First Time Naik Train


Luqman & Hani kalau nampak kereta api mesti melompat lompat. Nak naik! Mama, nak naik! Kesian pulak dengan budak2 ni… Walhal mama pun turut sama teringin! Last naik train masa umur 6 tahun. Itulah yang pertama dan tak pernah naik dah selepas tu. Papa jangan cakaplah.. Dia memang memilih train sebagai pilihan utama dari dulu lagi. Kerap juga dia naik train lebih2 lagi masa dia kerja kat Proton dulu… Katanya train sangat menepati masa, tak macam bas. Train pun tak pernah sangkut dalam jam atas highway dan jarang pula dengar kemalangan membabitkan train. Fikir panjang laki aku ni… hahahaha.

Dah lama plan dan bercita cita nak naik train ni. Tapi tunggu Hani besar sikit. Sebab susah nak travel dengan anak kecil. Nak heret bakul susu la, nanti berak dalam train lah! hahaha. Tak sanggup mak nak… Sekarang ni senang. Dua2 dah besar. Tak payah nak bawa bakul susu. Beli je air kotak dan buat siap2 susu. Dah pandai berak kat tandas. :p

Jadi 7 May yang lepas, kami empat beranak naik train dari Alor Setar-Taiping-Alor Setar. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4jam. Luqman & Hani mula2 tu nampak macam takut. Lepas tu dorang ok. Berkelakuan baik sepanjang perjalanan. Masuk jam 10 malam merengek lapar. Mama pun lapar. Tapi risau juga mengenangkan kata kawan2 , makanan dalam train mahal! Kami pun usha dulu kat kantin. Memang agak mahal tapi masih dalam lingkungan harga masuk akal. Mahal sikit la dari kita beli kat luar…

IMG_20150507_220926

Ni la Train Cafe..hehehe

IMG_20150507_220031

Satu cawan milo panas dalam bekas putih tu RM2.50

IMG_20150507_220003

Kat rumah susah nak makan, atas train hingga menjilat sudu…

IMG_20150507_215027

Nasi paprik ayam RM7.. sedap juga..lapar punya pasal habis licin ku telan….

IMG_20150507_202735

Budak2 yang begitu teruja

IMG_20150507_201133

Syoknyaaaa..ponnn keceh keceh keceh…

Tapi satu ja saya tak tahan, dalam train ni sejuk sangat sangat sangat! Kalah genting highland oiiiii… Pakai sweater 2 lapis pun menggeletar! Kasihan Luqman & Hani sampai menggigil. Elok sampai Taiping je demam terus. Mama pun batuk dan selsema! Persediaan untuk next trip, kena bawa toto dan hot pack! hahahaha. Bayangkan, beli milo ais kat Taiping, sampai Alor Setar ais tu tak cair! haaaa….tahap peti ais dah kereta api ni!

IMG_20150510_031337

Kesian..kena kejut dari tidur sebab nak naik train pukul 3.30am.

IMG_20150510_031511

Tok dan Hani…tok pun muka mengantuk.. nanti kami balik lagi ye Tok..

Inilah kisah kami sekeluarga menaiki kereta api untuk pulang ke kampung halaman. Lepas ni kita try travel dengan bas dan kapal terbang pula ye. hahahaha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s