Anak Tumbuh Gigi Atas Bawa Sial??


Hai semua… Mama.Wafi sangat gembira sebab Wafi dah tumbuh gigi.. gigi atas 2 kuntum. walaupun lewat sedikit. x apa lah kan..🙂 Tapi yang Mama.Wafi geram sangat tu, ada jugak mulut2 sumbang yang cakap…..
a) Hmmm..nanti degil la anak kau tu
b) Ish..bila besar nanti jenuh diturut la kata-kata budak tu
c) Kena wat kenduri pelepas sial ni (ni serius aku bengang tahap gaban!)
Jadi ibu-ibu sekalian, apa masalah sebenarnya ni kalau gigi atas tumbuh dahulu?? Adakah orang-orang yang menjadi kejam seperti pembunuh. perogol, pencuri semua tu dari kalangan mereka yang tumbuh gigi atas dahulu?? Orang yang baik2 dan alim ulama’ semua tumbuh gigi bawah dan tak ada seorang pun yang tumbuh gigi atas kah?? Maafkan saya kerana sedikit emosional ketika menulis post ini. Kerana niat saya cuma untuk melepaskan geram, menangkis persepsi negatif dari minda orang Melayu dan ingin mengingatkan anda setiap apa yang keluar dari mulut itu ialah DOA. Jikalau budak tu besar nanti dan apa yang orang katakan itu benar2 menjadi, itu sebenarnya DOA yang ibu-ibu lafazkan dan Allah makbulkan. Bukan kerana Allah telah menetapkan orang yang tumbuh gigi atas, wajib menjadi nakal, jahat dan sebagainya. Janganlah ibu-ibu BUNUH sifat positif anak-anak dengan ucapan sebegini walaupun bayi itu bukan anak anda.
Siapakah kita untuk meramalkan masa depan bayi-bayi yang sempurna tanpa dosa itu? Jauhkanlah diri anda dari kepercayaan yang boleh menjurus kepada KHURAFAT sebegini.Khurafat ialah semua cerita atau rekaan atau khayalan, ajaran-ajaran, pantang-larang, adat istiadat, ramalan-ramalan, pemujaan atau kepercayaan yang menyimpang dari ajaran Islam. Khurafat juga merangkumi cerita dan perbuatan yang direka dan bersifat karut atau dusta.  Janganlah buat kenduri pelepas sial kepada bayi anda jika beliau tumbuh gigi atas dulu. Dosa besar tu ibu-ibu!  Lainlah kalau buat kenduri kerana anak tumbuh gigi (tak kira atas ke bawah) atas tanda kesyukuran kerana anak anda cukup kalsium dan normal seperti bayi-bayi lain!
Mulai saat ini ibu-ibu, pastikan mulut anda mengeluarkan kata-kata positif sahaja. DOA yang baik2 untuk bayi-bayi suci ini. Percayalah bahawa setiap anak hanya Allah saja yang tahu takdir hidupnya bagaimana. Janganlah kita pandai2 tentukan kerana nanti tak pasal2 terjerumus dalam dosa2 besar.

30 thoughts on “Anak Tumbuh Gigi Atas Bawa Sial??

  1. as-salam…

    anak saya pn tumbuh gigi atas dulu…mmg geram dgn org yg ckp anak tu meninggi diri nnt bila dh besar…tp tu semua xbtuila..xkn sbb gigi leh jd mcm tu..kalo btui didikannye InsyaAllah anak tu akan berjaya… plik btui org dlu2 pny persepsi ni kan? ape yg kte ckp tu satu doa…so baik ckp bnd yg elok2… jgnla ckp yg bukan2… suke post awk ni… tu yg bg comment…hehe

    • anak zee baru je tumbuh gigi atas…& ramai mcm pelik2…bila tny xnk bgtau… tu search…rupanya ini sbbnya… Mengarutla! dah gigi atas nk tumbuh dulu, nk buat mcm mn!

  2. Sy setuju dgn awk. Anak sy pun tumbuh gigi atas dulu dan sy xamik pusing tentang ramalan2 karut tu. Yg penting doa sy utk ank sy. Insyallah dia akn jd manusia berguna suatu haru nnt. Amin…

    #sy pegang ada sorg makcik tu bgtau sy bila nampak gigi atas ank sy tumbuh dulu; “pegang jawatan tinggu budak ni besar nnt.” amin…
    Mama wafi terima yg baik2 je tau & amin kan. Yg ckp merapu bukan2 tu xyah kisah. Tolak tepi & pekak kn telinga je eh.😉

  3. Geram sgt kan..my baby baru tumbuh gg atas 2btg..mak n ayah mertua ckp kena wat kenduri sbb nanti ank ckp besar..ya Allah..serius sy xpenah dgr..mmg xlogik lgsg..geram..suami pn mcm nk wat jer..arghhh…sedey..

