Cerita Interview Kerja Yang Ngeri


Assalamualaikum semua…

Hari Isnin haritu saya saja la masuk Jenjobs untuk cari kerja baru…bukan la terdesak sangat cuma sekadar suka-suka. Mana lah tahu ade rezeki lebih untuk anak2 saya. Tak sampai 10 minit lepas click apply, ada call masuk. Katanya dari DNMC INTERNATIONAL SDN BHD. Nak arrange interview session. Saya cakap esok ok la sebab harini saya kerja. So dia minta saya datang hari Selasa pukul 11 pagi. Saya pun pergi la dengan doa dan harapan semoga dapat kerja ni sebab gaji yang ditawarkan agak lumayan.Ramai juga tengah tunggu giliran nak masuk interview. Akhirnya tiba la giliran saya. Penemuduga tu 2 orang lelaki umur 30-an muka tak la sehensem Mr Bart. hahaha.

Saya: Assalamualaikum, Selamat Pagi.

Encik A: Waalaikumussalam. Sila duduk Cik Munirah.Ok, jika dilihat di sini Cik ade memohon jawatan Management Trainee dan Pegawai Operasi.Xpe saya akan tanya beberapa soalan dan lihat Cik lebih sesuai ke jawatan apa.Ok. Boleh Cik beritahu apa yang Cik tahu tentang company ini??

Saya: Saya ada membaca website company ni sebelum datang dan melalui pembacaan saya, saya faham bahawa company ni merupakan company pemborong barangan rumah, permainan kanak-kanak dan juga sebuah syarikat pengiklanan untuk company yang besar2 macam Ayamas, Rasamas, Dominos Pizza.

Encik A: Hmmm..ok kalau ditawarkan bekerja boleh ke Cik bekerja secara berkumpulan dan mula belajar dari bawah. Belajar dari yang betul2 basic punya part sampai la ke part yang tertinggi sehingga melayakkan Cik duduk di kerusi Pengurus Cawangan.

Saya: Oh boleh je.. Saya tiada masalah untuk belajar sesuatu yang baru.Encik A: Sekarang Cik bekerja di mana dan kenapa cari kerja baru?

Saya: Sekarang bekerja di dot dot dot. Ingin mencari kerja baru yang gaji lebih tinggi sebab anak dah dua. Belanja tinggi. Tu je la sebabnya.

Encik A: Berapa bulan notis diperlukan untuk berhenti kerja?

Saya: 2 bulan notis.

Encik A: (sambil tengok kalendar) ok…Cik boleh datang bekerja pada 2 September nanti. lagi 2 bulan. pukul 8pagi hingga 6 petang. Kita akan letakkan Cik dalam sebuah kumpulan dan ingin melihat cara Cik berkerja dan berkomunikasi. Cik akan belajar Communication Skills, HR Skills, Customer Service dan macam2 lagi. masa belajar ni gaji diberi RM1200 selama 3 bulan. Selepas 3 bulan ni, akan diserap ke Skill Pengurusan Pejabat di mana masa ni gaji dah naik kepada RM1800. So, esok boleh la hantar surat resign kat company cik ye.

Saya: Alhamdulillah..terima kasih.

Mula-mula tu rasa happy sangat-sangat. Tapi selepas berdoa memohon petunjuk dari Allah. Saya rasa lain macam. Rasa hati berat nak tinggalkan company sekarang. Pastu saya try google dulu tentang DNMC INTERNATIONAL ni. Masya Allah!!!! terkejutnye saya…bekerja dalam kumpulan tu kena naik van ramai-ramai pastu dorang tinggalkan kat kawasan lain2 suruh jual kek, mainan kanak2, buku dan macam2 lagi. Terima kasih kepada Shahrul’s Blog (http://shazrieeshah.blogspot.com/2009/09/04-september-2009-ramadhan-14.html) & Blog Dyna Syamsuri (http://dynasyamsuri.blogspot.jp/2012/07/masing-masing-punya-cerita.html) sebab dedahkan semua ni dan menurut blog beliau, gaji RM1200 pun bohong sebenarnya. Gaji ialah komisen dari barang-barang jualan tadi tu.

306 thoughts on “Cerita Interview Kerja Yang Ngeri

    • Mak aii macam mana ni.. 18/06/2014 ni aku dh nak start kat kampeni ni. Atas nama PRO DIRECT Sdn Bhd kat Melaka Raya. Dah temuduga bagai n training 8 jam dari 9pagi – 5ptg dh kena jual kupon cosmetic treatment RM30 (konon bernilai lbh dari RM1000).. Adoi pening2

      • ko dh cuba ke blom? lebih baik ko jangan pegi, sebab ko mmg takkan berjaya dlm hidup pun hahaha. Aku tgk ramai yang berjaya, org yg berjaya ada dalam golongan 5%, org yg gagal dalam 95% sebab tu yg kaya hanya akan ambik langkah pertama. hu hu

      • Azimah.sy pun dapat interview di orins group international minggu depan.awak dah pergi? ada pengalaman tak?

      • attn; Fieza
        Sy mmg usha pon…
        sy g for the 1st interview last wik on friday 11am
        myb awk nmpk sy…yg pakai baju orange tu..
        dorg suro dtg hr ni kan?
        sy tgk modeus operandi dorg mmg sama cam Cobra Club n Asia Pacific
        Masuk time interview, ade music kuat… n setting company camner
        org yg interview tu pon cam xder qualification sgt…
        sy ckp english die x brape paham sgt…so sy ckp more to rojak (still how 1 of the interviewer responded to me quite “x high level” n the otr 1 just totally diam..)
        so, kite yg mencari keje ni mmg kene hati2 la…ngn scammers ni..
        n rajin2 la usha2 tenet n tny En Google dlu about the company we r going..
        God Spede
        Salam~

      • salam….tumpang tanya mcm mna nga orin advertising sdn bhd tipu jgk ke….dia kol sruh saya pergi intrview…hrap bagi kerjasama🙂

      • Sy bekas pekerja orins advertising…dia satu cmpny dgn dnmc semua tu…jgn lh..menyesal x sudab nnt…anis

    • sy pun pnh alami pgalamn yg ngeri ni…seram sangat..alhamdulilah ALLAH lindungi n selamatkn sy..sy hampir nk di bawa ke Pagoh…tempatnya di Orins Jln Flora Batu Pahat..

  1. ya ..gaji mmg lumayan.call tny dia.dia bgtau interview akn start esk dari kul 11-3pm..
    was was jugak, nk p ke x..last last, on9 search.dgr byk kabar angin yg xbaik dgn company ni..lps tu yg hairan,masa call diarang,xde org jawab.sbelah pagi dlm kul brape je ada org jwb..lps tu dlm tel dgr suara bising, mcm bt seminar mcm tu..dlm, hati ni..rasa hairan.apasal company iklan nk bising mcm tu..lps tu time ofis hour selalu xde org jwb tel. lps tu, masa cakap dlm telefon, telefon diaran mcm rosak je, dgr xjelas..hah..mmg syak bkn2..xkan company international pun mcm ni kot..

  2. sambungan dr comment saya di atas..xkan company yg nama kelassss pun mcm ni kot..xkan telefon pun x ok,,line x clear..adakah boleh company iklan ada telefon yg xok mcm ni kan..hahah….apa2 pun..tq for sharing..amat bterima kasih.kalu x..sy akn jd mangsa sterusnya..haha…^^

  3. tme kasih sbb sharing. sok sy ada interview kul 9.30 pg. 2nd interview. Patutlah dia call belah malam dekat kul 10. pastu gune hp bese… sy x puas ati suami suh google cr psl company dnmc ni. dah google mcm2 yg sy jumpa. penipu rupanya saya ada 6 anak nak sara bayangkanlah kalau saya buat kerja mengarut tu…

  4. terima kasih atas perkongsian. . . hari nie saya ada temuduga kat DNMC asia city kk, bangunan asia city, bahagian management trainee jugak, Allah itu maha adil, Dia bagi bukak pintu hati untuk research pasal company nie, nasib baik rajin jari2 nie dan mata nie, , kalau x, da tertipu bulat2 la jawabnya, lepas da baca cerita nie, memang x pergi la jawabnya….
    lagi sekali, terima kasih tuan tanah

    • SALAM…
      mmg dasar penipu je pro direct & dnmc nih!!! rase nak bakar je company diorg tu…. geram sgt2. tak sangka kat dnmc international, pt 353 tingkat 1, lot 1290, seksyen 27, jalan seri cemerlang, KB pun ada jgk keje penipu… dasar bapak kepala syaitan betul. ingatkan kat wisma pantai, kerinchi KL je penipu giler!!!

    • Asia city dekat kk pun sama jgk tipu ker? Sy pn ada mmohn utk krja management trainee lpstu Hri isnin nii bawa kt p interview,mcm tkut pla bila bca ramai orang kene tipu

  5. Terima kasih sbb kongsikan semua ni. Saya ada apply jgk, katanya sebagai pegawai operasi, gaji RM 1500, saya ni baru lepas belajar, nak lah cari pengalaman kerja. Punya semangat dpt interview ni tadi, Allah nak tunjuk suruh saya google, byk kata syarikat penipu ni. Terima kasih sbb buka mata yg hampir jadi mangsa ni.

  6. As-Salam..
    MashaAllah..meng’google’ blog sndiri, keluar entry ni..Pgalaman sy yg agak mengerikan juga ketika itu..Masa tu pon baru lps sekolah, ditawarkan gji yg lumayan..tanpa fikir panjang, sy terus terima jawatan yg ditawarkan..Pd hakikatnye, ramai anak melayu yg rase tertipu..Sehingga kini gaji serta komisen sy tidak dibayar..Btw, good info..Jgn trpedaya dgn gaji serta jawatan yg ditawarkan..🙂

      • Haha..Good.. Tp, bg sesape nk blajar tentang sales, dialu-alukan..xde masalah..Mungkin bidang n minat kami adalah berlainan..Dan kami juga ada tanggungan..So, kerja ni mmg tidak sesuai dgn kami..🙂

  7. company tu call saya nk bagi kerja..katanye ada jawatan management trainee, assistant training officer dgn customer services..bila tanya kat girl yg call tu kerja mcm mana utk jawatan2 tu dia mcm tak nk cakap hahaha…nasib baik saya google dan jumpa blog ni :D…saya mmg terdesak cari kerja, maklum la baru habis degree, bosan duduk rumah huhu..

  8. terima kasih kak..saya baru terjumpa web DNMC tu…begitu ceritanya ya..Ya Allah…May Allah bless u and your family kak..thanks for sharing this info🙂

  9. zaman skrg banyak keja xpyh nk memilih korang xleh salahkan company ni..konon abis degree diploma tapi xreti buat keja langgong gaji nk besar jex…semua company same nk tgok ape korang boleh bagi kat company kalau company bagi gaji besar pada korang..plzz take a note!!!!

