Tag Archive | Luqman

Di Sebalik Luqman Demam Panas


Harini baru mula bekerja setelah 2 hari cuti tanpa gaji sebab jaga anakku Muhammad Luqman Wafi. Mama tak kisah. Duit bukan kepentingan asalkan anak mama sihat. Duit dan rezeki smua ditentukan Allah untuk menguji hambaNya. Alhamdulillah, saya terima ketentuan Allah dan saya redha walau gaji saya dipotong. Masa yang terluang sepanjang jaga anak yang sakit ni, ibu atau bapa yang pernah lalui pasti terasa nikmatnya walau terbeban dengan masalah kewangan.Hati rasa bahagia. Tambahan pula melihat anak semakin sihat hasil kita bersengkang mata di waktu malam untuk jaga dia.  Setelah menjadi ibu, barulah saya mengerti sedalamnya erti anak itu anugerah Allah. Ya. Satu anugerah. diuji dengan masalah kewangan, kemudian jika sabar dan redha, Allah akan bagi rezeki lebih dari itu. Berserta dengan kebahagiaan dan kasih sayang lagi. Allah Maha Adil kan? So para ibu, ni nasihat saya.Utamakan keluarga lebih dari kerja ye. Ok sebelum saya beremosi dengan lebih jauh, saya nak cerita tentang pengalaman yang saya lalui sepanjang Luqman demam panas ni.

2O.10.2013 tu hari lahir anak kedua saya Hani Maisarah. Kebetulan haritu ada kenduri kahwin kat Sungai Petani. Selepas makan kenduri suami ajak jalan-jalan kat Tanjong Dawai. Masa sampai kat sana, kami tengok ada boat. Luqman pula nampak macam excited aje tengok boat belayar ke seberang untuk ke Pantai Merdeka. Tambang pun murah RM4 je pergi dan balik. Kanak2 percuma je. So kami pun sekeluarga naik boat ke Pantai Merdeka. Lepas Luqman main2 kat sana, kami pun teringat yang abang bawa boat tu pesan, kalau boleh nak balik tu sebelum pukul 6 petang sebab angin kuat nanti laut bergelora. Dalam jam 5.30 tu kami pun naik boat semula untuk ke seberang sana. Tiba kat tengah laut, angin kuat sangat. Boat tu dah macam nak terbalik. Masa ni Luqman peluk adik saya kuat2 sebab dia takut. pucat lesi muka dia. Jangankan dia, mama dia pun takut! Adoiiii….

Photo0131-1

22.10.2013. Tengah sedap2 lena peluk Luqman pukul 5am., suami kejutkan saya. Dia tanya saya, tak rasa ke badan Luqman panas macam api ni? Saya pun demam masa tu, memang tak rasa lah. Ingatkan suam biasa je. Check dengan termometer. Panasnya! Suhu badan dia 39.8!!! Saya cepat-cepat ambil air dan tuala. Jelum badan dan kepala dia. Kejap je kain tu kering. Lepas panas dah turun sikit, saya bagi ubat demam. Panas dah turun ke 38.1. Lega sikit hati ni. Boleh la pergi kerja. Luqman saya tinggal bagi adik saya tolong jaga. Petang tu dalam pukul 3, adik call kata badan dia dah panas semula, tapi dia dok jelum dengan air untuk kurangkan panas. Saya minta dia jelum dan jangan biarkan Luqman sorang2 langsung walau seminit. Hati ni risau sangat. Trauma kes Viral Croup belum pulih. Ya Allah..jauhkanlah anakku dari sebarang bahaya.Sebak hati saya masa tu. Balik je kerja pukul 6, saya singgah rumah jiran minta daun bunga raya putih untuk jelum Luqman. Pastu sampai rumah terus jelum dia dengan air daun bunga raya putih dan aloe vera (lidah buaya) Bila dah berkurang panas, baru saya suapkan ubat. Ibu-ibu ingat ye, kalau boleh jika anak demam, jelum dulu agar panas turun sikit, baru suapkan ubat. Cara ni lebih efektif untuk menurunkan suhu badan anak yang demam. Lebih kurang jam 8 malam, panas dah jadi tinggi. 38.6. Belum pun cukup 2 jam makan ubat dah naik balik?? Ish..ada yang tak kena ni. Terus ajak suami bawa Luqman ke klinik. Doktor cakap mungkin ada radang atau jangkitan kuman. So dia bagi antibiotik dan ubat radang. Malangnya, ubat tu bau kuat sangat dan Luqman muntah lepas makan ubat. Tiada pilihan. Tak sanggup nak paksa dan tengok dia menangis, saya pun bagi dia rectal suppository (ubat demam yang kena masukkan kat punggung). Dan teruskan jelum dengan air daun bunga raya putih.

