Penyakit Batu Hempedu : Makanan Yang Boleh/Tidak Boleh Dimakan


Sakit batu hempedu adalah satu penyakit yang amat perit sampai terasa macam nak putus nyawa. Saya harap post kali ni dapat membantu anda semua yang mempunyai penyakit ni.Berdasarkan pengalaman saya, pesakit untuk penyakit ni perlu pantang makan makanan berikut :

1)Makanan yang berminyak
2)Makanan yang berlemak
3)Santan
4)Makanan Laut (sotong, ketam,udang ,kerang,bilis dan ikan KECUALI tenggiri atau ikan ketul seperti ikan merah/jenahak)
5)Jeruk
6)Ikan masin
7)Cili
8)Makanan berangin (peria, terung, buah sukun, kacang panjang)
9)Milo
10)sebarang minuman yang mengandungi krimer atau susu
11)biskut berlemak Tiger/Marie
12)aiskrim

Makanan yang boleh dimakan

1)Ayam bahagian dada sahaja
2) Daging Pejal tanpa lemak
3)Ikan tenggiri/ikan jenahak. ikan merah
4) Sawi
5)Pisang
6)Roti gardenia
7)Biskut jacob
8)Telur
9)Nasi putih
10)Carrot
11)Epal.kurma, kismis. Jus buah-buahan (epal, carrot, tembikai,lemon)

Makanan yang boleh dimakan ni perlu dimasak dengan 2 kaedah saja iaitu rebus atau panggang tanpa minyak. Sebolehnya pesakit kena paksa diri untuk minum 5 liter air sehari. Memang susah tapi anda kena paksa diri. Saya dulu sampai menangis kat depan doktor sebab kena paksa minum air yang banyak. Dengan sarat mengandung masa tu, tak larat nak berulang ke toilet untuk kencing. Mengidam macam-macam makanan tapi tak boleh makan. Setiap masa saya hanya menangis. Mengenang nasib. Mengandung anak sulung pula, emosi dan mental belum stabil. Hanya bayangkan yang indah-indah tapi lain pula jadinya.

Sesiapa yang ada penyakit ni dan berdepan dengan orang yang mempunyai penyakit ni, mental dan emosi kena betul2 kuat. Ujian yang Allah beri pada kita banyak hikmahnya. Sabar banyak-banyak. Ingat pada ALLAH selalu😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s