Archives

Sup Tauhu Telur & Ayam


Salam Jumaat…

Tengah hari tadi masa waktu rehat 2 jam tu, saya balik rumah dan masak untuk anak-anak dan untuk papa mereka sekali! hehe. Masakan yang simple, penuh khasiat dan amat sedap. Sebenarnya, saya tak pernah masak tauhu telur dan lebih teruk lagi, saya tak pernah makan tauhu telur ni. Tapi kawan-kawan semua cakap sedap. Jadi saya nak mencuba sesuatu yang baru terutama untuk menambah selera Luqman & Hani. Dan mama juga teruja nak makan benda yang tak pernah makan ni! Ternyata memang sangat sedap. Tapi lebih sedap kalau mama letak sayur banyak-banyak. Kali ni first time try, cuma letak tauhu telur ni dengan ayam je. Pun dah cukup sedap. Luqman & Hani pun makan banyak. Suka betul!

Resipi Sup Tauhu Telur & Ayam (Letak sayur campur lagi best!)

2013-11-22 14.00.34

4 tiub tauhu telur dipotong 6 bahagian

1 bahagian dada ayam dipotong kecil2

1 kiub pati ayam

Sedikit halia

Sebiji bawang ros

Seulas bawang putih

1 sudu kecil lada hitam (optional)

Sedikit garam

Cara-caranya:

1)Goreng tauhu telur yang telah dipotong tadi sehingga garing.

2) Letak air separuh periuk dan didihkan

3)Tumbuk halia, bawang ros, dan bawang putih. Rebus bersama air.

4)Masukkan isi ayam dan kiub pati ayam

5)Masukkan tauhu telur yang telah digoreng.

6)Masukkan lada hitam dan daun sup dan juga sedikit garam.

7)Siap untuk dihidangkan!!! 😉

 

Selamat Mencuba. Resipi ni juga sesuai sangat untuk bayi 8 bulan atau 1 tahun ke atas 😉

Puri Ayam bersama Kentang dan Carrot


Hai semua! Mama try resipi baru untuk Hani. Hani suka sangat-sangat. Resipi ni amat sesuai untuk bayi berumur 8 bulan ke atas. Memang sedap dan cukup khasiat!

Puri Ayam bersama Kentang dan Carrot

Puri Ayam+Carrot+Kentang

Puri Ayam+Carrot+Kentang

Isi ayam- 50gram (potong kecil2)

Carrot- 1 batang (potong dadu kecil)

Kentang- 1 biji (potong dadu kecil)

Bawang ros – Biji

Sos tiram-1 sudu

Cara caranya:

1) Tumis bawang ros yang telah dihiris dengan 2 sudu minyak zaitun

2) Masukkan isi ayam bersama dengan 2 cawan air. Masukkan juga 1 sudu sos tiram.

3)Masukkan carrot dan kentang. Masak sampai kering sehingga menjadi macam inti karipap tu.

Taraaaaa…Dah ready!!!

Resipi untuk bayi 1 tahun ni dah siap. 😉 Habis semangkuk Hani makan. Puas hati mama…

Bubur Sawi & Ayam Lazat


Bubur ni saya panggil gak sebagai buur hijau..sebab warna hijau. Bubur ni banyak protein dan khasiat2 lain yang penting untuk pertumbuhan anak anda.

3 helai daun sawi

4 ketulan kecil isi ayam bahagian dada

3 sudu beras

 

Rebus kesemua bahan tersebut sehingga hancur dan menjadi sebati. Kemudian blend dan tapis… 🙂 Mudah je..cubalah. Selalu bagi makanan berasaskan sayur pada bayi tau. Nanti tentu bayi suka makan sayur..

Bubur Kentang Enak


Hai ibu-ibu semua..Mama.Wafi nak berkongsi resipi yang majoriti bayi suka iaitu bubur kentang enak!Bayi anda pasti menyukainya dan tak sabar menunggu waktu makan! Selamat Mencuba!

 

a) 1 biji kentang (kecil/sederhana saiznya)

b) 3 sudu beras

*Kentang haruslah dihiris nipis atau dipotong dadu kecil supaya cepat empuk bila direbus..

Basuh kentang dan beras bersih sebersihnya. Bagi yang Islam, eloklah selawat dan baca Ayat Kursi hembus ke dalam bahan2 tu supaya anak kita nanti jadi anak yang beriman, bertakwa, taat dan bijak pandai hendaknya. InsyaAllah.

Masukkan ke dalan periuk kecil dan rebus sampai betul2 hancur semua. Kiranya sampai dah sebati beras dan kentang tu. Then blend (jangan terlalu pekat sebab kena tapis). Lepas tu bolehlah suap pada bayi anda. Boleh buat untuk 2 hari sekaligus, Simpan dalam peti sejuk.