa haid dah nak hujung2 macam hari ke-5 hingga ke-7 macam tu. Sebab kenapa kena pakai semasa haid ialah supaya nak pastikan bahawa anda tidak mengandung ketika itu. Dan juga serviks kita masa tu lembut jadi proses nak pasang tu tidaklah menyakitkan.Alat ni saya ambil secara percuma kat Klinik Kesihatan Ibu & Anak. Saya pergi bawa alat tu ke klinik swasta untuk upah pasang. kena RM60.

Mula-mula tu memang saya rasa takut sebab baca kat blog kawan-kawan, diaorang cakap sakit sangat la, ada yang cakap sakit sikit je, ada yang cakap tak sakit langsung! Tapi bagi perempuan yang dah pernah lalui sakit beranak, rasanya sakit pasang IUCD ni ibarat digigit semut je. Tak la sakit pun. cuma sengal + senak. Jangan keraskan badan. Relaks dan tarik nafas panjang-panjang kalau tak selesa. Saya pakai IUCD jenis Multiload cu-250(3 tahun). Doktor cakap jenis ni kukuh dan jarang berlaku risiko IUCD senget atau jatuh ke bawah yang boleh menyebabkan hamil.

Ini lah rupa IUCD Multiload c-250. Macam pokok kelapa.

Ini lah rupa IUCD Multiload c-250. Macam pokok kelapa.

iucd2

Ni kedudukan IUCD kat dalam rahim.

Cara doktor nak pasangkan IUCD ni pula, mula-mula kita diminta baring dan bukakan kaki mcam nak check bukaan semasa nak beranak tu. Pastu dia gunakan alat untuk buka bahagian rahim. Doktor akan guna kain swab untuk bersihkan dinding rahim. Kemudian baru doktor pasangkan alat IUCD ni. Macam tu je. Mengambil asa lebih kurang 10-15 minit macam tu. Selepas proses tu mungkin akan rasa ngilu sedikit sahaja dalam masa 5 minit, kemudian dah ok. Anda kena selalu pastikan yang anda dapat rasa benang IUCD tu untuk memastikan kedudukan IUCD dalam posisi yang betul. Kalau tak rasa, kena cepat pergi klinik untuk scan.

Ni antara soalan yang saya tanya pada doktor:

1) Selepas saya pakai ni berapa lama lagi haid saya akan berterusan?

Jawapan: Kurang dari seminggu. Kalau lebih maknanya ada pendarahan dalaman atau masalah lain. kena datang jumpa doktor.

2)Betul ke ada orang cakap dengan saya, selepas pakai IUCD hari ke-7 dia haid, kemudian haid tu berterusan sampai sebulan?

Jawapan: Ini sangat jarang berlaku,tapi kalau berlaku mungkin kawan awak tu ada ketumbuhan seperti fibroid ataupun rahimnya memang tidak sesuai dengan alat IUCD ni

3) Katakan selepas seminggu ni, darah dah kering, boleh terus bersama suami atau kena tunggu ada jangkamasa tertentu untuk benda ni berfungsi?

Jawapan: Tak la. Sebaik je dimasukkan ke dalam rahim, benda ni dah berfungsi. Selepas mandi hadas boleh saja bersama suami. Tak perlu risau.

4) Macam mana saya nak tahu alat ni sesuai atau tak dengan saya?

Jawapan: Semasa datang haid untuk bulan berikutnya, kalau haid terlalu banyak sampai awak kekurangan darah, letih, lesu..kena datang untuk pemeriksaan. Kemudian, kalau terlalu sakit semasa bersama suami atau semasa haid. Sakit yang teramat sangat. Kalau sekadar haid tidak menentu dalam masa 3 bulan ni, dan sakit ngilu yang biasa sahaja, senggugut yang ringan sahaja, itu tiada masalah. Selepas 3 bulan akan kembali kepada normal.

5) Adakah suami akan rasa tak selesa atau saya sendiri tidak selesa semasa bersama?

