Sup Tauhu Telur & Ayam


Salam Jumaat…

Tengah hari tadi masa waktu rehat 2 jam tu, saya balik rumah dan masak untuk anak-anak dan untuk papa mereka sekali! hehe. Masakan yang simple, penuh khasiat dan amat sedap. Sebenarnya, saya tak pernah masak tauhu telur dan lebih teruk lagi, saya tak pernah makan tauhu telur ni. Tapi kawan-kawan semua cakap sedap. Jadi saya nak mencuba sesuatu yang baru terutama untuk menambah selera Luqman & Hani. Dan mama juga teruja nak makan benda yang tak pernah makan ni! Ternyata memang sangat sedap. Tapi lebih sedap kalau mama letak sayur banyak-banyak. Kali ni first time try, cuma letak tauhu telur ni dengan ayam je. Pun dah cukup sedap. Luqman & Hani pun makan banyak. Suka betul!

Resipi Sup Tauhu Telur & Ayam (Letak sayur campur lagi best!)

2013-11-22 14.00.34

4 tiub tauhu telur dipotong 6 bahagian

1 bahagian dada ayam dipotong kecil2

1 kiub pati ayam

Sedikit halia

Sebiji bawang ros

Seulas bawang putih

1 sudu kecil lada hitam (optional)

Sedikit garam

Cara-caranya:

1)Goreng tauhu telur yang telah dipotong tadi sehingga garing.

2) Letak air separuh periuk dan didihkan

3)Tumbuk halia, bawang ros, dan bawang putih. Rebus bersama air.

4)Masukkan isi ayam dan kiub pati ayam

5)Masukkan tauhu telur yang telah digoreng.

6)Masukkan lada hitam dan daun sup dan juga sedikit garam.

7)Siap untuk dihidangkan!!!😉

 

Selamat Mencuba. Resipi ni juga sesuai sangat untuk bayi 8 bulan atau 1 tahun ke atas😉

One thought on “Sup Tauhu Telur & Ayam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s