    • Assalamualaikum Suraya. ya sy stuju bahawa zaman skrg tidak boleh memilih kerja tetapi sy tidak stuju dgn anda bahawa xleh salahkan company ni. sebabnya mereka tidak berterus terang tentang apa yg perlu dilakukan dan yg kedua ialah menyorok maklumat tentang gaji.sebenarnya tiada gaji tapi hanya komisen. Sy tak salahkan anda kerana sy jangka anda salah seorang pekerja mereka🙂

    • Mcmemo je..yup I agreed with dat.mmg sume compny nk tgk kite pnye ability n pe contribution kite bley bgi kt cmpny dorg then bru lyk demnd gji.but we hve right to choose wat kind of job we wnt to do rite..ive been in dat cmpny for almst 2 years, going to be a mnger n trained a fw guys to bcme leaaders.but finally I quit not bcoz of the cmpny but bcz of my mnger dat time.klola mngmt amek taw ape n how the mnger run the offce kn lg bgs.teliti n siasat y most of his guys quit even they cn do the job very well.can do sales n build up team but yg spoilnye adalh die yg jd mnger dorg.if letk orglen mybe that offce cn grow n build a fw mngers.so still nk ckp org yg graduated with a degree n mastr terlalu choosy..so how cn I sty with dat cmpnhy plk..haha..cer citer cer cterr

      • munie, disebabkan MR Google yg xbrpa nk cerdik ni korg trus pcya cmpny ni camne2 kan. wt susah2 je korg msk U dpt krts gulung2 tu kalau otak ltk kt lutut. Sape ckp cmpny ni penipu? lau setakat dgr crta mngarut drpd yg kije shari baik xyh. xslh pegi interview, dpt sesi orientasi ke..at least tgk dlu cara kerja mcmmna.. Kije ni ajar korg berbisnes,bukak cmpny sdri.. Yes, sy xkije kt bhgian mn2 sbb sy cuma admin kt cmpny ni.. tp jika sy diberi pluang,sy pn nk tukar jawatan sy ke bhgian lain dlm cmpny.. nak taw sbb ape? sbb real dpn mata sy tgk income manager (yg dlu interview tgh bangang jgk mcm korg) xsmpai 1thn lbh dah jd mnger.. income dlm bank 3k ++ smgu bkn sbln.. sy yg arrange akaun dorg wei.. bkn nk cakap apa.. hny org yg fkr jauh je bley kije cmni,nak ada bisnes sdri.. xnk jd kuli batak. hny yg nma FRESH GRADUATE je nk kije mkn gaji dok opis.gaji 3k blum tntu sbln dpt. korg xnk kije ni xpe, tp jgn nk hasut org lain.rezeki msing2.. bia dorg cuba dlu kije mcmna.. xsemua otak kt lutut mcm korg ok..

      • Wahai Tali Barut DNMC,
        Sebelum anda nak membodoh atau membangangkan orang, belajar mengeja dengan baik terlebih dahulu. Apa yang awak tulis nampak sangat tahap kecerdikan awak sampai saya susah nak faham. Bila tulis pun susah nak faham maka satu pun cakap awak saya tak percaya. Kenapa? dah susah nak cari orang ke sekarang ni? Saya tidak menghasut cuma menceritakan perkara sebenar supaya orang lain tak tertipu. Awak tak rasa bersalah ke menipu bangsa sendiri. Biar awak dah la diperdaya “ca ya nun alif” untuk menguntungkan diaorang. Jangan jadi melayu yang merosakkan merosakkan melayu yang lain ye.Cermin hati, muhasabah diri. Bertaubat sebelum terlambat andai awak ni Islam. Terima kasih.

      • Miss dnmc jangan jadi bangan la. aku dah kerja dengan company ni, naik van letak aku kat tempat panas then suruh jual produk yang ntah pape. Dah la commision sikit, satu hape pun tak boleh claim. Sekarang ni kau cakap take positive sebagai ilmu untuk how to manage sendiri punya company nanti? Jangan jadi bangang. Better aku jual insurans je dari kerja company DNMC puki ni. Maklumat gaji, cara kerja semua bagi tak betul, ko bagi harapan tinggi career development by performance not by a seniority pala vuto engkolah DNMC. Orang siap resign company lama sebab nak kononnya “better offer” dari company bodoh ni. Jangan kata MR goodle tak cerdik, diorang google akan terus baca review kat blog and komen2 orang base on eperience diorang, bukan bodoh2 je nak fitnah. Kau bahagian admin boleh la cakap camne, cer bos kau yang bodoh tu letak kau bahagian konon2nya “management trainee” turun bawah2 panas matahari kena buat direct sales, dengan claim apa benda pun tak dapat. Aku tahu kau nak recover balik bila semorang dah tahu pasal bertapa dajjalnya company ni. Dan aku pun tahu kau as a admin Job Description kau kena iklankan jawatan kosong. Bagi maklumat tepat la setan time advertise kerja kosong or time interiew kalau nak suruh orang respect company kau and kerja kau. JANGAN JADI TALIBARUT COMPANY BODOH MCM NI LA BANGAN.

    • nina u ke slh sorg staff DNMC???…mcm nk back up je kn…try baca dulu ape yg org komen kt atas n bc link2 yg diberikan dlm blog ni..pasti u dpt pk nape kna salahkan company…Mmg tak dinafikan ramai yang memilih keje tp dlm kes company yg menipu cmni mmg perlu untuk memilih pon..tak dela kiter teraniaya kemudian hari..

      • X salah pn die nk back up..lg2 kalau die staff dnmc..korg kutuk cmpny tpt die crik mkn xkn die nk diam…aku pn dh kje 3 thun kt cni..ok je..alhamdulillah..mmg la mule2 de keluar jmpe org..mule2 mcm bangang pn ade…keje yg x mcm aku impikan…soal gaji xpyh la korg nk bsing2…kalau korg nk tahu korg boleh dpt lebih drp ape yg ko demand..asalkn korg kje keras skit..kt cni aku diajar mcamane nk run bisnes…x pyh nk keluarkn modal 1 sen pn..x pyh nk crik org mcm MLM tu..korg yg stakat pegi 1 hari pastu nk melalak mcm serba serbi korg tahu ade baiknye korg pegi bercampur ngn dunie luar..cmpny ni seluruh dunie ade cwngn la, kalau menipu mmg dh lme bungkus..ape yg dorg buat cntohnye soal gaji n jawatan sbnrnye bkn isu besar..yg plg penting brape saving yg ko ade..

      • Laa.. xphm eh? baru je nk tulis dalam bhsa JAWI td.(KALAU AWK ISLAM LA).. tp mungkin awak xphama kot. Tulis gini pn dh melalak..HAHA..FYI,sy xmintak pun awk percaya ke x apa yg sy tulis, tu hak awk..tp jgn bodohkan org lain dgn menghasut dlm blog ni.. YG lg 1, pasal menipu bangsa ni.. Ok meh sini nak tanya bila masa company ni tipu bangsa sendiri? Bila masa pulak diperdaya oleh org cina ni? Jaga percakapan anda. Sebab tu melayu xmaju, sllu ungkit isu perkauman. Otak tak matang. kalau tak tau apa2 pasal company ni jgn nk bahas ok. Siasat dulu. Terima kasih sudi ingatkan suruh taubat. Kalau boley,awk pun kena taubat jgk kot.. dah byk dosa dk hasut org dalam ni. KESIAN ~

      • Kenapa awak melenting sangat? komisen dah kurang ye sebab susah nak cari orang. Saya tak hasut, saya tulis pengalaman saya dan ternyata dah banyak diceritakan tentang gaji tak dapat. Tiada gaji basic yang dijanjikan. Gaji basic 1800 yang dorg cakap masa hari pertama interview. Menipu atau tidak, awak jawablah depan Allah nanti. Dah ramai yg terkena ye. Ada otak fikir, ada akal renung. Jangan nak membela sesuatu yang salah hanya kerana awak tamak nak makan komisen.

      • Miss dnmc jangan jadi bangan la. aku dah kerja dengan company ni, naik van letak aku kat tempat panas then suruh jual produk yang ntah pape. Dah la commision sikit, satu hape pun tak boleh claim. Sekarang ni kau cakap take positive sebagai ilmu untuk how to manage sendiri punya company nanti? Jangan jadi bangang. Better aku jual insurans je dari kerja company DNMC puki ni. Maklumat gaji, cara kerja semua bagi tak betul, ko bagi harapan tinggi career development by performance not by a seniority pala vuto engkolah DNMC. Orang siap resign company lama sebab nak kononnya “better offer” dari company bodoh ni. Jangan kata MR goodle tak cerdik, diorang google akan terus baca review kat blog and komen2 orang base on eperience diorang, bukan bodoh2 je nak fitnah. Kau bahagian admin boleh la cakap camne, cer bos kau yang bodoh tu letak kau bahagian konon2nya “management trainee” turun bawah2 panas matahari kena buat direct sales, dengan claim apa benda pun tak dapat. Aku tahu kau nak recover balik bila semorang dah tahu pasal bertapa dajjalnya company ni. Dan aku pun tahu kau as a admin Job Description kau kena iklankan jawatan kosong. Bagi maklumat tepat la setan time advertise kerja kosong or time interiew kalau nak suruh orang respect company kau and kerja kau. JANGAN JADI TALIBARUT COMPANY BODOH MCM NI LA BANGAN.

  10. Nina, boleh baca semula komen saya di atas. Ada pkerja yang tidak dibayar gaji seperti dijanjikan dan juga dipaksa berkeliaran menjual barangan mereka. Dan dikatakan saya diterima bekerja, bila ditanya Surat Tawaran Kerja, langsung tiada.

      • orang yang sama guna nama lain pulak??? haih awak ni la… Lantak la miss dnmc ke, bunga ke, penganggur ke. awak tetap orang yang sama. tak guna bertekak dengan awak. sebab awak dah susah nak cari orang bawah untuk diperkudakan supaya lebih banyak komisen awak, orang lain pulak awak nak salahkan sekarang ni. Memalukan lah awak ni.

      • JAWAB NI YE. Dalam iklan dan semasa interviwe ada beritahu gaji basic ditawarkan 1800. Tapi bila masuk kerja, tiada basic salary. gaji ialah komisen. kenapa benda ni tak diberitahu semasa dalam iklan atau semasa temuduga. kenapa perlu berdolak dalih dan sembunyi soal ni. tolong jawab. SELAGI AWAK TAK JAWAB, SAYA TAK AKAN LAYAN SEBARANG KOMEN AWAK, SAYA TAK AKAN APPROVE SEBARANG KOMEN AWAK.

    • Thanks sgt2 sbb buat entry ni. Kalau tak mungkin sy dh gerak ke KK masa ni yg lbh krg 100km dari daerah sy.

      Buat crew2 dnmc dan seangkatan dgnnya yg asyik persoalkan orang memburukkan company korang tu, cuba korang fahamkan betul2 isunya. Isunya adalah advert atau iklan korang menyimpang atau misleading. Korang janjikan fix salary yg xwujud. Dan iklan korang tak telus. Penipuan tu bermula daru saat orang baca iklan korang lagi. Nak bangga income sekarang dh cecah ribu2 seminggu? Pernah tak fikir dari mana dtg income tu? Bkn kah komisen dari hasil jualan org yg telah tertipu pada mulanya?

      Cukup-cukuplah.

  11. wow,hampir2 sy pn bkal tertipu,td pagi sy ada pg syrkt neh dkt area KK, Ptt laa sy pn rsa apa yg kak rsa. ‘berat hati semacam ‘
    nyaris trtipu.

  12. Hhahaha….ari ni sy pi intervie kt syarikat dnmc ni…punya duk cri syarikat dye x jmpe2…duk cri kt persiaran greenhill ipoh…duk tnya owg semua owg x tahu wujud kew x…rupa2 dye guna nme syarikt lain…mula2 duk tgk kt mudah utk job orins trvtising…last duk pusing2 kt situ jumpe la satu bro ni..dye pun duk cri syarikat yg sme..cri punya cri bru jer jmpe…leps tu dye suruh dtg syarikat…ktew owg dgn bergitu semangat dtg la…dye minta rezume n ckp ari ni x ad intervie….wtf….so dye ckp dtg esk..sbb nk terangkn pasai syarikat…nasib baik lew teman duk google dlu syarikt ni..sbb x sedap hati…gle btl kne jual kek n minta derma oku….kepada yg lain jgn terperdaya dgn syarikat ni ya…jobles yg menipu…..alhamdullah dpt pertunjuk…..hebat permainan korang..