Jawapan: Biasanya suami tak akan rasa apa ketidak selesaan ataupun merasa sebarang kelainan sebab benda ni kat dalam rahim. jauh dari kawasan vagina. cuma sedikit je bahagian benang halus akan dapat awak rasa kat pangkal vagina. Awak pula mungkin dalam masa terdekat sahaja akan berasa ngilu tapi nanti ok macam biasa.Tak perlu risau.

Saya harap info ni dapat membantu kawan-kawan semua. Kalau ada benda nak share, atau ada benda nak tanya, tinggalkan komen ya. 😉

Nota sendiri: Tarikh pakai : 17/11/2013   Tarikh buka : 17/11/2016

Jatuh Semasa Hamil


Beberapa hari yang lalu, saya terjatuh gedebuk kat kedai makan. Dalam berjaga-jaga pun boleh terjadi. Pada mulanya tak sakit, tapi bila malam baru la terasa sakit kat bawah perut sebelah kiri. Saya pergi check juga walaupun tiada pendarahan dan bayi saya masih bergerak aktif. takut juga ada apa-apa berlaku. Tapi Alhamdulillah uri ok, baby pun ok. cuma sebab kesan hentakan tu membuatkan saya sakit. Mungkin juga faktor banyak parut pembedahan, jadi muscle perut tu sakit. Pesanan saya kepada ibu-ibu hamil yang jatuh semasa hamil ialah jangan pandang ringan benda ni dan segera ke klinik berdekatan untuk pemeriksaan bagi memastikan keselamatan anda dan bayi.

Jatuh semasa hamil boleh menyebabkan :

  • Pendarahan
  • Uri lekang dari tempatnya
  • Tali pusat membelit bayi
  • Keguguran

Tu lah yang doktor beritahu saya. Kepada semua ibu-ibu yang hamil, jaga diri baik-baik dan berhati-hati selalu.  🙂

Barang-barang Baby No 2


Bulan depan Mr Bart dapat duit kutu. Saya pun dah berunding dengan dia. Selepas dia settle beli apa yang dia nak dengan duit tu, balance akan ambil beli barang baby no 2. Barang pun tak banyak sangat nak beli. Sebab barang2 Luqman pun dah banyak dan masih baru lagi. Buat apa nak membazir kan? beli ja keperluan, bukan kehendak.hehehe. Kalau ada yang boleh beli online, mybe saya akan beli online sebab lebih murah berbanding dengan harga di atas supermarket.

Barang Baby Yang Perlu Beli

  1. 2 pasang baju baru
  2. Set mandian bayi(syampu,baby bath, lotion, bedak)
  3. Minyak angin TYT
  4. Puting botol susu (botol ambil Luqman punya)
  5. Sleeping bag
  6. Celak
  7. Pampers Newborn
  8. Tuala mandi
  9. Wet Tissue & Tissue biasa
  10. Cotton bud
  11. Minyak lenga untuk rambut
  12. Selimut
  13. Pacifier Newborn

Barang Baby Yang Sudah Ada

  1. Baby cot
  2. Baju,Mitten,Booties, Barut
  3. Set tilam baby
  4. Botol susu
  5. Besen mandi
  6. Kelambu
  7. Botol air spray (utk basuh berak kencing baby)
  8. Lampin

Barang Mama

  1. Maternity pad
  2. Nursing bra & Panties
  3. Ubat bersalin NR
  4. Minyak NR
  5. Flask air panas
  6. Milo 3 in 1
  7. Mug,sudu & tupperware makanan
  8. Biskut Jacob
  9. Telekung
  10. Kain batik
  11. Baju lengan panjang
  12. Stokin
  13. Jacket
  14. Tudung
  15. Feminine Hygiene Wash
  16. Berus Gigi, Ubat gigi, Sabun mandi,Syampu
  17. Quran kecik

Ada yang tertinggal tak dalam list ni? kalau ada tolong lah cakap tau.