  4. moloko…awak print apa yg saya tulis dan bagi suami awak baca..janganlah kita buat benda2 yang khurafat… baby lahir suci tnpa dosa. yg kita ibu bapa datuk nenek nak tmbah dosa buat apa.

  5. ank sy pon tumbh gigi atas dlu 2 btg….gigi tepi atas pon dh nk kuar….skrg gigi bwh br nmpk byg2….sy xpnh dgr psl bnde nie…mbr yg bgtau..moga2 semua 2 karut marut la…

  6. salam sis.. ank sye pn br tumbuh gg, kt atas jugak, geram sgtbile sye bgtau husband ank tmbh gigi ats die trs giling kepala.. pas 2 mula mak mentua sindir2..

    • masyaAllah..x baik la pcaya bnda2 karut ni. Anyway, sy doakan anak nur menjadi anak yg soleh dan boleh mnyedarkan ayah dan nenek dia bila dh besar kelak. masa tu, boleh la nur sindir2 balik. hahaha. apa kata nur print artikel ni bg husb nur baca utk menyedarkan dia?

  7. anak saya pun tumbuh gigi atas dulu..org dok kata nnt dah besar ckp besar..sedey sgt2 ble org ckp cmtuh..bergenang air mata…dah tu ada yg suh buat kenduri utk xbg dia ckp besar la kononnya nnt..ya allah..knp la ade ckp2 begini??geram sgt2..yg penting doa seorng ibu utk anak nya..semoga anak2 kite sume menjd anak yg soleh solehah

  8. anak i pun tumbuh gigi atas juga.. ngikutkan cerita orang tua2 so diam2 ada juga slot sikit la utk kenduri doa selamat majlis kawen adik ipar baru2 ni. Haha… citer i lain pula, keliling berkata nanti baby ni bijak, tapi kena didik dari awal supaya tak meninggi diri nanti.. (so, ibu2… kita imagine mungkin baby kita ni satu hari nanti bukan cakap meninggi diri, tapi mungkin jadi somebody.. mana tau berjawatan tinggi ker… asalkan tinggi dah lerr.) amiiin.

  9. Assalam semua…
    Anak sy pun baru tumbuh gigi.. gigi atas pas tu gigi taring pulak tu…sy cuma doa yg terbaik utk dia..somoga menjdi anak yg soleha, cerdik dan pandai..klu nk dgr ckp org…seram dibuatnya mcm pendapat mcm2 andaian…mak sy pernah ckp yg kakak sepupu sy pun tumbuh gigi atas juga masa kecil dulu…sy tengok elok aje tak ada lah meninggi diri atau peranggai yg pelik2…malah sopan santu dan merendah diri org nya…itu semua didikan dari Ibubapa…kita yg mencoraknya…yg lain2 kita bertawakal pada yg maha Esa..amin

  10. assalammulaikum dan salam satu malaysia

    saya nak tanya sdkt kpd admin ,anak saya tumbuh gigi bawah 1batang dulu dan kemudian tumbuh gigi atas 1 batang lagi ,apa kah makna ye?saya admin dapat comment…sekian terima kasih

  11. assalammulaikum dan salam satu malaysia

    saya nak tanya sdkt kpd admin ,anak saya tumbuh gigi bawah 1batang dulu dan kemudian tumbuh gigi atas 1 batang lagi ,apa kah makna ye?saya harap admin dapat comment…sekian terima kasih

  12. salam..post ni memberi smgt kpd sy..bby sy tumbuh gigi atas dulu..bengang dgn bbysitter suh buat pelepas utk bby sy.sibuk hari2 ckp..alih2 sy sound ckp mulut kita yg tua ni doa.jgn yg baik2 utk ank.sb tu doa.kita bkn tuhan nk tntukn nasib hala tuju hidup dia..

  13. masa depan kita x tidak mengetahuinya..sesungguh Allah saja yang mengetahuinya. so, jangan la kita terpedaya dengan kata2 org, yang boleh menjerumuskan kepada pekara2 khurafat.