    • setuju!!!!!! dah prnah kena jugak…dieorg call kata dtg utk interview…bila dtg just isi application form & bg resume…pastu suruh dtg hari lain utk orientasi & iv (katanya!) waaaa sakit hati kowt…dahla datang drp Taiping…utk orntasi tu mmg sy x pergi la…drp situ dah tau kelemahan company nie…macamla dieorg xboleh attached application form kat email…

  13. ya allah ! naseb baiklah sy tbaca blog nie . spatutnye esk lah sy kne pegi intrview dh dpt taw cite sbnr cancel lah jwbnye . tks ya🙂

  14. ya allah,nasib baik google pasal company ni,..penipu rupanya..punyalah saya bersusah payah datang dari kampung..nak g interview esok kt kuantan..siap beli tiket bas lagi..patut rasa berat hati nak wt preparation..saya taw company ni dari harian metro tarikh 18 sep…30 sep call tanya ada kosng lagi..masih ada..tu yg pelik jugak..takde ke org minat kerja ni..terima kasih kawan..nama bukan main gah,,

  15. x baik mengutuk company ni..cube korg search laman web http://www.dnmc.com.my…kalau company ni menipu xkn la boleh bertahan sampai skrg..fyi, company ni start dr tahun 1993, until skrg dh ade lebih kurang 30 cawangan..xkn kerajaan terlalu bodoh nk biarkan company ni terus bertahan..kpd yg dirinye terasa tertipu, sila buat laporan polis dgn segera!!

    • Miss dnmc jangan jadi bangan la. aku dah kerja dengan company ni, naik van letak aku kat tempat panas then suruh jual produk yang ntah pape. Dah la commision sikit, satu hape pun tak boleh claim. Sekarang ni kau cakap take positive sebagai ilmu untuk how to manage sendiri punya company nanti? Jangan jadi bangang. Better aku jual insurans je dari kerja company DNMC puki ni. Maklumat gaji, cara kerja semua bagi tak betul, ko bagi harapan tinggi career development by performance not by a seniority pala vuto engkolah DNMC. Orang siap resign company lama sebab nak kononnya “better offer” dari company bodoh ni. Jangan kata MR goodle tak cerdik, diorang google akan terus baca review kat blog and komen2 orang base on eperience diorang, bukan bodoh2 je nak fitnah. Kau bahagian admin boleh la cakap camne, cer bos kau yang bodoh tu letak kau bahagian konon2nya “management trainee” turun bawah2 panas matahari kena buat direct sales, dengan claim apa benda pun tak dapat. Aku tahu kau nak recover balik bila semorang dah tahu pasal bertapa dajjalnya company ni. Dan aku pun tahu kau as a admin Job Description kau kena iklankan jawatan kosong. Bagi maklumat tepat la setan time advertise kerja kosong or time interiew kalau nak suruh orang respect company kau and kerja kau. JANGAN JADI TALIBARUT COMPANY BODOH MCM NI LA BANGAN.

  16. Tq2 .yg penting sblm menerima terview mane2…mintak petunjuk dr Allah… sy pon dpat jugat terview ni pgi esok 11 am. yg pelik sangat nye xde call direct untuk conformation,diorang just reply in email …dah rse dah pelik di situu..after google..syrikat penipuan rupanya….name DNMC International..International la sangt..HAMPEH!!!!!!!!!

  17. btol ke ni?? sy da pegi inteview dnmc tuk admin operation advertising arini kt kota bharu..esk kne pegi 2nd inteview+training..dr 9 pg smpai 5 ptg..bole caye ke ni?? huhu..help me..

  18. Ayooo…nyaris ag aku terkena…nasib baik la.. Nasib baik la aku google2 dlu pasal dnmc nie…

    Aku dah agak dh mesti ada something dgn keja nie,.. Poyo je nak minta aku pakai normal bagai.. Huh !!

    Syukur la….aku terjumpa blog ni..thanks k …

  19. terima kasih ya Allah..sebab beri petunjuk utk search dlu pasal cmpny ni..
    sy pun takut bila dengar cm ni..esok diorg soh dtang utk training..9.30-5 ptg..
    Alhamdullilah..sgt..mmg cmpny ni x menipu..mmg ada buat iklan sgla bgai..tp menipu cra ambil org bkerja..thansk sbb share bnda ni..

  20. nk share jgk ni..inteview ari rabu, selase tu pegi la cari tmpt..abah col no enset, cina yg jwb..esknye sy pegi col lg num same sbb xjmpe tmpt..eh melayu plak yg jwb..masuk je ofis, ade 2 org je..receptionist n interviewer laki sorg..pelik jgk..ckp international, xkn 2 org je ade..tuk position admin ramai giler yg dtg inteview, xtau la bape vacancy yg ade…

  21. Memg u rase mcm tertpu..bt nOt for me..sme owg nampak owg y jual kupon nie satoO pghnaan..kakak i engineer..i pn bkn dr keluarga y senang..u br msk tp u xknl ag mcmne ag tjeny cmne. . . U hanya tao 1/3 tp u xtao ag 2/3..i rase tmpt nie platfrm i ntok kalah an akak i..sbb tje nie cpt ntok kte nek manager..y pntg kte ad matlamat ntok tje kte..tje u ckunx ckop bgos ke ntok u!

    • Pertama sekali saya tak pernah pndang hina orang kerja jual kupon ni. Bagus la diaorang berani dan kuat semangat. Saya pun tak cakap kerja saya sekarang ni dah cukup bagus cuma awak perlu faham yang saya sudah bekeluarga,ada anak2 yang masih kecil. saya dan awak nyata tidak sama kerana awak mengejar kemewahan dan kemegahan untuk kalahkan akak awak, naik mnjadi manager bagi mengejar pangkat. saya tidak mahu semua itu. saya hanya mahukan kerja yang mampu untuk saya bantu ekonomi keluarga dan besarkan anak2 saya.

    • tje?? sy x phm la awk ckp pe momoe..tulisan pn da bole nmpk cm bdk2…klu awk nk keje ctu suka hati la..ktorg juz nk luahkn perasaan je..pe kata awk keje ctu dlu n share pe yg awk dpt..ke awk da keje?? jwtn ape?? niat pn da salah..nk kalahkn akak konon…org nk keje kne la niat baik2..

      • Haha btl tu..ntah bahasa ape dia guna lngsg x fhm..sy pun pernah pegi interview kat dnmc ni kat jb dlu..lepas interview tu dia kenalkan sy dgn supervisor la kononnya..pastu sy dibawa ikut diorg ms tu 1 kereta dlm 5 org..letak kat mana2 tempat pastu kena masuk satu2 kedai /org tuk promote brg..dgn berpanas berhujan dari kul 10am-6pm ak kena mengikut diorg jual brg..mcm haremm!!ak nk lari time tu area jb mana la ak tahu..dtg pun naik bas g interview..iklan jwtn kosong lngsg x sama dgn kerja yg dibuat..

    • Ehhhh..bdk ni….nmpk sgt laaa ko tu budk2…nk tegur org tp bahase ko tu….skola ke x ni….tulis tu bia laaa nmpk matang sikit….akk ni x pnh pon hasut org jgn kje….ko bace ke x? Btw kak…thanks for sharing this…

      • mOmOe, mimi, youja89…semuanya sama. Tulisan macam hantu. Tak kisah la kalau korang taip dalam phone ke hape ke, cuba la taip formal sikit. Nak perbetulkan orang, diri sendiri pon hancur, tsk tsk. Sedih aku baca komen korang ni. Dapat pun nak dipendekkan jadi ‘dpt’, situ jadi ‘ctu’, apakejadahnya? mOmOe memang dah tahap hancur lebur. Tak boleh nak tolong dah.

  22. I knw..bt perlu ke u nk ktok cmpny nie?k..kalo u xske xperlu nk aib an cmpny nie..i rase pn u dh matang n ley pk bnd y u wt nie btol ke x..so renung2 an dan selamat bramal🙂

    • Momoe, saya tak kutuk company ni dan xde niat pun nak aibkan cmpany ni.saya cuma berkongsi pengalaman supaya org lain yang dalam kesusahan untuk mendapatkan sesuap nasi dan bkerja demi anak2, tidak teraniaya. contohnya ibu tunggal yang kematian suami, terdesak nak cari duit. saya hanya fikirkan nasib mereka. saya tak kisah apa awak nak ckp. saya sendiri dan Allah S.W.T tahu niat saya. At the same time, saya juga stuju dgn pendapat bahawa company ni mungkin bagus untuk budak fresh yg nak cari pngalaman dlm bisnes, nak kalahkan adik beradik dia yang lain, yang mngejar kemewahan,yg suka mencuba sesuatu yg baru dan mencabar. tapi sangat tidak sesuai untuk golongan ibu/bapa yang kerja demi nak bagi anak makan.

      • Thanks mamamunie share this information…actually umi sya xsdap hati pasal company ni,umi suh sya selidik dulu pasal company dnmc ni mula2 research kat google,xdpt pape maklumat pun( cari dlam bahasa inggeris ) then esoknya saya g cari company ni..waktu saya g office dia lgsg xdok orang yg ada hanya F/O shja n hya ada 3 bilik shja, iaitu bilik traning room,interview satu g bilik saya xtahula sbb xtulis pape,time 2 dah rasa pelik…pas2 saya tya pasal skop kerja dia,time kerja kul bpew,gaji bayar bpew n sbb takut kene tipu saya tya dia company ni wat direct selling ke, staff dia kata bukan, ni syarikat pengiklanan..lega rasa dgr jawapan dia,tapi hati ni tetap rasa xenak,sebagai hamba Allah saya mohon diberikan petunjuk n jalan keluar dari kerisawan ini, alhamdulilah akhirnya saya dpt gak cari maklumat pasal company ni( cari dlm b.melayu).terkejut bila baca informasi company ni…ari esok mmg saya xpergila interview kat company ni…eee…dasar tipu orang…momoe awak xpayah nak backup sgtla company 2, kalu btl nak pekerja buatla dengan cara yg btl..staff dan company sama je penipu…stress sekejap…

      • Setuju dgn mamamunie..

        Utk yg bujang mybe tiada masalah. Utk yang dah ada tanggungan memang tak sesuai.
        Apapun just nak cakap keadaan setiap org berbeza. Dan secara jujurnya…saya anti sangat dengan syarikat yang buat iklan tak telus… Pernah tak fikir keadaan orang lain yg mungkin memang terdesak sangat nak kerja, takde transport nak p interview tu semata-mata, jaga pula ayah atau mak yg tgh sakit, jalan kaki sejauh 5km semata-mata nak p interview yg camtu.. Pernah fikir tak? Dengan harapan dpt kerja yg mcm diiklankan. Tapu bila

    • u must bdk2 lg kn…tgk pada cara ayat pon dh tau…x yah back up company yg bt slh ye…myb awk suke n syg company ni but bg sape yg rs tertipu diorng lebih rs pedih…uppsss ke awk ni yg manager, tu yg sentap lebih…

  23. btol..sy setuju..ni bkn kutuk..dorg juz bgtau ape yg jd kt dorg…klu momoe x suka xyah bace la blog ni..skurg2nye ape yg jd tu org lain leh amek pngajaran n lebih hati2 bile nk cari kerja..mmg bile da terdesak nk cari keje kte akn pegi je mane2 inteview yg dpt without selidik dlu psl cmpany tu..honestly sy berterima kasih dkt Allah sbb da tunjukkn blog ni..b4 ni sy men mtk je company mane2 pn..lepas ni i am sure sy akan lebih berhati2…

  24. Kalau ada masa, silalah baca sampai habis,.

    Sebenarnya tak terkejut pun sebab ada juga company lain yang menggunakan teknik “IKLAN JAWATAN GEMPAK”. Antara iklan-iklan yang biasa digunakan oleh syarikat “MARKETING” ini adalah, jawatan @Managament trainee, @Trainee Manager Branch, @Event Crew dan sebagainya. Ini contoh antara direct selling yang kita biasa dengar dan lihat. @jual pen. @jual kad diskaun, @jual domino kad @derma (unicef, wwf, nkyf). Dan gaji pula berdasarkan KOMISEN.