Photo01411

23.10.2013 Tengah malam tu baru teringat nak jelum dengan air asam jawa dan bawang merah. Saya urut2 sikit kepala dia. Pastu balut badan dan letak kain kat ketiak dia. Sampai la pukul 4 pagi. Saya ni jenis tak berapa suka bagi anak makan ubat. Bila perlu sangat je saya bagi. Tapi tiba2 suhu badan dia naik lagi sampai 39.6 walaupun saya ni dok jelum2 sampai tak tidur. sampai air yang jelum dari sejuk bertukar suap dan ditukar pula air. Haih. Pelik sungguh. Kalau bagi rectal suppository selalu tahan la 6-8 jam. ni 2 jam je dah panas balik??Apakah ini…Saya teruskan jelum dan kejutkan dia mandi awal pagi. Mulakan dari kaki-pinggang-dada-bahu-kepala. Panas pun turun dan dia pun mula berpeluh. Rasanya dia dahaga sebab walaupun demam, dia banyak minum air dan kencing berak dengan baik. which is very good for him. So lega sikit hati ni bila dia masih mahu makan dan minum. Seharian dia ok dan main macam biasa sampailah menjelang waktu Maghrib, dia dah nampak lemah. Saya bagi dia makan buah epal. Dia makan sambil diam dan masa tu saya terperasan dia menggeletar. Terus saya dukung dia masuk kebilik dan check suhu. 40.1. Allahuakbar. saya jerit suruh suami tolong pack barang segera. Saya berlari ambil tuala dan basahkan. Balut seluruh badan dia. Sampai basah baju saya. Tak kisah apa dah. Dengan baju basah tu saya capai tudung yang mana sempat, terus pecut laju ke hospital. Sampai hospital saya serbu kat kecemasan. Cakap anak demam panas, Dorang cakap nak check paras oksigen dulu. Kalau ok kena tunggu giliran dan kalau tak ok baru terus masuk ke Red/Yellow Zone. Alhamdulillah paras oksigen dia ok. Bernafas dengan baik. Paru2 pun ok. 2 jam jugak la kami menunggu. Nurse pesan suruh jelum2 jugak sambil menunggu tu. Kesian papa berulang alik ke toilet basahkan towel yang kering dan panas setiap kali jelum. Masuk je bilik doktor, dia tanya demam dah berapa lama, berak kencing ok ke, makan minum mahu tak? pastu dia bagi PCM 1 botol dan boleh pulang. Hmmmm..Masa tu lebih kurang pukul 12 malam dah…

24.10.2013 Demam masih berterusan walaupun dah bagi ubat dan jaga dengan sebaiknya. Tiba-tiba mak saya teringat. Apa kata cuba perubatan Islam? Jiran kami pun ada yang pandai tentang perubatan Islam ni. So kami pun minta bantuan Paksu Firdaus untuk bantu Luqman, dengan izin Allah jua. Paksu pun cakap, paksu hanya tolong baca ayat2 Quran yang paksu tau. Allah yang beri kesakitan, Allah jua yang sembuhkan. Apa apa pun dengan izin Allah. So paksu buatkan air untuk Luqman minum, jelum dan mandi. Air jelum dan mandi campur dengan daun bunga melur. Petang tu sebelum Maghrib, saya bagi Luqman minum. Pastu jelum badan dia. Bila sejuk, saya mandikan dia. Dan Alhamdulillah, dengan izinNya, Luqman sembuh! macam tak percaya. Dan sekarang dia tengah melompat dan bermain seperti biasa. Alhamdulillah. Syukur pada Allah. Mama bernazar, kalau Luqman sembuh, mama nak buat kenduri bihun sikit dan nak puasa 3 hari berturut turut. Papa pula nak sedekahkan duit kat masjid sebagai tanda kami bersyukur kepada Allah kerana beri kesembuhan kepada anak kami.

