Archives

Luqman’s Haircut @ Anbu Corner


Luqman potong rambut. hahaha

Balik kerja semalam, tergelak tengok rambut Luqman yang dah ala-ala dewasa. Sebelum ni rambut panjang sampai dah masuk mata. Rambut belakang sikit lagi nak cecah bahu. kali ni kemas ala tentera. haha. muka dia pun nampak lebih ganas. nanti wajah baru akan di upload kat post baru.

Advertisements

Dayus


Dua hari lepas saya ke Pacific Star Parade, Alor Setar. Sebab ada sales baju baby Anakku kat bawah tu… Entah macam mana, suami letih pula. so kami decide, saya pergi sorang, suami duduk rumah jaga anak saja lah..anak pun tidur, boleh la papanya tidur dan rehat juga. Tak pernah keluar sorang2 sejak kahwin ni..xpela..pergi jugak. lagipun sales tu last day.

Lebih kurang pukul 8.30 malam jugak lah saya sampai, masa dok belek2 baju tu..saya ternampak ada seorang lelaki dalam lingkungan 50an berjalan rapat di belakang perempuan ni umur 20an cam tu. then secara tiba2, dia merentap rantai leher perempuan tu!!! saya fikir,ahhh ini kes ragut ni!. spontan saya jerit TOLONG!!!TOLONG!!! orang ramai semua berhenti tengok. then tiba-tiba lelaki ni sepak pmpuan ni smpai terjatuh, pastu dia pijak2 badan perempuan ni. saya menjerit bagai anak kecil yang ketakutan sambil memeluk promoter kat situ. ok, promoter pmpuan. jangan salah faham. sambung lagi, lelaki ni buka selipar dia dan tampar2 muka pmpuan ni guna selipar. ya betul..memang macam dalam TV! pastu dia selak baju perempuan tu sampai ternampak bra hokey!!! then sambung pukul!! orang kat situ buat apa? guard mana?? nak tahu??

orang hanya melihat dengan penuh simpati, xda sapa pun tolong dia dan guard tiba 10minit kemudian dengan segala sopan santun gaya jalan si guard. macam orang tu dok pukul semut pula. yang paling saya kesalkan di sini orang ramai hanya memerhati saja dan ada juga ambil kesempatan rakam aksi tersebut nak upload dalam youtube agaknya! DAYUS kan??? saya memang geram betul lah.

pastu promoter tu cakap, sebenarnya diaorg tu suami isteri. si perempuan ni kena kahwin paksa. then nak pi tuntut cerai.. laki ni bengang tu yang mai dok pukul dia separuh mampus tu. siap ugut nak hantar orang rogol pmpuan ni pmpuan tu kerja kat pacific tu jugak.. laki ni memang dah selalu datang pukul dia. DAYUS kan???

itulah kisahnya..saya pulang dengan segera lepas tu sambil terketar-ketar bawa kereta. takut sangat2 walaupun tak terjadi kat saya. lebih takut apabila memikirkan..masyarakat hari ini, jadi apa-apa pun diaorg tak akan tolong. bukan di china saja, malah di Malaysia..dan ia berlaku di depan mata saya sendiri….

Bagaimana Menjadi Ibu Bapa Yang Baik??


Assalamualaikum…

Ibu bapa yang baik sebenarnya menjadi acuan penting untuk membentuk anak2 yang baik. Saya pernah melihat seorang kanak-kanak, apabila memarahi adiknya nada suaranya tinggi, renungan matanya tajam, bahasanya kasar… saya berfikir “hmm..budak sebesar ini pun bertindak macam orang dewasa ketika marah” tapi selepas 5 minit, datang la si ibu…memarahi anak2 yang sedang bergaduh.hmm no wonder. si ibu ketika marah guna bhasa kasar, tengking anak2. patutla anaknya garang…mencontohi si ibi 100%. tak perlu la saya jelaskan panjang lebar, anda tentu dapat berfikir apa yang berlaku jika anda memarahi anak2 dalam kelembutan..tips terbaik, gunakan pendekatan psikologi..gunakan penerangan agama.. contohnya.. “x baik kakak lawan cakap ibu, nanti Allah marah..esok bila bangun tidur, tiba2 mulut kakak x boleh cakap, x boleh makan. Allah ambil balik mulut sebab suka melawan ibu”

“Some kids do what you say.  Some kids do what you say do not do.  But all kids do what you do.”