    Kite lihat pula proses pengambilan kerja yang mereka lakukan. Mereka akan:
    1- mengiklankan jawatan kosong dengan nama JAWATAN YANG BEST2.
    2- kol calon-calon untuk ditemu duga. Temu duga tu pula ada dua proses. Proses Pertama: Isi borang jawatan dan akan ditemu duga oleh Manager atau Supervisor Branch. Proses Kedua: akan dipanggil untuk sesi temuduga yang ke-2 pada hari esoknya (Calon Sesi temuduga pertama seratus peratus akan layak ke sesi temuduga ke-2) sesi praktikal dan sesi tayang video about the company.
    3. membawa calon melawat sekitar pejabat mereka dan menayangkan kehebatan dan kejayaan senior employee kepada calon
    4. membawa calon untuk membuat direct selling sebagai persiapan untuk mengenali lebih dalam tentang bisnes mereka.
    5. tanya kepada calon tentang apa yang mereka belajar pada hari kejadian (direct selling) dan apa keputusan calon. samaada berminat atau tidak bekerja di syarikat mereka.

    Dapat tak apa strategi yang mereka gunakan?

    Sekarang nak cita pula pengalaman saya semasa menghadiri sesi temuduga di salah satu syarikat marketing di menara yayasan selangor (sebelah Amcorp Mall).

    Saya terbaca satu iklan di JOBSTREET.COM. Jawatan yang ditawarkan memang best, Trainee Branch Manager. (Sekarang masih lagi beroperasi dan mereka menggunakan nama jawatan Management Trainee) Saya mohon dan kemudian keesokan harinya dapat panggilan dari mereka untuk hadir sesi temuduga pada hari esoknya. Semangat sungguh rasa pada hari itu.

    Semangat memang semangat. Tapi 5 jam kemudian kembali normal. Sebab apa, sebab saya buat kajian tentang syarikat tu. Tahu ape yang saya dapat daripada kajian saya? Ya, betul jangkaan awak. Syarikat mereka tiada Official Website dan mereka hanya menggunakan FB sebagai penghubung dan sebagai tarikan minat kepada bakal pekerja mereka tentang apa yang menarik tentang syarikat mereka dengan menggunakan gambar2 CEREMONY AND HAPPY FAMILY.

    Dengan bantuan blog2 dan forum saya dapat tahu kegiatan mereka yang sebenar dan perniagaan yang mereka lakukan. Tapi saya kata, “Why not I try kan, Best juga dapat rasa ape yang mereka rasa”. So, kebesokannya pergilah saya ke syarikat itu untuk ditemuduga,

    Dari segala proses yang mereka gunakan (seperti saya catatkan di atas) ya betul. Sama seperti yang diceritakan di dalam blog sebelum ini. Saya ketawa sebab dari A-Z jalan ceritanya memang sama. Dari segi keadaan receptionistnya, dari segi environmentnya, dari segi temuduganya, soalannya. Semuanya sama.

    Maka, selepas proses yang ke-5. Saya di bawa masuk ke pejabat untuk ditemuduga oleh Manager Branch (NON M). Soalan yang dia tanya, “What do you know about this company?” “What is your career goal?” “When u can start working?”. Maka, saya jawablah dengan confidence level candy crush 77. Dan dia nampak suka dengan jawapan saya.

    Selepas tu, Dia tanya “Do you have any questions?”. Ini lah saat2 yang dinantikan. Saya jawab ” yes, I do have a couple of questions. What is the greatest achievement that have been achieved by this company?” Dia sebagai Manager, saya jangkakan jawapan yang superb akan diberi, tetapi yang dia jawab hanyalah .” urmm.. hehe.. hihi. greatest achievement heh? we are not achieve everything yet but we give a better solution to our customer to fulfill their sales (UNICEF or NKYF). WHAT?????????.. Saya malas nak tanya kenapa jawatan Pelatih Pengurusan kena buat direct selling segala? Sebab saya dah tahu jawapan yang akan dia bagi.

    Da jawab da sume pastu dia cakap. CONGRATULATIONS. U got this Job. Saya dengan serba salah menjawap. ” Im sorry sir, I cant accept this job because now im waiting for my UPU result to further my Bach. Dia jawap, “so why u applied this job if u wanted to continue your study?. Jawab saya pula, ” Because Sir, I didnt think i can get this job because there are a lot of candidates that are most suitable and more experience for this positions. I just try my best i didnt expect i can get this oppurtunity.”
    (Punyalah nak mengelakkan)

    Maka benganglah Manager itu. Tapi tapelah, sekurang-kurangnya Manager itu rasa apa yang candidates lain rasa apabila mereka ditipu, Saya tahu mereka tidak rugi apa-apa dan saya juga tidak rugi apa-apa kerana ini adalah pengalaman yang sangat berharga supaya tidak ditipu oleh syarikat2 sebegini. Ya, perniagaan mereka tidak salah malah halal di sisi undang2. Tetapi saya dan kawan2 lain di luar sana mengharapkan supaya syarikat menjalankan aktiviti perniagaan sebegini berterus terang dengan jawatan dan tugasan yang diiklankan.

    Memang sebagai Fresh Grad tidak sepatutnya memilih kerja tetapi sebagai Syarikat yang bertanggungjawab anda tidak sepatutnya memperkotakkatikkan Status Fresh Grad.. U must speak the truth.

    Akhir kata, falsafah untuk semua “We cant choose where we come from, but we can go anywhere where we come from”

    Sekian. Yang Benar. OZIL THE GUNNERS

    • Thanks “Ozil The Gunners”. Maklumat yang padat dan sangat berguna untuk pembaca blog ni. Diharapkan, dengan apa saja info yang awak beri ni, membantu lebih ramai orang di luar sana.

  25. Assalamualaikum..
    Mohon buang nama Ashten Products Sdn Bhd dari list post ni ye, sebab company ni dah fully taken over dan perniagaan nye skrg retail n wholesale (supply brg utk departmental stores) dah xde kaitan langsung dgn DNMC tu. Cuba check blk website DNMC tu, dah xde name Ashten Products Sdn Bhd kan?

  26. Assalamualaikum, bila saya nampak iklan DNMC Interanational di Jobstreet.com sy dah terfikir mesti ada ‘something’ dgn company ni n bila saya google saya jumpa a few blogs yg cakap company ni menipu. Alhamdulillah sy tidak tertipu untuk kali kedua. Baru2 ni sy telah tertipu dengan sebuah company yg international jugak. Nama company tu Airlines International Islamic Garment Pt. Ltd. Gaji yg ditawarkan mmg fuhhh! untuk kerani akaun sahaja blh dpt RM 1200 which is quite big in Sabah. Time pergi interview rasa nervous, harap sangat dapat kerja ni. Tapi bila diterima saya tak rasa apa2. Sebab dia inform sy diterima kerja melalui SMS. SMS sahaja! Kemudian kami di minta untuk membayar amount RM 232 untuk training. Yg meng’interview’ pun alahai. Sebaya kami jgk. Around 20’s. Alasan mereka kenapa kami perlu membayar untuk training sebab takut kami akan lari. Akibat terlalu sangat nak kerja, sy pun sanggup mengeluarkan amount yg dinyatakan. Btw, duit tu adalah hasil dr perniagaan kecil2an sy, online business.

    Ada few frens jg yg dtg interview. Semua yg dtg semua di terima. Kami ada 15 org, untuk kerja area Sandakan Sabah sahaja. Ada jg yg di hire untuk are kota kinabalu dan tawau. and dengar2 lepas ni penipu2 ni nak gerak ke labuan and miri sarawak. SO BEWARE! Bayangkan untuk seluruh sabah dia blh dpt dalam 100 org. Kira la amount yg dia blh dpt. lebih 20k! sepanjang training session, peserta yg blm abis bayar akan di tagih setiap masa utk bayar.

    Training session 3 hari. bertujuan supaya kami kenal dan faham tentang company ni. kami semua excited dan btl2 ingat company ni wujud. on the 2nd day time training tu, oleh kerana boring n mengantuk, saya buka la fb. then ternampak post di Jawatan Kosong Negeri Sabah iklan tentang kerja ni. Sy dah mula hairan. kan kami dah diterima, kenapa blh ada lagi post/maklumat ttg jawatan ni di iklan kan. Sekali nampak di bahagian komen, ada org yg cakap company ni menipu. rupa2 nya dorg ada lah bekas staff kk yang telah di tipu oleh director company ni. Iaitu Pn. Norashikin Binti Mohd. Ali.

    Kemudian pada mlm tu director company ni dtg untuk briefing kami, Dia dtg dengan selipar jepun and baju selekeh dgn menaiki bas awam dr kk-sandakan. I mean, director kot!! kenapa macam sengekek semacam. kalau blh rasa nak lari ja time tu tapi oleh sebab dah bayar 200 lebih so sy stay. Macam2 dia ckp untuk meyakin kan kami yg company nya ni bukan company tipu, siap kol polis segala. and kami pun percaya, which is so stupid.

    google punya google makin terbongkar lah maklumat pasal penipu tu, dia dah menjalan kan kegiatan nya dari 2011 lg. sebelum ni dgn nama sekolah agama, siap mintak dana lagi. and duit pendaftaran murid untuk 2 bulan pun dah dia bawa lari. mmg banyak penipuan yg dia dah lakukan tapi sampai sekarang dia blm d tangkap lg. yang paling menyedihkan adalah perempuan ni menggunakan nama islam untuk kegiatan penipuan nya. dan yang lebih teruk lg perempuan ni memaki2 kami dgn panggilan bodoh, pelacur, binatang, barua dan sebagai nya. bkn itu saja malah dia turut menghina negeri kami dan cakap kami org pendalaman. padahal duit org pendalaman ni la yang dia ambil dan bawa lari sampai ke china.

    nasib la mostly kami ni fresh grad and takda tanggungan. ada jg few frens yang ada tanggungan and dah berhenti keja dr previous company and dah bayar 200 lebih. bayangkan la apa perasaan mereka yang berharap pada kerja and berharap dgn gaji yg besar sedikit untuk menyara anak bini.

    bukan duit kami sahaja yg dia ambil. dia jg telah menipu pihak hotel dgn membayar bil menggunakan ‘closed account’/ akaun yg tidak wujud! dan dia jg telah mengambil duit customer yang membeli fabrik/kain dari dia.

    Nasihat saya, jgn percaya dgn iklan2 yang cakap tidak perlu pengalaman dan menawarkan gaji yang besar, rajin2 kan diri google pasal company tu sebelum meng’apply’ lg. Jgn jadi macam kami yang telah terkena.

    kepada penipu2 di luar sana, korang ingat la yg perbuatan korang tu sebenar nya menganiaya orang. apa salah nya company2 ni iklan kan kerja yg betul dgn gaji yg benar.

  27. Subhanallah…sy ni tgah prepare nk pergi interview pagi ni pkul 11am..masuk opis google dlu…Ya Allah Allhamdulillah…..thanks smua…kalau x buang masa je tgal meeting pagi ni..

  28. Ya ALLAH . patut la terasa macam tak sedap hati . padahal ade interview kat DNMC kejap lagi . tergerak hati nak google . rupanya banyak kes tipu . by the way . kawan i ade kerja situ . bila ditanya kerja macam mana . dia just cakap pergi je . kat situ pon dh macam pelik . bila ditanya company tu bagi gaji mcm mana . pon tidak dijawab . nak call company tu pon diberi num phone biasa . kata international . tak kan tade num office kot . nak pakai pekerja 100+ . bukak open interview . tp officenya . bangunan kedai biasa tingkat satu . terima kasih sebab ade info sebegini . lega🙂

  29. any1 plez tell me ab0ut Pr0 Direct Sdn Bhd.. is dat 0s0 a Scam?? g0t 2nd Itview there, but the suspici0us is 0s0 there! hahaa

  30. alhamdulilah.. esok ada interview… exited nk pg, bile bace pengalamn org lain. seRaAM plk.. patut xsmpai sejam dh ade call pggil utk intview…

  31. Yer DNMC memang penipu….
    Tp tak tau la kenapa gaji saya RM22,000 selama 2 minggu… Baru kerja 8 bulan dia tipu saya yg diq kata gaji yg dia bg RM 18++/month sekarang sy memiliki 1 kereta toyota bodoh yg berharga RM180,+++

    • Alhamdulillah.bagus la klu bgitu ye. Pesanan sy, jgn lupa Allah. Jgn sesekali bersekongkol mnganiaya hdup org lain. Akhirat nnt merana kerana hari2 mkn sumpah dan doa org yg dizalimi ye.Terima Kasih.