Harum Manis


Mengandung kalini x berapa minat mangga muda. Tapi dok mengidam mangga harum manis yang masak ranum…Susah cari sekarang ni.. tapi ada kawan ofis saya yang baik hati tolong carikan. Dia siap kupas n potong n serve depan saya. Ooh nikmatnya x terkata. Ambil satu letak dalam mulut.. terasa jus mencair dan memercik kat mulut. sejuk…manis…harumnya….tak terkata…. Isinya halus.. memang 3 biji tu habis kat aku sorang je la… balik tu story penuh excited kat my hubby. Syukur Alhamdulillah rezeki my baby… baby yg tringin, bukan mama ok??hehehe

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQShqO3Lui0eLA0tG4LdNgSvJNmcdFUX8Hp3KaxUlSlFcfQaYgyiUMgz6julQ

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIYmL5d2fCD-zQzVof3Japo7se2Dx6txiY8k5wtbR5HhVX1IgFWfQb_Gjk

 

 

Takut


Kandungan saya yang kedua ni dah hampir mencecah 22 minggu usianya. Semakin aktif baby tendang2 perut mama. Bila orang tanya, baby duduk kanan ke kiri? saya tak tahu jawab sebab dia sekejap kat kanan, sekejap kat kiri. wahaha! kadang2 kat tengah. dok menonggeng kot sebab perut terus jadi bulat macam doh kuih donut gebu yang baru diuli. hehehe. Jantina belum diketahui. Sejujurnya kali ni, saya mengharapkan seorang puteri untuk melengkapi keluarga kami yang sudah ada seorang putera iaitu Encik Luqman. Tapi tak kisah sangat lah. Janji anak-anak mama semua sihat dan sempurna. Amin…

Rasa takut semakin menyelubungi saya. Kali ni seperti mengandung anak sulung sebab saya lebih menikmati kehamilan ini. Masa preggy kat Encik Luqman dulu, saya kerap masuk wad, cucuk ubat tahan sakit yang membuatkan saya tidur je 24jam…jadi saya x berapa feel sangat. Beranak pun tiba-tiba je. Tak macam kebanyakan ibu lain yang betul2 berdebar tunggu hari,then sakit, then pi hospital pastu beranak. Melalui proses menyusu dan menjaga bayi sejak dari saat pertama melahirkannya…wow..sweet moment!Di wad masa sakit. Family datang melawat.

Berbalik kepada topik takut, saya sebenarnya takut apa yang saya pernah lalui sebelum ni berulang kembali. Semua kesakitan tu, segala susah payah ulang alik masuk wad..buat diri saya trauma! Melihat bangunan hospital saja pun dah terasa sebak satu macam. Tengok parut2 jarum di tangan, parut2 operation di badan, buat saya rasa tertekan dan takut. Macam mana lah kaki ni nak melangkah ke hospital nanti. Sukar bagi saya menceritakan apa yang saya rasa kat orang lain. Maybe sapa yang pernah lalui perkara yang sama macam saya, tahulah peritnya perasaan ni. Saya berdoa setiap malam agar Allah melenyapkan semua ingatan tentang segala kepahitan yang pernah dihadapi dan saya dapat melalui semua proses kehamilan dan bersalin dengan mudah.

Keluarga datang memberi semangat 🙂

Sekarang saya lebih banyak membaca artikel2 motivasi untuk ibu hamil bagi menguatkan mental saya. Saya juga cuba melatih diri saya agar lebih tenang dan sabar… Biarlah saya bersalin dengan mudah dan akan memudahkan tugas doktor dan misi bertugas nanti. Semoga bibir saya nanti tidak keluar rungutan dan jeritan semasa sakit bersalin. Biarlah hanya zikir dan doa sahaja tidak lekang dari mulut ni.