  14. Lps baca blog ni baru sy tau knp mak mentua mcm risau sbb anak sy tumbuh gigi atas dulu…patutlah dia kata kalo org dulu2 kena bt pulut kuning…tp dia sendiri ckp tu semua khurafat…pd sy petua org tua ni asalnta ckp2 biasa tp kemudian jd kpercayaan…ada ke cth @ bukti perkara tu tjadi…rasanya ada juga yg tumbuh gigi bwh dulu bila dewasa ckp besar @ perangai x elok….anak ni ibarat kain putih kita yg mencorakkannya… insyaAllah dgn didikan yg betul dan doa yg baik jadilah anak yg baik…

  15. Betul2..nonsense tol la..my bb yg no 4 ni pon lmbt tumbuh gg da 9monts ni br tumbuh..gg atas plak tu..mmg beza dr kakak dia..6months da kua gg bwh dlu.tp xde sial pon..malah sejak ank sy tu dlm perut kami satu kluarga mula rs perubahan yg ketara dlm khdpn sharian..rzki murah sejak dia dlm kandungan n berturut2 Allah kurniakan..tu sial ke tu? TUAH yg dibawanye…xde ank yg lahir dgn sial..setiap ank msg2 ada rzki n klbihannya..kita yg mencorak baik buruknya.

  16. ank sy pn gigi atas yg tumbuh dlu… sy ignore je apa yg mentua ckp… suruh buat kndri la… konon buang sial… mgarut ja suma tu…

  17. Salam..sy pon sma alami mcm tu..sy bca komen semua mntua yg ckp ank nt ckp besar,sy pon sma mak mertua ckp ank nt ckp besar..beza ngn mak sdri..mak sy ckp ank nt bercita-cita tinggi..kalo betul org kta mna kbenarannya?sebenarnya masyarakt sekeliling cemburu..ank ni pembawa tuah..kita yg mencoraknya..thanks admin..sgt mberi semangat!!

  18. salam smue….br beberape ari ni ank tumbuh gg ats gak….cm biase…m.i.l yg pnuh ngn kepercayaan lme ckp bnde yg sme….hahahha…yg best nye….sy siap tnye blek…en somi merangkap ank nye tu tumbuh gg mne dlu time kecik…sbb ckp die jek nk menang…xpnh nk kalah…jap lg..m.i.l laju jek pangkah…kate ank2 nye smue gg bwh tumbuh dlu….pe lg…sy senyum puas ler….hahahahah….bkn pe..bnde2 ni wat kte terpikir sdgkn xperlu pikir pn…tp nk wat cmne…mgkin dlu2 xde internet…tade info…xpnh gune logik akal…bkn nk pangkah kate org tue…tp ckp tu bia elok sket….kecik ati ank kalo die paham…btol x???…hehehe…juz sharing:)

  19. Salam,. anak saya pon tumbuh gigi atas dan bawah,. mudah2 anak2 ini tergolong antara yg terbijak,. Insyallah,. Hanya kite ibu bapa doakan yg baek2,. insylh dengan izinNya,. amen🙂

  20. salam…sye pun terkejut gak,,bile diorg ckp sal gigi atas tumbuh dulu ni,,,kebetulan ank sye nme nye same dgn admin waffy,tumbuh gigi atas gak…..ramai yg bgtau sye mcm tu naek seram lak dengor nyer,,,

  21. Pingback: bayi tumbuh gigi - Informasi Terkini

  22. salam sis mcm ank 1st sy pun tumbuh gigi ats je. tp mse tu ank makcik yg jge,1mgu skali je dtg amik. .bile tumbuh gigi mkcik sy sambut gn pulut kuning je. .xpe ke mcm tu.??now bby 2nd sy plak tmbuh gigo atas. .ptt ke sy nk smbut dgn pulut kuning jgk??

  23. pagi ni baru bersembang dgn opismate, die bgtau mak die cakap if baby tumbuh gigi atas kene buat pulut kuning, bila google trjmpe plak artikel ni, ermm mommies mmg kene sentiase positifkan diri, kate2 tu doa kan, moga Allah sentiase pelihara anak2 kite

  24. Salam..saya adalah slh sorng manusia yng tumbuh gigi ats dulu..sprti yng diberitahu oleh ibu sya..x penah wat kenduri pulut bagai…kini sya dh berusia 39 tahun..sial ke?xde pon..alhamdullillah dilindungi Allah…kini sya bapa kpda 3 orng ank..
    Jgn risau..klu orng2 tua kata yng bkn2 pon ianya xkan jdi..sbb semua tu kehendak tuhan..
    Hebat orng dulu2 ni boleh ramal masa depan seseorng..sedangkn masa sesaat kedepan pon xde sorng pon yng tahu apa yng nk jdi..

  25. Lepas baca post ni rasa lega sikit..sebab baru tadi terkena comment pedas pasal anak saya pun tumbuh gigi atas dulu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s