    • paling banyak best seller company ni boleh buat pun setahu saya RM1500 je seminggu. itu pun dalam 60 workers dia je sorang hit target macam tu. sebab mungkin marketing skill dia memang bagus. kalau RM22k 2 minggu dah kalah gaji najib razak dah ni. by the way kalau awak duduk di jawatan atasan mungkin la boleh dapat banyak macam tu. sebab komisen pekeje bawahan yang awak tipu masa interview awak sapu. keje ni okay tapi mungkin tak suit untuk semua orang. dan sistem sape duduk lagi atas boleh sapu orang bawah sangat tak okay.

    • Sekurang kurangnya kami bersyukur dengan apa yg kami ada, dan tidak bongkak dengan harta dunia. Semoga rezeki tuan tidak ditarik pada bila bila masa. Saya punya Toyota pandai sikit dari toyota tuan. Mungkin ikut empunya badan. 😌

  32. salam…tadi saya interview kat company ini,…saya degree holder…siap pakai kot masa dtg interview…punya la manager pempuan tu gelabah dan dia pun pakai kot dia slpas tgok saya dtg…lpas interview..at the end tu, dia ckap esok dtg interview ke-2 dan x pyah pakai kot lagi…jawatan anda pohon bukan tinggi pun…saya dh curiga dh…kalau degree x d pandang respect, penipu lah tu….baik x yah ambik budak degree kerja mcm tu…. nak aku saman company nie ker??? huhu… tgok sape lagi hebat ….

    • xpaham betul dgn org yg dipanggil “mamamunie” ni? awak org apa sebenarnya? Kije ni bukan kije haram,bukan MLM,bkn tipu org.Awak baru kije shari dua tp cakap menghasut lebih daripada dah kije stahun dua.. Agak2 la.. Awak pun boleh standbay jugak jawab dgn Allah SWT nanti, sbb dok hasut tuduh macam2.. Awak xsuka kije ni it’s up to u.. jgn nk tambah2 cerita, aniaya org yg baru nk knl bisnes, yg nak belajar bisnes ni.. Kata ada ank2, tp perangai macam org x matang.

  33. omg btl ke ni? takut nyaaa. sy bru dpt pggln interview, dia suruh dtg isnin pukul 2.30 ade open interview utk jawatan pelatih pengurusan dan event crew.

  34. compny nie memang aneh bru anta ja resume via email x smpai sejam dah bg respond trus col ckp esok anda bleh dtg kesyarikt kmi sbb tngok pda resume anda lyak…lpas2 dy ciap ckp esok klo x jmpa office 2 dkt mna col dy blik ti dy pi ambik..mcm klakar pon ada..nasib la x pi lgy sempt jumpa this blog…

  35. nak tanya skit. adakah agent2/ company under DNMC juga terlibat dlm pnipuan sbab kita dpt call interview kat company yang ada kaitan dengan DNMC nie.

  36. Member wa dh jdi manager kt sana..lu mmg melayu yg x boleh tgk anak melayu nak berjaya..sekarang nie gaji member wadah dekat 10k sebulan..ko hada..??klo ada 100 org mcm ko..sampai bila2 anak melayu xkan maju..wa x boleh nak join pasal wa dah ada kedai sendiri..sekarang nie lu keje ke menganggur…??

    • Wahai Saiko, cara dan bahasa anda bercakap pun dah menunjukkan anda ni kurang bijak. Patut la boleh terpedaya dan buta walaupun dipergunakan. Saya bekerja mencari rezeki yang HALAL dan saya tidak menipu atau mempergunakan orang. Gaji 10k pun kalau hari2 makan hasil penipuan dan sumpah orang, tak guna jugak. Saya orang Islam, saya takut azab ALLAH. Anda?? saya tak tahu la pula.😉

      • Mcm la awk tu bijak sgt…nk bicara soal halal haram pulak..awk boleh jamin ke rezeki yg awk dpt tu berkat?..kdg2 kita trlepas pndang yg rzeki tu kn allah yg bg..kita juz berusaha dan jgn hina ape yg dorg buat..asalkn x langgar undang2 negara dan melanggar hukum islam..bg sy cara mereka menarik org utk dtg temuduga shj yg buat rmai yg tidak berpuas ati..xde paksaan pn nk kje ke x..

      • Buktikan? awak tak pandai membaca ke komen2 dan link2 yg sediakan? atau wak mmg dah dibutakan oleh orang atas. Sedarlah ye… fikir balik cara awak cari rezeki ni, makan sumpah orang hari2, jual barang low quality. Ingat, awak boleh menafikan apa saja yg org cakap. Tapi awak x boleh tipu Allah. Org Islam mmg x fitnah sesama tapi org Islam juga x menipu Islam yg lain. tak mencari rezeki dgn cara menipu. cari rezeki cara camni hukum dia apa? saya taknak hukum rezeki awak tu haram. tapi ada akal fikir lah sendiri. sampai bila mau jadi si buta?

  37. Hairan la saya dengan si azizanosman ni. Adakah awak mengkaji sebelum bercakap? Sebelum saya tulis post ni saya dah alami sendiri pengalaman, dan saya dah baca dari blog2 lain juga. Betul tak ada paksaan. Tapi saya menafikan sekerasnya bahawa ini taktik untuk tarik orang datang temuduga. kenapa masa temuduga tak diberitahu perkara sebenar. Awak mungkin tak ada anak yang nak diberi makan sebab tu awak sokong spenuhnya apa yang syarikat ni buat. dan awak pun pekerja dia. Saya tak hina. sapa yang minat go ahead la. Cuma sapa yang nak cari makan untuk anak, pegi bhenti keja tmpat lain pastu keja kat sini dengan gaji tak seperti dijanjikan, bukankah itu satu penganiyaan?Islam tak menghalalkan sebarang bentuk penganiyaan atau merahsiakan perkara sebenar dengan niat memperdayakan dengan offer gaji tinggi tapi yang sebenar itu komisyen yang kena cari sendiri. Azizanosman, tolong pergi belajar lebih lagi ye. gunakan akal yang diberi dengan sebaiknya. Jangan bercakap untuk kepentingan diri sendiri sahaja.

    • Thnks sbb sruh sy belajar lg dan utk makluman puan mmg sy tgh belajar dlm bisnes study..mmg ilmu x penuh didada dan sy bljr juz part time..tp yg buat sy pelik kenapa perlu nk menghasut org lain supaya jgn bekerja di syarikat yg puan sebutkn?adakah dgn 1 hari puan faham ape yg mereka buat?..jwpnnya sudah tentu tidak..gaji dlm iklan dibuat begitu utk menarik perhatian org ramai utk dtg sesi temuduga..fahamkn konsep die dulu..basic mmg ada selepas sesorg tu naik ke peringkat seterusnya..bukan 100peratus komisen!..sy ada ramai kwn yg bekerja disana yg ada fmly nk tanggung, kereta,rumah dll..walaupn mereka ada degree sekalipun mereka teruskn apa yg mereka buat dan skrg ramai kwn2 sy dh berjaya..kerja yg berkonsepkn perniagaan tanpa perlu mengeluarkn modal walau satu sen pun..sy sendiri pernah bekerja disana dan terpksa berhenti utk fokus dgn study..kalau nk sruh sy pergi belajar lg sy sokong sepenuhnya..sbb sy rase sy sendiri bodoh mcm2 hal..soalan sy, adakah puan cukup bijak pandai dalam mcm2 hal?..sy rasa puan yg x gunakan akal utk mengkaji sendiri pasal syrkt yg puan keji ni..semoga puan gunakan akal utk berfikir dan jgn gunakan nafsu utk melepaskn perasaan yg kononye tertipu..sy sarankan puan laporan polis dgn segera kalau sykt ini menipu org..itu yg sy harapkn..berapa ramai lg puan nk tgk anak anak melayu kena tipu..kalau xnk buat laporan jgn buang masa mmfitnah dan menghentam sykt yg byk mmbntu org lain utk berjaya..sekian dari insan yg bodoh!

      • “tp yg buat sy pelik kenapa perlu nk menghasut org lain supaya jgn bekerja di syarikat yg puan sebutkn?”
        Sebut sekejap part masa saya menghasut? Saya cuma minta semua berhati2 iaitu yang mana yg dah ada kerjaya yang menjamin masa depan, tak payah resign semata-mata tertarik dengan gaji yang dijanjikan.Yang baru grad, yang baru smbung belajar rasa nak cri pengalaman jual2 semua ni go ahead la. Saya tidak memfitnah. saya cerita pengalaman saya sendiri. dan saya juga share link orang yang share pengalaman dorang. Yang suka dan rasa mereka tak tertipu, boleh la teruskan kerja anda. Saya tak cakap sapa yang dah kerja dimohon berhenti ke apa. Part mana saya menghasut, memfitnah??

      • alhamdulillah saya berjaya disini… berkat hasil usaha sy di luar sana dan training yang diberikan sy berjaya.. syukur sekarang dapat tampung family sy yang susah.. ibu saya pn bangga dengan usaha sy walau dia sndiri ada baca n tahu negetif tentang company ini.. tp sy berjaya dengan fikiran positif.. world greatest oppourtunities.. nk berjaya dengan usaha bukan dengar ckap orang.. mak saya selalu berkata nk jadi pandai duduk dengan orang pandai,nk berjaya duduk dengan orang berjaya.. datuk syukri yang tag line “terlajak laris” itu pn bermula dari bawah melalui jualan langsung office ke office.. sedar diri dan usaha yg penting rezki allah luas..

  38. hai. nk share sikit.. i pernah kerja jadi adminQ kerani kat DNMC.. company ni company pengiklanan.. sepanjang i kerja, i dapat apa yg dijanjikan. i dapat amount gaji yg di janjikan rm1300 dn juga epf. bulan2 dorg tolak. i rasa i tk ada masalah berkerja dengan company ni.. kena kaji balik la kata2 tu takut fitnah. mungkin yg dtg interview or pernah kerja tu bukan dalam bidang marketing.. bidang terjun katakan. tu yang culture shock.

    • Kata kata mana yang fitnah dan perlu kaji semula?? saya pun dah baca banyak pengalaman orang lain.Semua cakap gaji dijanjikan RM1800 yang dikatakan sebgai basic salary.Tapi jadi lain.Contohnya gaji basic rm500 sahaja.yang lebih tu komisyen korang jual barang. jual lebih dapat lebih. Tak jual ambik je rm500 tu. Jual bai cukup target dapat la rm1800 atau lebih. Mungkin kerja ni sesuai bagi yang nk cari pengalaman kerja, Tapi sbagai ibu/bapa yang perlu bagi nafkah mencukupi utk anak, ianya akan jadi satu tekanan kewangan dalam hidup. Saya share pengalaman sebgai ibu yang perlu cari duit untuk besarkan anak saya. bukan sebagai student baru grad nak cari pengalaman.

