Tag Archive | Penipuan

Berhati-hati :Menipu Dengan Nama Bukit Aman!


MELAKA – Orang ramai diminta berhati-hati dengan penipuan satu sindiket yang menyamar sebagai anggota polis dari Bukit Aman, pegawai polis Hong Kong dan pegawai Bank Negara Malaysia (BNM) yang meminta mangsa memindahkan wang ke dalam akaun orang lain kononnya bagi mengelak menjadi mangsa kes pengubahan wang haram.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye berkata, sindiket tersebut menggunakan modus operandi dengan menghubungi mangsa menggunakan teknik soofing yang memaparkan nombor telefon Ibu Pejabat Polis Bukit Aman atau BNM.

Menurutnya, taktik yang digunakan itu menyebabkan mangsa mempercayai panggilan itu adalah tulen.

“Suspek menyamar sebagai anggota polis dari Bukit Aman kononnya identiti mangsa telah disalahguna di Hong Kong dan terlibat dalam kes penggubahan wang haram.

“Suspek kemudian mendakwa sebagai pegawai polis dari Bukit Aman atau polis Hong Kong dan maklumat perbankan mangsa digunakan untuk pengubahan wang haram dan semua akuan mangsa akan dibekukan.

Sumber :Kosmo

Lagi berita tentang ini…

KUALA LUMPUR: Jumlah kerugian akibat kegiatan sindiket penipuan perbankan internet dipercayai didalangi warga asing mencapai RM2.54 juta dari Januari hingga Julai lalu, berbanding RM1.01 juta sepanjang tahun lalu.

Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Abu Hassan Alshari Yahaya, berkata jumlah itu diperoleh menerusi data pusat perkhidmatan pelanggan dikenali BNMLINK dan BNMTELINK yang merekodkan aduan penipuan pelanggan bank dari seluruh negara.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan lebih ramai mangsa mengalami kerugian tetapi enggan membuat laporan kerana malu selain bimbang imej tercalar berikutan ada di kalangan mereka terdiri daripada ahli politik, profesional dan akademik.

Katanya, peningkatan kerugian disebabkan kelicikan sindiket yang menggunakan pelbagai modus operandi yang sentiasa berubah seiring perubahan teknologi maklumat bagi memperdaya dan mengeliru orang ramai termasuk menyamar sebagai polis, pegawai bank dan pegawai BNM.

Selain menggunakan kaedah ‘phishing’ iaitu mencuri maklumat ketika pelanggan mengakses laman web perbankan internet palsu, sindiket berkenaan juga menggunakan teknik ‘spoofing’ iaitu memalsukan nombor telefon digunakan untuk menghubungi mangsa bagi menyembunyikan identiti.

“Kaedah ‘spoofing’ juga membuatkan nombor pemanggil yang tertera kelihatan seperti nombor bank komersial, nombor agensi kerajaan dan nombor BNM.
“Mereka yang menipu sangat bijak kerana pandai berlakon seperti wakil bank, syarikat kad kredit dan pegawai kerajaan untuk meyakinkan mangsa mendedahkan maklumat perbankan, kata laluan dan maklumat sulit lain.

“Sindiket juga mengupah ‘runner’ terdiri daripada pelajar atau penganggur untuk mengguna akaun bank mereka sebagai transit bagi tempoh singkat bagi transaksi wang diperoleh daripada akaun mangsa,” katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sumber: Berita Harian

Advertisements

AWAS!! Penipu di Mudah.my! (Hasmawaty Othman)


This liar is very active in mudah.my selling cheap camera,handphone, pda and laptop for unreasonable price..he/she don’t have the item to sell, he just put the ads(very attractive ones and say that the item was TIPTOP working condition even the price is very low) and wait for victim to call him..

what ever you do pls don’t bank-in or transfer your money to this maybank account:

Name : HASMAWATY OTHMAN
acc. no : 164490043117

he will never want to COD even in the same city(he said he stay in Penang), he will ask you to pay for deposit 1st into his wife maybank account(HASMAWATY OTHMAN – 164490043117) to booking that item, then he will tell you that he already post the item, then said to you must wait 2-3 days, but he never give a tracking number or will give false one. After 5-10 days, the item still not received and you cannot contact him..he also will gone with the wind..and your deposit money will also ‘burn’ with him..