Advertisements

Luqman Demam Panas…


Hai semua… Risaunya hati saya ni. Anak saya demam panas lagi. Suhu badan dia 39.8. Ubat dah bagi. Dan dah buat semua petua yang saya tahu. Saya harap anak saya cepat sembuh. Saya risau kejadian lama tu berulang kembali. Ingat x yang saya cerita sebelum ni anak saya kritikal kena Viral Croup?? Benda2 yang tak dijangka ni yang buat saya takut sangat. Malam ni saya nak bawa dia pergi hospital kalau still demam lagi. Actually banyak sangat benda saya nak update kat sini. Tunggu ya.. sayang korang semua.. nanti bila keadaan dah terkawal, saya janji update lagi pengalaman2 saya yang nak sangat saya share dengan readers saya. Doakan agar anak saya cepat sembuh ye. Saya juga mendoakan anda dan keluarga sihat2 selalu.. Bye.. xoxo 😉

Kerana Viral Croup,Anakku Kritikal


Assalamualaikum semua…….

OK, pertama sekali saya nak minta maaf kat semua readers saya sebab saya lama tak update blog. sebabnya ialah anak saya Luqman demam selama sebulan dan saya hanya tumpukan sepenuh perhatian saya pada dia. Di entri kali ni saya nak bercerita tentang apa yang menimpa Luqman sampai dia kritikal. yes..kritikal… saya hampir kehilangan dia.

26 Mac 2013

Luqman tengah main lompat2 kat atas katil sambil usik mama. tiba2 mama nampak Luqman baring. mama ingat Luqman mengantuk dan dah letih main so mama buat susu untuk Luqman. Masa suap susu mama cium Luqman. Oh hangatnya!!! Luqman demam sayang… Mama ambil termometer dan sukat suhu badan Luqman. 39.6. Mama cepat2 lap Luqman dengan air. pastu mama bagi ubat. Alhamdulillah panas sayang mama dah turun.

27 Mac 2013

09.00am

Entah kenapa mama rasa tak sedap hati walaupun badan Luqman dah tak panas. Bibir Luqman kering n nampak tompok2 biru. Oh kurang air ni…kata hati mama. Mama kena pergi kerja jugak ni sebab banyak sangat kerja kat ofis belum selesai. (kesilapan mama yang paling besar ialah pergi kerja jugak). Mama pesan dengan papa supaya bagi Luqman minum air banyak.

12.00pm

Papa Luqman call cakap nafas Luqman bunyi…Mama cakap Luqman asthma la tu. bagi Luqman neb. Ibu saudara Luqman aka kakak mama pun call. dia suruh mama balik tengok Luqman sebab badan Luqman terlampau panas. Mama cakap ok xpe. jelum dulu. memang biasa Luqman demam macam ni kalau nak tumbuh gigi atau asthma.

03.00pm

Papa call lagi cakap nafas Luqman bunyi teruk sangat. Hmm..lagi 3 jam nak balik. Mama cakap ok. balik nanti terus bawa Luqman ke sebuah hospital swasta yang Luqman memang biasa pergi.Dalam hati cakap,mesti kena admit ward ni. so mama settle semua kerja mama.

06.00pm

Mama tengok Luqman terbaring lemah. Nafas Luqman bukan bunyi penat! bunyi macam orang tua berdengkur! Kuat sangat2! Mama peluk Luqman. tiba-tiba Luqman muntah. Mama tak sangka seteruk ni keadaan Luqman. Mama menangis. mama cakap dengan nani, mama menyesal tak balik awal tadi. Mama dan papa terus bawa Luqman ke hoapital swasta ni. kat emergency unit.Masa ni Luqman dok batuk. bunyi batuk tu KONG KONG KONG. yes..bukan bunyi macam penat TAPI doktor cakap penat sikit je. balik makan ubat.

08.00pm.

Mama bagi Luqman makan ubat. Mama nampak Luqman macam susah sangat2 nak bernafas. Mama terlalu risau. Mama cakap dengan papa, jom bawa Luqman ke hospital kerajaan (Hospital Sultanah Bahiyah). terus kami bertiga pergi. Sampai je kat hospital, misi kat kecemasan tanya, kenapa puan..Mama cakap anak saya asthma. Misi selak tengok dada Luqman. Misi terus cakap, puan sila ikut saya. Misi tu berlari. Mama pun berlari sambil dukung Luqman. Mama blurr masa tu. Eh kenapa aku lari nih?? Rupanya Luqman dibawa masuk ke RED ZONE. Siren dibunyikan 3x menandakan ada kecemasan. Doktor semua bergegas pegang Luqman. Puan sila tunggu di depan.anak puan tak boleh bernafas,dia kritikal, kata doktor. Allahu Akbar…Subhanallah..Anakku sayang..Mama menangis dan terduduk. Ya Allah..sembuhkanlah anakku…aku tak bersedia untuk kehilangan anakku Ya Allah…Aku hambaMu yang lemah.