Sikap kedua yang patut dicontohi ibu bapa ialah adil.Adil membahagikan kasih sayang, adil membahagikan segalanya walaupun sebiji kurma. Saya pernah melihat seorang ibu mempunyai 5 anak. ketika hendak berbuka puasa, si ibu mendapati kurma hanya tinggal sebiji sahaja. apa yang si ibu buat ialah belah kurma tadi kepada 7 bhagian. 1 untuk ibu,1 untuk ayah dan seorang satu untuk anak-anaknya. Dan saya melihat peribadi anak2nya, soleh dan solehah. adil sesama sendiri dan bijak bertolak ansur.

Lazimnya, kita sebagai ibu bapa, kerap membebel dan berleter apabila memarahi anak-anak. Cuba kita ubah style…diam apabila marah. tapi jangan memberontak. contohnya bila suruh anak buang sampah, anak buat derk je..jangan marah. diam sahaja. anak akan perasan perubahan si ibu dan dia akan buat tugasan tersebut untuk pulihkan suasana harmoni dengan ibu. xpun gunakan psikologi lagi..(wah..wah..asyik psikolgi je sy ni) “kalau adik x tolong ibu, ibu boleh buat sndri..xpe la…nnt biarla ibu pengsan kat dapur.. xda sapa tlong ibu.”

Apabila janji mesti anda tepati. Contohnya, “kalau adik siapkan kerja sekolah, ibu bwa keluar mkn mlm ni” bila anak dah buat, jangan pula buat alasan yer. anda dah janji. kalau anda selalu memungkiri janji, anda sebenarnya dalam proses mengajar anak anda bercakap bohong dan memperkecilkan perasaan orang lain.

Childhood Years Can Be Great

Jadilah pasangan romantis di hadapan anak2 anda walaupun anda dan pasangan sedang bergaduh.  jangan show depan anak2. apabila hati mereka bahagia melihat ibu bapa, ia akan membentuk jaringan positif dalam dirinya. InsyaAllah anak-anak anda nanti akan jadi orang yang positif dan berperibadi mulia.

buat harini.tu ja la saya nak ngomel kot..hihi. klau terlintas lagi apa2 tips, saya share k!!

Koleksi Van Mini MILO Saya! =COMPLETE!!


Harini saya rasa gembira sangat-sangat sebab penantian yang berbulan lamanya telah berhasil! saya telah mendapat kesemua 6 koleksi van milo mini.. hehehe. bestnyer… dah siap susun kat kabinet TV kami tu..Luqman pula dh pandai “mengemas rumah”. agaknya lepas ni kat mana lah mama nak letakkan semua koleksi2 mama ye…

PERBEZAAN OTAK LELAKI NGAN OTAK PEREMPUAN


Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita, diantara
keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang
menarik untuk dicuba bersama…..

Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan dan jangan cuba menipu
diri anda sendiri

Kira jumlah huruf F’s dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

dah selesai?
Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!

OK?

berapa banyak?

tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)

baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan dibawah
ini…

otak LELAKI tidak memproses perkataan “OF”.

Keajaiban kejadian atau silap mata?

Sesiapa yang dapat megira kesemua 6 F’s pada permulaan
ujian memiliki otak
PEREMPUAN

Cuba la dengan kawan2 anda untuk meguji setakat mana
kebenaran perkara
ini..”

Cara Berkesan Menurunkan Kolestrol


Sejak awal minggu ni, Mama.Wafi sering berasa pening-pening dan mata rasa macam kabur je… Mama.Wafi ingatkan tekanan darah ni rendah. Tapi bila pergi check maka sah lah bahawa Mama.Wafi TINGGI KOLESTROL! Tak syak lagi! Adoiiii…mula la terfikir kenapa..kenapa..kenapa jadi begini..takutnya sebab doktor cakap, kalau kolestrol tinggi, berisiko untuk dapat sakit jantung, darah tinggi, kencing manis…Hah??Biaq betik…dah la memang itu penyakit keturunan. So double risiko Mama.Wafi lah..Aiyoyoyo..Endhiran.. huhuhu..