    • Haha..tipu ni..meh tanye..sy dah kerja dekat prodirect dan cmpny sebumbung dgn nye dnmc,orins advertising…sy kat kuantan punye…perh…jgnlah keje..kata ade epf semua..tipu je…mula2 masuk jnji gaji rm1300…ada epf..tp xde pun..bila minggu pertama sy dah dapat jual maxis ,,dia org paksa tukar ke komisen…sbb komisen katanye lebih banyak dari basic…sy yg bodoh dan beranggapan sy ni bagus,,sy pun tukar kpd komisen…alik2 dah jadi leader,,,dah jadi bronze pin,,,,sy dah paham…rupanye xde pun bagi basic…semua atas komisen…sy jual maxis….tp maxis satu dapat rm40…haha…gaji bagi tiap hari khamis setiap minggu….haaaa….epf xde…sedih..di tipu lg..okay…then keje kena buat kat bank2…tp dia org xde pun sewa kat bank…kira kalau ade lah mpk dtg,,,mmg kena angkut barang..alah…mcm pendatang asing..haha…kalau gerak g mana2,,duit minyak kena guna duit sdri…kalau gerak berkumpulan tu,,kongsi lah duit minyak….lepas tu kalau guna kereta sdri,,pancit ke ape ke nak tukar minyak hitam ke,,atas diri sendiri…haa..nampak?ade lagi……mula2 kerja xde pun dia suruh kongsi…leader yg kongsi duit minyak semua…lama2 dah boleh paham kenapa org stay keje situ…semuanye sbb berkawan..then tiap2 hari manager wash brainbg positif..hahhha..tp alhamdulillah…jumpa jodoh time tu….skrg daht tunggu masa naik pelamin je…tq3 utk jodoh tu..yg paling penting…situ keje tipu..MLM company….jgn lah percaya….nnt menyesal…tmbh2 yg ade dip mcm sy….kesian mak ayah…..habis duit banyak belajar,,,tp keje bagai nak mati,,,gaji ciput….ade budak lain sampai 300 je sebulan..maaf terasa…sy ckp kebenaran…salam

      • Orins group pn sama jgk ke? Tpu ke? Huby sy sdg d tmdga nii… Ape sbenarnya busines company ni? Blh dpt pencerahan x?

    • Haha..tipu ni..meh tanye..sy dah kerja dekat prodirect dan cmpny sebumbung dgn nye dnmc,orins advertising…sy kat kuantan punye…perh…jgnlah keje..kata ade epf semua..tipu je…mula2 masuk jnji gaji rm1300…ada epf..tp xde pun..bila minggu pertama sy dah dapat jual maxis ,,dia org paksa tukar ke komisen…sbb komisen katanye lebih banyak dari basic…sy yg bodoh dan beranggapan sy ni bagus,,sy pun tukar kpd komisen…alik2 dah jadi leader,,,dah jadi bronze pin,,,,sy dah paham…rupanye xde pun bagi basic…semua atas komisen…sy jual maxis….tp maxis satu dapat rm40…haha…gaji bagi tiap hari khamis setiap minggu….haaaa….epf xde…sedih..di tipu lg..okay…then keje kena buat kat bank2…tp dia org xde pun sewa kat bank…kira kalau ade lah mpk dtg,,,mmg kena angkut barang..alah…mcm pendatang asing..haha…kalau gerak g mana2,,duit minyak kena guna duit sdri…kalau gerak berkumpulan tu,,kongsi lah duit minyak….lepas tu kalau guna kereta sdri,,pancit ke ape ke nak tukar minyak hitam ke,,atas diri sendiri…haa..nampak?ade lagi……mula2 kerja xde pun dia suruh kongsi…leader yg kongsi duit minyak semua…lama2 dah boleh paham kenapa org stay keje situ…semuanye sbb berkawan..then tiap2 hari manager wash brainbg positif..hahhha..tp alhamdulillah…jumpa jodoh time tu….skrg daht tunggu masa naik pelamin je…tq3 utk jodoh tu..yg paling penting…situ keje tipu..MLM company….jgn lah percaya….nnt menyesal…tmbh2 yg ade dip mcm sy….kesian mak ayah…..habis duit banyak belajar,,,tp keje bagai nak mati,,,gaji ciput….ade budak lain sampai 300 je sebulan..maaf terasa…sy ckp kebenaran…yg admin mmg lah dpt..mkn gaji je…yg direct selling ni yg mampos kena cari org nk jual barang..haha..bodo lah admin ni

  39. by the way mamamunie:
    i pun ada anak juga.. nk kena bayar mcm2 juga..mungkin tk sesuai utk u kut kerja ni. my exbos is also women..ada anak 3 org juga.manager kat sana. tak ada kerja yang goyang kaki bulan2 dapat 2k 1 bulan. da namannya company marketing. base on basic and komisen. cuba bg tau i, apa companya marketing yg direct fully basic. orang jual kereta pun basic rm 1000. nak dapat lebih kena la kerja lebih. tak ada kerja yang tak mula dari bawah..orang kalau kerja ada GOLD.. dlm hidup dpt hadapi.

    • Saya tak heran pun secebis orang yang dok backup kat sini. Korang ni kerja dengan company ni, so korang marah la sebab dah susah nak jalankan aktiviti korang. sampai GOAL pun jadi GOLD. Betul tak ada kerja yang goyang kaki tapi cakap benda yang betul apa pekerja kena buat. Ni cakap basic 1800. tapi basic yg sebenar 500 jer yg lebih tu kena cari sendiri. kenapa tak berterus terang??bukankah ini satu penganiayaan??Agak2 la nak backup pun. Bagi la berasas sikit.

      • Mmgla dorg mrh mamamunie..sb dorg kne cri guy or orgbru utk build team so that dorg bley pegi ke nxt lvel as a mnger.so bila ade orgbru nk attend intrvw n terbce this blog mstila xjd attend kn.so called ggu periuknsi dorg gkla.tp u all pn ade hak nk mrh sb this compny mmg pndai manipulate org.mksd i cre pengiklnn kt ppr n web tu yg org mrh.i fhm..just ignore jela sespe yg dok makihmun tu..saboooojelaa

      • Pengalaman sendiri,mula2 grad main bantai je try keje ngn compny huru hara ni.masa 1st day jual2 kopun tu sya rase cm xsedap ati. Terus sya blah ari tu gak.bkn diri saya r nk ketuk opis org jual kopun2 bagai ni.pastu baru sedar,kta kene selidik dulu bground cmpny,nanti kta yg susah.dr keje ctu baik keje pasaraya dulu ke at least kta tau business dia cmne.alhamdullih pas 10 thn keje sana sini dh dpt gomen…syukur ya allah.

  40. lagi 1 nak tau juga apa yg company ni da tipu? dari segi apa? gaji?? naik van ramai2 ke? atau jual brg2 mainan ke???hhihihii

    • Opung, study sikit k..baca link2 yang saya bagi tu. Saya bukan bercakap kosong. Semua yang saya cakap, yang saya alami, orang lain pun dah kena. Kat job description tulis la betul2 apa kena buat. Cerita betul2 la macam mana tentang gaji. Baru tak menipu namanya.

  41. Ya Allah!! Tkjut sy baca artikel ni. N alhamdulillah tjumpa blog ni. Tq kak share xperience. Sy d minta attend interview esk. Baru tau arini. Tu ok lg. Yg x ok, agak pelik n sound fishy nyer, jawatan Kerani Am, xde requirement, xde jobscope, tp gaji rm1800. Giler x pelik… sy tau vacant ni dr mudah.com.
    Yes, sy dah baca komen2 yg ada, dh scroll smpi abes n yet sy xpcaya pada mereka yg back up gegiler company ni sbb sy dah penah 2x bkerja dgn cmpany yg mgment nye nauzubillah.
    Siyes sy x nak tkena lg. Tq kak. Tq so much. Salam.

    • Salam Puan Fatin. Thanks sudi baca sampai habis. Ramai dah terkena tapi ada juga segelintir yang masih buta dan jadi boneka bangsa lain. Pastu dituduhnya saya ni melayu nak jatuhkan melayu. Tapi dia tak sedar yang dia lah melayu yang merosakkan melayu utk kpentingan bangsa lain.

  42. Tqvm tuk smua pnglmn ni..nsib baik la hti ni tgerak tuk cri info about dis cmpany (orin’s advertising sdn bhd). From wht i’d read orin’s advertising is actually under DNMC.jd mmg xble pcya la cmpany ni..im really grateful after reading dis.

  43. Salam. Tadi pun saya baru lepas interview syarikat ni tadi.. ha’ah,syarikat ni dah tukar nama, dari DNMC ke Optimo. Saya terlihat dekat iklan paper Harian Metro katanya ada kekosongan bahagian pengurusan, (hurm, interesting because confidential company, nama syarikat tidak dinyatakan) selepas ja buat panggilan, terus kata dapat interview. Time ni, saya pun masih bingung-bingung company apakah ini, they just said, Optimo, tu pun masih kurang jelas. Ok, today, 1st time datang tengok keadaan syarikat, kita boleh agak advertising company, dari segi susun atur pejabat, ada tergantung bingkai-bingkai iklan yang pernah mereka bekerjasama dengan company-company yang sangat familiar seperti ayamas, london new york, pizza semua tu. Sementara tunggu giliran untuk interview, saya google nama syarikat ni, pandai ya mereka, tukar nama, sebab, bila google nama optimo hanya la keluar iklan-iklan kosong sebegitu sahaja, tapi bila masuk di pejabat, baru tahu DNMC, terus google, yup, the story sama seperti yang diceritakan di blog-blog dan juga forum. 1st time experienced, good exposure walaupun tidak puas hati. Semasa interview, agak simple, segala sijil saya bawa, langsung tidak dilihatnya, hanya tengok borang yang baru diisi tadi. Very simple and quick. Yang menariknya, ayat-ayat yang digunakan manager yang interview saya memang serupa and sama dengan apa diceritakan. Amazing, ikut script kah?? Dalam interview katanya tidak boleh letak saya under management, saya perlu melakukan outdoor task such as meet face to face with ‘big’ clients-katanya. Saya pun jawab, honestly saya tidak berminat dengan outdoor or travelling, im more to work behind and kerja dekat ofis . Hihi. Katanya, pengalaman outdoor bertujuan bagi memahami syarikat,then barulah boleh bekerja di dalam ofis. Ok. weird. Saya tiada masalah travelling, tapi kalau melibatkan kerja hakiki, oh, memang bukan minat saya, sebab tu saya ambil kos pengurusan, melibatkan organisasi, bukannya marketing, outdoor activity. Oh ya, manager ada juga tanya soalan lain apa itu management dari segi pemahaman saya and that’s it. Ok, itu pengalaman saya hari ini. Bukan terlalu memilih, tapi apa salahnya kalau kita kerja ‘kena’ dengan hati kita and paling kurang ‘selesa’ dengan kelayakan yang kita ada. Penat lelah kita belajar, at least, nampaklah hasil dia. 🙂

    • Aah..sy prasan kat mudah.com pn dh tuka nama. OPTIMO. Tp jwtan bbeza2.. ada yg pgurusan pntadbiran, event management, kerani pntadbiran..tajuk vacant lain2 tp gaji smua sama rm1800. Tp uols try search fb optimo ni..gmbar mletup2 g dinner,ade award smua.. huhu. Ow bydway, sy d penang. Meaning, cmpny ni ada smua negeri la yer..

  44. Tujuan datang temuduga adalah untuk tahu lebih lanjut mengenai pekerjaan yang bakal dikerjakan. Sekiranya terdapat kemusykilan semasa temuduga so dah bole decide kan nak keje ke x. Yang sanggup kerja la yang xsanggup bole cari keje lain. Persoalannya disini ramai tertipu dengan iklan. Iklan memang la indah khabar dari rupa. Itu kan marketing. Cuma kalau masa temuduga bgtau job scope adalah A tapi bila keje kena buat J haaa tu sendiri pk la. Xpayah nk bising2 masing2 ada akal n pndapat kan.🙂

  45. staff companya.
    untuk pengetahuan korg. kami tak pernah tukar nama company. dlm office ni ada 3 company advertising yg share tempat. memandai je ckp. yg korg ckp DNMC, PRO direct, Opitma memang company yg berdaftar. cuma share office. management lain2. Pro direct is maxis dialler. DNMC is dialler for marketing. ect dominus…

  46. Salam..u division mne yg ade caruman epf?setahu i almost 2years plus i kje sne n dh naik managemnt side as ast mnger stil dont hve any deduction in epf.n plus still needs to go out to the field to get comission n dont hve any basic salary.bytheway my overide still dorg xpnh kasi cm dorg jnjikn before..