Masa angin meniup kain tirai yang lindung katil Luqman, mama nampak Luqman terbaring ada seorang doktor duduk atas katil bersama Luqman sambil peluk Luqman. sorang doktor dok bagi Luqman sedut sesuatu. Sorang lagi dok ambil darah n cucuk ubat masuk kat Luqman. Luqman tak menangis langsung. mungkin Luqman dah terlalu letih dan penat seharian menahan sakit.Kasihanilah anakku Ya Allah..berilah kesihatan kepadanya.

28 Mac 2013

01.00am

Doktor panggil mama dan papa. Doktor cakap Luqman bukan kena serangan asthma. sebaliknya serangan virus kat saluran pernafasan yang membuatkan saluran tu bengkak dan menutup laluan oksigen untuk masuk. Nama penyakit ni ialah Viral Croup. Doktor cakap nasib baik puan datang lebih awal, kalau lewat sedikit mungkin dia tidak dapat diselamatkan. Masa ni mama peluk Luqman kuat2. Mama tak sanggup kehilangan anak mama. Doktor nak pantau bacaan oksigen dalam darah Luqman. kalau semakin baik, Luqman boleh masuk wad biasa. kalau semakin buruk, Luqman kena masuk ICU.

05.00am

Mama renung wajah Luqman. Luqman tidur dalam pelukan mama. Wajah luqman suci bersih mama rasa sebak sangat. Bibir Luqman dah nampak pink sikit. muka pun dah glowing, tak pucat macam siang tadi. Doktor datang ambil darah. tak lama lepas tu doktor bagitau bacaan dah semakin baik. Syukur pada Allah. Luqman dimasukkan ke wad biasa. dan masih kena sedut oksigen melalui mesin bantuan pernafasan.

2013-03-28 02.56.522013-03-28 02.57.41

06.00pm.

Seharian duduk di wad, Luqman menangis dan meragam sebab wad pun sesak dan mungkin Luqman rindukan adiknya. Bila Luqman menangis, pernafasan pun mula nak terganggu. Doktor cakap boleh balik sebab doktor taknak dia trauma dan fobia dengan hospital dan dia perlukan rehat secukupnya. Tapi mama kena pantau Luqman di rumah. dan doktor pesan demam mungkin berlarutan dan berterusan sebelum virus tu say goodbye sepenuhnya!Mama ambil cuti untuk jaga dan pantau Luqman kat rumah. Malam mama tak boleh tidur lena sebab takut berlaku sesuatu. Sampai sekarang pun mama masih trauma dengan kejadian Viral Croup ni.

Begitulah kisahnya pengalaman saya dengan virus yang jahat. Dan saya bersyukur kerana Allah selamatkan anak saya yang kuat tu! Setiap dugaan yang Allah beri mesti ada hikmahnya. Hikmah kejadian ni ialah saya menjadi mommy yang lebih alert dan sensitive. apa je perubahan kat anak, jangan sesekali fikir positif. yang kedua ialah dapatkan rawatan di hospital kerajaan jika kes kecemasan. jangan terlalu mempercayai kata seorang doktor.silap saya ialah percaya kat doktor swasta tu walhal misi hospital kerajaan pun lebih bijak dari doktor tersebut. refer to many doctor as u can. Hikmah yang ketiga ialah saya lebih menghargai anak2 saya. jika sebelum ni saya selalu marah kalau Luqman nakal. tapi masa dia sakit baru saya sedar yang sebenarnya nakal tu la yang saya rindu sangat sangat! Setiap saat yang ada, saya habiskan dengan melihat puas2 wajah suci anak2 saya dan peluk cium mereka sepuasnya. Terima kasih Allah memberiku dugaan untuk mnyedarkan aku dari kealpaan. Alhamdulillah anakku selamat.

***Atas permintaan ramai, saya ceritakan dengan lebih lanjut tentang Viral Croup. Mohon ada semua baca kat sini. https://mamamunie.wordpress.com/2013/12/05/viral-croup-simptom-cara-merawat-cara-mencegah/

***Mengalir air mataku tanpa henti membaca entri whitevincci.blogspot.com yang kehilangan anaknya akibat serangan virus di semua organ dalaman. To Erina, tabahkanlah hati. Allah lebih menyanyangi Aqil. Di syurga pasti dia menanti papa dan mamanya. Dunia hanya sementara. Aqil menunggu anda berdua di akhirat yang kekal abadi.