Pastu Mama.Wafi mula la memikirkan penyebab masalah ni…Tinggg!! dapat jawapan…Setiap pagi Mama.Wafi sarapan Nasi Lemak dengan bilis.. bilis dan santan tinggi kolestrol.maka.. ditransferkan kolestrol itu ke badanku ini…

Jom kenali Encik Kolestrol dengan lebih dekat lagi supaya kita dapat jauhkan diri daripadanye…

 

Siapakah Encik Kolestrol??

Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormone, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang lain. Tetapi terlalu banyak kolesterol dalam darah adalah satu risiko yang besar untuk penyakit jantung koronari (yang akan membawa kepada serangan jantung) dan juga angin ahmar.

Senarai Makanan Yang Tinggi Kolestrol

1)Kuning telur

2)Santan

3)Daging Ayam Berlemak

4)Daging Lembu Berlemak

5)Daging Kambing Berlemak

6)Ikan Bilis

7)Sotong

8)Udang

9)Kerang

10) Telur Burung Puyuh

11)Belut

12)Mentega/Butter

13)Belut

14)Susu Penuh Krim

 

Senarai Makanan Rendah Kolestrol

1) Dada Ayam

2)Ikan sungai (patin,kelah,lampam,puyu)

3)Putih Telur

4)Susu Tanpa Lemak

5)Buah-buahan

6)Sayur-sayuran

Senarai Makanan Yang Menurunkan Kolestrol

1) Belimbing

2)Anggur merah

3) Air asam jawa

4)Jus lemon

5)Jus limau nipis

6)Gingko Biloba (cari kat farmasi)

7)Minyak ikan Omega 3 (cari kat farmasi)

8)Madu Lebah Asli

9)Quaker Oat

10)Roti Gandum Penuh

11)Bawang Putih

12)Minyak zaitun

13)Virgin Coconut Oil (Minyak Kelapa Dara)

14)Yogurt

 

Cara Menurunkan Kolestrol

1)Bersenam

2) Pilih makanan yang berserat tinggi

Jika sebelum ini biasa makan nasi lemak waktu pagi, tukar dengan bersarapan roti gandum. Sebab ianya berserat tinggi dan boleh turunkan kolestrol.

3)Pilih ikan daripada daging

Kalau ke kedai makan, jangan pandang daging yer..Kalau sebelum ni selalu makan gulai daging, tukar menu kepada gulai ikan…

4) Banyakkan meminum air suam berbanding air manis(teh ais, kordial n etc.)

 

 

 

 

Saya Suka CIMB CLICKS!!!


Hai semua….

Jangan gelakkan Mama.Wafi tau sebab ketinggalan zaman. Mama.Wafi baru je buat Account CIMB CLICKS ni..hehehe. Mesti ada yang dah lama buat ni. Seronok juga mengexplore CIMB CLICKS ni…And one thing for sure, it makes my life easier because i can do everything without going out and facing traffic jams, queue up at the counter, wasting my time and what so ever….

Mama.Wafi dapat buat banyak benda dengan hanya duduk jer depan ni contohnya…

1)Bayar bil ASTRO

2)Bayar duit insurans

3)Topup card Touch N Go

4)Topup prepaid handphone

5)Bayar duit PTPTN

6)check account statement

dan macam-macam lagi lah..yang kat atas tu senarai yang Mama.Wafi pernah buat jer….hihi. yang bestnya system ni dijamin keselamatannya.

 

CARA NAK BUAT CIMB CLICKS

Pergi ke ATM di bank CIMB berdekatan dan dapatkan ePIN anda…Ikut je arahan ATM tu..ePIN code akan di hantar melalui SMS ke nombor telefon anda.

Kemudian masuk ke website http://www.cimbclicks.com.my…

Pergi ke First Time Login dan isikan butiran yang diminta…Taaraaaaa…siap! Dan kini semua urusan di hujung jari anda sahaja.

Selamat Mencuba!!