    • Wlam. Aiyo…almost 2yrs.. bole tahan ekk..
      Mcm mana pgalamn keje so far..? Gaji?
      Bole share..? Sejujur-jujur nya……

      • Sejujurnya kje mmg tough la .kne strt dr 0 build team n mngecteam.mne nk cri duit poket g nk jge team g.i resign first is sb mnger yg tah ape2..klola mngmt trun supervise cmne die bkerje kn bgus bru tw sket npe most of his guys quit…mtk2la si azhar tu bce comment i ni.secnd sb die n third reasn pun sb die.compny system ok cme iyela btol r korg ckp slh dorg gk sb manipulate org ms letak ikln tu.ckp position ni la tu la..pdhl kne bt outdoor sale.yg bt org mrh sb dorg tipu je..overall psl kje bgi i quite mencbr tp mnger yg i dpt mcm hampeh..tu je i bley ckp.

    • laaa…peliknye..u kate company ni x bgus tp da kje kat situ 2 TAHUN lebey.npe x berenti? mesti company ade OFFER something yang u nak kejar smpi x nk berenti? maksudnye company ni BAGUS la.nk try anta resume la.hehe…

    • relek r tasha..bukan smue salah si azhar tu..cube cek balik dri..jgn jadikan azhar alasan utk x berjaya..ko bukan kene buang ke??aku dgr cite..mase pulak ko resign??

      • Haha..kene buang?bile ms plk kne buang cik adek..biasela tu bile smua org quit die ckp kne resign bcoz of mslh atitude..discipline la apela..terpulng pd die nk ckp ape.juz share the true story.

      • Ops slh ayt..die ckp kne buang.pstu cterla bdk ni prob itula inila.yup i admit yg i xperfect but the true story sb tula kitaorg sume quit.juz nk shre n plz dont be so emotional..

      • Company ok system ok bcoz fr that compnyla i learnt a lot of things.selfconfidence motivation etc..jgn slhfhm i support n suke gn this compny but juz wnt to admit that was the main reason y all of us decided to quit.dats all..

  47. oh??sy ade interview utk trainee manager khamis ni..dkat klang…so….xpayah pegi la ye?manager tu…hahahahaha!!ntah la..pening2..ade degree pon ssh nak kje..rezeki milik Allah kn..ade la yg lain tu…

  48. saya kerja dengan company ni seminggu. memang company ni tak menipu. kalau jual banyak dapat la banyak duitnya. tapi masa interview saya tanya manager apa requirement gaji 1.6k bulan bulan tu. dia kata attendance je. saya tanya tak tengok sale ke? dia kata tak. tapi buddies saya yang keluar dengan saya sepanjang seminggu kerja tu dapat 500 je sebulan sebab sale tak bagus. then saya terfikir. betul la jugak. kalau jual barang dapat 10 barang je seminggu. takkan lah 1.6k tu senang je nak dia bagi. senangnya buat duit. TAPI. kenapa masa interview saya tanya tak bagitau? saya tanya lagi 6 bulan lepas buat fieldwork tu memang akan naik ke ke management? jadi manager kononnya. dia kata ye. padahal kalau kau buat sale gempak gila baru la boleh ke management. itu pun after 8 ke 9 bulan. and kalau ada kekosongan. management trainee supposedly memang akan di assign ke position yang bersesuaian after training. tapi yang ni kena buat sale gila gila baru naik. tapi ni pun tak diberitahu. saya selidik selidik dari budak yang dah lama kerja baru tau. dah la pulak pagi pagi masuk ofis kena menjerit dulu. kononnya nak prektis suara. lepas dah terjerit jerit tu kena pulak sorak macam budak budak. jawatan bukak untuk diploma ke atas. tapi yang bekeje tu lepasan spm pun ada. tipu lagi. kenapa banyak sangat penipuan dalam company ni? kenapa susah sangat nak berterus terang pasal gaji, pasal position, pasal skop kerja. dah la pulak tu kena masuk government office buat sales. padahal dah terang terang jurujual dilarang masuk. tapi bila tanya leader dia kata kita ni bukan jurujual. kita edar flyers je. hangguk dia edar flyers. promo barang sampaikan orang dah menyampah nak dengar pun kita dok cakap lagi. bukan jurujual? barang yang dijual tu pulak cepat je jahanam. syok nak kenalkan barang kat customer, dia complain dulu kata dah beli and baru guna tak sampai seminggu dah jahanam. keje ni bukannya tak okay. tapi sesuai untuk orang yang berhati kering, bermuka tebal, pandai cakap dan yakinkan orang. untuk graduates, yang nak keje sementara dapat keje lain okay la. tapi nak dibuat kerjaya tetap, rugila belaja engineering ke, pharmacist ke, human resource ke nak keje macam ni. tapi terpulang pada individu jugak. keje ikut keselesaan. tapi mungkin company ni boleh lebih berterus terang pasal skop keje, pasal gaji dan position. dan ubah le nama jawatan tu. gempak sangat. tulis je la jurujual. kalau yang betul betul berminat dengan jawatan jurujual tu company ni pun takde masalah orang berenti lepas sehari pegi keje tu. win win situation kan. kau tak susahkan orang dengan nama jawatan gempak tu, orang pun tak susahkan kau dengan lari masa buat field work.

  49. Dlu pernah terkena dgn company ni. Mula2 call company ni and teros suruh dtg iv. Okayyy sy pergi lah and esk teros dpt g training. Pelik jugak company dia just ada dua bilik and satu bilik mesyuarat. Pagi2 dtg sana and tgk dia org tengah briefing dlm bilik mesyuarat tu. Then dia org rmai2 keluar. Lpas tu sorang supervisor ni ajak sy dan staf2 yg lain pergi breakfast. Time breakfirst tu supervisor tu keluarkan coupon2 yg perlu dijual. Mak aiii. Kerja outdoor mcm ni la akuuu paling tak suka nak buat. Kenapa tak ckp awal2 kan? Bengangg je. And smpai la kat satu location tu, and sy just ikot dia org buat kerja. Dlm hati fikir da mcm mana nak balik. Cause motor dah tinggal kat company tu. Last2 buat sakit kepala. And bg alasan nak pergi beli panadol. Berlari cepat2 msuk dlm kedai cine tu and call tunang suruh amik. Hahahaha igt balik klakar pun adeee. Skrg lebih berhati2 and jgn percaya dgn iklan yg bg tawaran gaji yg tinggi even tiada pengalaman and kelulusan. Sanggup kerja kerani even gaji 800 drp kena mcm ni.

  50. Thx Mamamunie..Nasib bek nmpk blog ni..klu x..kena tipu agaknye.,..esok ada interview..klu da baca blog ni ..cancel la jawabnye..ptt la tanya salary bepa dorang kata datang je esok…esok baru tau..tgk education awak dulu..@@..pelik kan…klu kerja tu bek dan mempunyai income yang kukuh sure dia bgtau salary utk pekerja dia dahulu sebelum apply kerja tu..supaya pekerja tau dan dpt mengira kos-kos sampingan sebelum kerja..ni x..x tau bepa…@@

  51. hmm sedihnya. Tunang baru terkena tadi.. nyaris dah nak berhenti kerja.. esok dia suruh dtg 2nd interview. kalau terlepas ckp nak berhenti mmg merana la.. dia mentioned “KM TAK TIPU, ENCIK JGN RISAU”. siap tunjuk majalah company lg. nak apply admin basic rm 1800, tp diaorg ofer untuk team managmnt lepas tgok pnglman kerja n bg jnji akan cpt naik..call semalam, terus suruh dtg intrview pg td..lpas interview terus dia GOOGle.. Allah nak tunjuk…Allah nk tunjuk..

  52. Salam…act sy ex dnmc..firstly sy nk ckp semua bnda ngtf yg dicakap kt blog ni mmg betu xphm bila org ckp gji dia smpai 20k for one week unlees dh adw branch bnyk under dia..pro direct,narashima,dnmc bnda yg sama..sapa yg ckp ada epf..jgn kencing org boleh…no epf..no slip gaji..slip gji korang resit je.admin staff pn xde epf or gji ttp..gji based on cmpny sales..jgn hrp korang nk apply loan kete ke pe..korng nye mnger akn ckp basic ade..xde pun..satu lg klo jenis jga solat jgnla kje sini…unless korang xkisah tnggal solat….aku kenal la mnger dnmc yg apepun tarak..staff yg diorng ckp kna buang..stndardla diorng akn tipu..cmpny je betul..once korng dh level asstnt. Mnger.klo org bwh kuar…korang xkn jd ape2.mnger pun kna cr org bwh lg..xde org bwh..office pn ttup.duit xmsuk.

  53. Saya baru je terkene minggu lepas, dah siap pg training 1st day lagi..tgh hari cabut!! Rasa sangat2 tertipu…bukan kerana kerja kene jual kupon, tapi tertipu dari masa interview lagi..cara mereka interview kurang jelas, bila x faham, nak tanya mereka cuma minta dtg keesokan hari utk 2nd interview +training..sedang kan masa tuh saya masih xtau jawatan dan tugas apa yg di tawar kan..mereka cuma ckp training management.. hari training saya di bawa ke satu tempat dan di ajar mcm mana nak JUAL Kupon fastfood kepada pekerja goverment..Alangkah terkejut nye!!!! saya siap di beri amaran oleh trainer saya, jgn pg jauh dari dia..mungkin dia dpt rasa kan saya akan lari..hehehe..so tgh hari tuh jugak saya nekad cabut dari trainer saya tuh..sempat jugak belajar 2jam dgn meraka mcm mana nak pujuk org supaya beli cupon tuh kan. Ni mmg pengalaman keje yg saya xkan penah lupa..bg saya keje tuh x salah, tp yg jd salah mereka x JUJUR! Mereka ambil kesempatan pada org yg butuh kan kerja tanpa menerang kan perkara sebenar semasa interview lagi. Ini tidak Adil.

  54. kerja berasaskan penipuan tak kan berkat…contoh gaji tak seperti di janjikan..dah menipu..Blom masuk skop kerja lagi…and etc..Tapi knpa company nie bnyk cawangan n byk lagi pekerja dia y kerja berdasarkan penipuan..saya dah pergi ke company nie sama dgn apa yg di tulis di semua blog…tp xpaham betul la ada lagi yg dapat terima keja gini…saya pun pena jgk kerja direct selling tapi xda la company y menipu camni….

  55. mungkin u xterkena mcm org lain so awak xrasa la apa y org dah terkena rasa…sepanjang sya baca komen and blog semua cerita benda y sama sya pun pena pergi interview n rasa pengalaman y sama…saya pun perna kerja direct selling dgn company lain tapi mereka jujur bagitahu gaji n kerja apa y patut saya buat..

  56. saya pun dah nk interview esok, tp stlah baca komen org rasa tkut pla, errr .. tp xpela sy akan cuba ambil kerja nii dan utk tmbh pngalaman sy dalam dunia sale, , Insyaallah mana tahu suatu hari nanti buka bisnis sndri dah x perlu susa2x bb dah tahu selok belok jualan.. thnks kpda owner blog ni sbb bgtaw jd sy bleh alert sikit .. dri terkena kes2x yg tidak di ingini .. k la bye, assalamualaikum🙂

  57. baru lepas call pastu dia cakap esok ade open interview kat area Shah Alam. Saya kata esok saya kerja lepas tu tanya kalau2 ada interview untuk minggu depan.Dia suruh hantar resume dulu. Lepas saja hantar resume saya tergerak utk search company ni tp google xdapat cari site die pastu terjumpa blog ni.Alhamdulillah sebab teringin nak search dulu sebab penah gak kene tipu dlu kt company real indigenous, so tak nak la pisang berbuah 2x…
    Terima kasih sebab share.