Sakit Pinggang Semasa Hamil


Assalamualaikum…

Sakitnya lah hai masa saya dok menaip post ni. pinggang ni terasa sakit sangat. mencengkam urat2 saya. bila pergi check, doktor ada beritahu” bagus u datang check sebab sakit pinggang masa hamil ni tak leh dipandang remeh”

But in my case, nothing is serious. Doktor cakap, maybe tulang punggung tu nak mengembang sebab nak support baby. So, kena banyakkan exercise dan jangan duduk dalam tempoh yang lama.

Kadangkala, sakit pinggang masa hamil ni boleh menjadi masalah serius kerana ;

1)Buah pinggang anda bengkak
2)Dijangkiti kuman pada saluran kencing
3)Kedudukan bayi yang songsang

Jadi, walau apa pun masalah anda, jangan biar ia berlarutan. Sila pergi berjumpa doktor dan seeloknya buat ultrasound KUB bagi memastikan tiada masalah lain yang timbul.

Tips untuk mommies yang ada masalah sakit pinggang masa mengandung ni ialah :

1)Pakai pakaian longgar dan selesa.
2)Sentiasa sapu balm/minyak bagi kurangkan sakit dan elakkan terlalu banyak makan ubat
3)Elak melakukan kerja2 berat
4)Pakai kasut yang rata dan selesa. Jangan pakai kasut tinggi.
5) Tidur, duduk dan berdiri ikut posisi yang betul. Lapik bantal kat pinggang supaya lebih selesa.
6) Jangan makan benda sejuk dan berangin.
7)Minum susu lebih kerap. Kalau tak lalu susu, boleh ambil pil kalsium.

Cabut Gigi Semasa Mengandung


Assalamualaikum semua..

Di saat saya menulis post kali ni, kepala dan gusi saya berdenyut2. dalam telinga pula terasa bengang satu macam. muka pun terasa hangat macam nak demam. semalaman saya tak boleh tidur. toleh kiri sakit, toleh kanan sakit. pastu dah nekad, siang nanti, aku mesti cabut gigi geraham bongsu ni. sebelah dah cabut dulu.. ni lagi sebelah pulak.

Pastu dengan semangat berkobar-kobar, saya pun ke klinik gigi. tnggu giliran hampir 2 jam jugak lah. bila masuk ja bilik doktor, dia check smua..dan cakap, memang kena cabut ni.. sebab gusi terkoyak teruk dan bengkak. saya pun siap nganga luas2. tiba2 teringat……

oppppsssss..doctor, i’m pregnant 3 months..boleh cabut kah??

doctor trus angkat tangan mcm menyerah kalah tu..

no..no..no..i can’t do it… tnggu lepas bersalin..

lamanya!sakit gila nih..anyway, pls explain y u can’t do it?

ok puan..sebabnya ialah, ubat bius yang kami gunakan nanti boleh menyebabkan keguguran. yang kedua ialah, ini gigi geraham bongsu.akar sangat panjang. jika semasa cabut, akar patah di dalam, kita perlu x-ray. dan itu akan mencacatkan kandungan puan. 

oh my Allah!! xpa la doctor..saya tak nak cabut. tapi sakit sangat ni..
macam mana nak buat…

ok..apabila sakit, kamu berkumur dengan air sejuk sehingga terasa sedikit kebas. ini juga boleh mengurangkan bengkak.letakkan ais di tempat yang sakit dan di luar pipi. 

makan makanan yang lembut dan banyakkan minum air masak kerana kurang air dan cuaca panas juga boleh sebabkan gigi skit.

berus gigi setiap kali lepas makan dan berkumur secara kerap dengan pembasmi kuman atau nama lainnya listerine. :p

jika masih terlalu sakit, makan panadol mengikut dos yang ditetapkan. 

so all mommies, kalau boleh elak, kita elakkan dari cabut gigi semasa hamil ni. tapi kalau dan sampai nazak sangat, sila la jumpa pakar pergigian ya! yang penting sabar…..ini semua dugaan untuk kita. beristifar banyak2 sebab kalau sakit gigi, memang suka marah-marah dan melenting macam singa tak makan 10 hari. 😉