P/S : I’m one of his victim, but only lost RM80(i’m was lucky because my salary cheque float 1 more day, if not i will lost more than RM300), a lot of his victim already lost RM100, RM550, RM600 and RM800..so please BEWARE and EXTRA CAREFULL dealing with stranger seller especially for those who don’t want COD and ask you to bank-in to his friend/husband/wife/sister/relative bank account…anyway, hope the internet business will be safe from the scammers and conman, have a nice day, bye~

Please spread this post to any forum online or website to alert people about this conman..your cooperation will be appreciated..thanks

Moral: Jangan percaya bulat-bulat pada jual beli online. Ada yang penipu. Better pergi kedai or shopping complex dan beli terus. 🙂

ROSET GERMANY !!!! Koyak & Menang!!!


Orang yang search “roset germany” atau http://www.rosetgermany.com kat Pakcik Google ni mesti orang2 yang dah kena tipu dengan company ni. Mari baca cerita saya ni tau…

Last week saya ke Pacific Star Parade Alor Star nak beli pampers Luqman Wafi..Then masa kami nak balik, ada lelaki cina ni tahan…”kejap kak..nak gelas free x? kak cuma tengok demo saya saja” Then kami berdua pun xda hal n kebetulan memang free masa tu. Then saya cakap ok la… Then dia pun bersungguh2 buat demo tau tentang Induction cooker diaorang. Habis saja demo, saya pun nak balik..Then lelaki cina ni cakap, “Sekejap kak..cuba koyak ini kad. Selalu tulis TERIMA KASIH saja..ataupun dapat MILO free ka..SHAMPOO ka..Saya pun koyak je la…

Tiba2 laki cina ni buat terbeliak biji mata n melompat. Then dia pun salam dengan hubby saya. Dia cakap TAHNIAH sebab dah menang besar. Saya tengok kat kad tu ada tulis RM100, LIMITED EDITION.. Then ada gambar vacuum cleaner dan induction cooker. Dia cakap dia pun tak pernah tengok kad tu. Dia call boss dia, pastu cakap” APA??KAKAK NI BERTUAH?? KAD NI ADA 6 JE DALAM MALAYSIA..WOW…APA??HARINI SAJA??LAIN HARI TAK BOLEH??” Pastu keluar la kawan2 laki ni salam dan ucap tahniah.

At first saya ingat bayar RM100 dan dapat 2 barang tu. Kira ok la kalau macam tu kan..Rupa-rupanya…saya kena beli barang ROSET GERMANY ni satu..then contohnya barang tu harga RM1000 dapat la tolak RM100 dr voucher. Dia pun promote suruh saya beli microwave harga RM3888… Cakap buat easy payment dgn EON, so interest pun 0%.. dia cakap sebulan RM96. mula tu macam terpengaruh tau. Tapi bila fikir balik, kalau betul ansuran, kenapa dia minta saya bagi dia terus kat EON semua jumlah. Then EON kan potong setiap bulan.Dari situ dah tahu diaorang ni penipu. Terus saya ambil gelas dan cakap “SORRY..I HAVE NO MONEY, NO CREDIT CARD .TQ” Then saya dan hubby pun blah dengan gelas yang dijanjikan. HAHAHA. Selamat duit aku…..

nak lebih cerita tentang penipuan ROSET ni, click link di bawah ni…

http://welleywatch.heritage-tech.net/32/new-welley-corporation-scam-proxy-worldwide-freshway-sdn-bhd/

Kongsikan pengalaman anda ditipu oleh ROSET GERMANY di bahagian komen!! Supaya lebih ramai orang tahu.