  58. hai..just nk share..sy penah bkrje slame 5 bln kt cmpany ni..so far this cmpany bgus..die punye sstemn envronment je la..y xbgusnye sbb cmpny ni x jujor mase niage..tipu org sane sini ngan jual brg y xde quality..so bg sy xelok lakje menipu org je..mmg x berkat..sbb tu la sy resign..agak brbulan la ditipu …tp utk pengalaman mmg trbaek..u know how to business..tp kn kne jujo la ek..tq..just share

  59. Nampaknya banyak org yg terkena tipu dari company ni?
    Tipunya mcm mana?

    1. 95% orang adalah kuli serta hamba kepada majikan, biasalah merungut,complain adalah kelebihan kuli, sebab tu lompat dari 1 tempat ke tempat yang lain. Terlupa pulak umur semakin melompat.

    2. Company ini telah melahirkan banyak usahawan muda yg jugak dari golongan macam kamu semua yg merungut, tetapi kerana azam, tekad dan keinginan yang lebih daripada buka mulut bising bising (tin milo kosong biasala). Mereka mampu menolong keluarga, mampu beli rumah dan kereta. Kalo anak banyak pun tak apa (tidak perlu ikat perut!). Apatah lagi ada yang ckp ada 3 – 6 org anak, siapa suruh buat banyak banyak anak? Bila buat tak pikir pulak! adui

    3. Gaji yg dijanjikan memang dibayar, tapi bila yg telinga lembut ni tgk blog ingat betul pulak, rasa terhina bila org yg senang percaya pada media hipokrit ni. Belajar tinggi tinggi tapi case study pun buat salah, agaknya CGPA bawah 3 ke mcm mana? Syarikat ni sudah 20 tahun lebih tua dari segolongan yg bising ni, kerajaan yg sahkan lesen, company bayar cukai kepada kerajaan dan cukai itu jugak diberi balik kepada golongan yg nak sangat kerja dgn kerajaan. Belajar la sedikit sebanyak berkenaan ekonomi.

    4. Kerajaan malaysia adalah yg terbaik, tapi ada yg suka buat hal ckp yg bukan2x. Org buat baik tapi difitnah mcm mcm, cthnya kerajaan tolong felda dan lain2x org tak cakap pulak? Sama seperti syarikat DNMC, mereka tolong ramai orang tapi mungkin semua golongan bising ni tak tengok dgn mata hati hanya ada mata kasar je. Perangai staff yang mcm mcm, golongan yg biasa complain ni tak ckp plak yg mereka ni (MALAS, TIME KERJA TIDOR KAT KERETA, LEPAK MINUM SEPENUH HARI, CURI DUIT COMPANY, TIPU CUSTOMER dan LAIN2x pulak!)

    5. Kalau company ada masalah, kamu pikirkan la! adakah kerajaan kami tak ambik serious? Company ini ambik customer service issue sebagai no.1! Kami menolong ekonomi serta masyarakat negara kami MALAYSIA dan bukan duduk minum kopi dan bising mcm mcm!

    6. Nak masa depan tapi tak nak kerja, buatlah kerja haram! Yg penting company ni kerja dan gaji yg halal. Ada yg katakan company ini menipu pulak, mereka suruh kamu datang untuk tengok kerja dulu, dh tengok nak belagak hero sangat. Iman tak ada ckp terbalik aje la … rela duduk kat umah tunggu mak ayah bantu! lahir anak tapi tak mampu campak kat mak ayah pulak. Tolong la paham ekonomi dan jangan asyik minta aje. Semua benda tengah naik, tapi tak nak rajin utk masa depan sendiri, hidup dalam realiti dan jangan berangan angan mcm budak budak. Gaji 1,800 – RM3,000 boleh di dapati di syarikat ini. Tapi apa yg mereka bantu adalah mengajar kamu untuk menguruskan orang. Gaji mmg dpt dinaikkan 20 – 30k sebulan.

    7. Direct Selling pulak? Ada mereka suruh kamu bayar duit dan maintain product? MLM konon? Client mereka semuanya syarikat korporat yg di bursa saham! Itupun penipuan? kelakar la org yg complain ini.

    Tak salah tulis ini dan itu, tapi jgn memfitnah sebarangan. Nak rakyat maju tapi malas, nak berjaya tapi tak nak kerjaya (hanya mau kerja). boleh jadi majikan tapi tuhan hanya mahu kamu jadi kuli? Usah kita salahkan tuhan, salahkan org dan salahkan syarikat org. Kenapa tak pandang pada cermin dan lihat pendirian sendiri?

    I harap org yg baca ini tahu menilai mana yg betul dan mana yg tipu.

    Sekian

    • ni bukan fitnah..tp ni yg jadi bile pegi iv..iklan ckp lain, bile iv suh jual kupon..baik ckp je kt iklan keje as promoter..skurg2nye bile dorg share kt fb boleh elakkan org lain terkena benda sama..

    • fish..!!!! menyesal plak g intview td…………..huhhh…dulu da kene dgn pro direct….umm…aku drpd ade jd xdew ape2….tutup2 la company ni…serabut….di sebabkan comp ni la hidup aku n member aku musnah…..sialllllllllllllllllllll…………..kerajaan xambik tindakan,….sebbnyew company ni bayar cukai tu jew…kerajaan sekarang byk makan rasuah….hidup rakyat susah,,,,bukan peduli pun….last2 mse nak mengundi baru nak tunjuk baik…takpun bile da tersepit….mula la nk buat tu nak buat ni………..da masuk bab politik…k la….chow dulu….

    • “Perangai staff yang mcm mcm, golongan yg biasa complain ni tak ckp plak yg mereka ni (MALAS, TIME KERJA TIDOR KAT KERETA, LEPAK MINUM SEPENUH HARI, CURI DUIT COMPANY, TIPU CUSTOMER dan LAIN2x pulak!)”

      tahniah la dpt pekerja yg mcm ni..krn ianya hasil didikan dari anda juga..
      1soalan je, time anda advertise vacancy…adakah anda JUJUR??

      tak perlu jwb soalan ini…juz tnya diri sndri je la.. Allah Maha mengetahui..

  60. Ya lah Kalau satu company yang tipu orang kenapa company ini adakat seluruh malaysia dan banyak orang masuk untuk kerja. Pengurus company ini sepatutnya sudah kena tangkap. Takpaya tunggu blog ini keluar.

  61. Hahaha comment tak boleh tengok pun. Kebanyakan orang kat sini adalah belum interview, baru interview, training satu hari sudah lari. So cute lah action your all yang takut. Atau pun ada suggestions bagi saya ada company yang takya kerja lepas satu bulan ada Wang masuk account saya. Beritahu saya ok.

  62. Salam,,sya bru g interview di Dnmc dibwah syrikat N.L vision pgi tdi..sya amik position admin/customer service,,adakah site position nie trut terlibat jga dlm kes yg mcm nie yea..

  63. Assalamualaikum, just nk share pendapat je. Esok ak ada interview kat orins advertising kat semban. Tp lpas baca blog2 yg bercerita psal mcm mana company ni buat bisnes, terus cancel x jd pegi interview 2. Bila baca kat iklan, event coordinator, wow ak yg lurus ni pun mulalah terbayangkan kerja handle seminar ke, teater ke, apa2 majlis lah (Yelah, dan nama pun pon event, ak pon pikir mcm tula kerjanya sbb ak mmg suka jd backbone utk apa2 event). Mcm ada sesetgh ckp hati x kental, muka x tebal, apa2 jelah. Bolehla terima sbb ak mmg segan nk pegi wat keje promoter @ salesman ni. Tp ak x pndg rendah keje promoter ni, ak respect korg yg keje mcm ni, mmg korg ada bakat utk jd usahawan berjaya satu hari nty, amiin. Bila rmi ckp company ni menipu, ak rasa mmg ada menipu ckit gak. Iklan gempak, tp rupanya… korg pun tahu. Mmg terasa dimanipulasi jgkla. Dan x pasti pasti btol @ x, based apa yg ak baca, company ni jual brg2 yg agak pelik mcm kupon n apa2 lg barang yg ak x bpe tahu sgt. Ak x kata salah jual brg2 mcm 2, tp ada yg cite jual kupon sampai rm25. Gilalah. Membership card dkat king pon dlm rm5 ke rm10 (ak pon x ingat sgt). Agk2 r, so bg ak lbih kurang mcm mlm jgk benda ni, lg tinggi level ko, lg byk percentage yg ko dpt. Dari segi islamik, better lah tanya ustaz2 yg korg knal n tanya pndpt diorg. Ak x ckup ilmu lg nk ckp benda ni haram ke halal ke. Tapi, bg korg yg mmg btol2 berminat nk buat bisnes, bgus lah klu join company ni, korg boleh belajar mcm mana nk tackle org beli brg korg. Tapi kalau company ni x hormat waktu solat, korg chow jela, tp chow baik2, budi bahasa amalan mulia. So ak da dapt pengajaran, sblom nk apply, byk2 buat research psal company yg ak nk apply. Nk bg cdngn bg adik2 yg nk buat bisnes, bolehlah buat bisnes on9, klu rajin korg mmg boleh dpt ribu2 punya. Start jd dropship klu xde modal. Ok byk da ak bebel, Assalam.

  64. member saya keje ok je kt situ. nak ngan xnak je keje camtu. lebih kurang direct selling la..korg rasa malu buat keje cmtu mmgla rasa tertipu. kalau org tu ikhlas nk cari duit nak sara hidup mak bapak tak kisah keje mcmn. dorg pn xpaksa keje kt situ. sbb tu dia bg training dlu satu hari mcmn keje. ko rasa ok ko keje la, klu tak ok pegila cari keje lain yg setaraf ng korg. jgn nk hasut org lain ckp company mcmni penipu. masing2 cari rezeki dgn cara masing2.

    • Agk2x lah…xkn ko blaja tnggi2x..ade degree,master ko nak kerja direct selling…blh dpt kerja lg bgus kot..org tertipu dgn iklan yg ade dlm internet or paper…ape salahnye jujur je…ikhlas konon…hahahahahaha

  65. baru jew dpt offer general clerk.. kamis nie soh dtg interview.. nasib bace entry nie.. nasib…

  66. skarang dah merebak ke TERENGGANU….. sy dah terkene first inteview dan second interview…. dia suruh jual mesin urut, mainan kanak2 dan selipar urut…. jawatan EVENTS CREW tp skop tugas mcm salesman dan kena tebalkan muka jumpa orang duduk depan bank dengan matlamat orang keluar masuk bank ada duit nak beli mesin urut harga rm40…..(padahal produk cap ayam made in china, yang ayam pun belum tentu nak beli) ini kan pula orang nak beli.. sy dan member dah terkena tapi nasib baik keje sehari je pun…. sbb manager janji nak bagi basic, last2 base on komisen jugak… dan juga kena wat sales 3 produk sehari…. agendanya, die kaburkan mata orang ramai yang mintak keje CREW EVENTS, padahal keje promoter bullshit MLM fuckin produk made in china ayam brand…
    Harap orang ganu tak terpedaya ngan fuckin company bullshit ni…
    iklan terbaru keluar, dia tulis jawatan PEMBANTU OPERASI…

    COMPANY: ORINS ADVERTISING
    JAWATAN DITAWARKAN : EVENTS CREW, PEMBANTU OPERASI, MANAGEMENT TRAINEE
    SKOP KERJA: SALESMAN, PROMOTER, A.K.A JUAL PRODUK MLM BULLSHIT MADE IN CHINA CHICKEN BRAND

    BEEEE CAREFUULLLLL…..!

    • member saya keje ok je kt situ. nak ngan xnak je keje camtu. lebih kurang direct selling la..korg rasa malu buat keje cmtu mmgla rasa tertipu. kalau org tu ikhlas nk cari duit nak sara hidup mak bapak tak kisah keje mcmn. dorg pn xpaksa keje kt situ. sbb tu dia bg training dlu satu hari mcmn keje. ko rasa ok ko keje la, klu tak ok pegila cari keje lain yg setaraf ng korg. jgn nk hasut org lain ckp company mcmni penipu. masing2 cari rezeki dgn cara masing2.

  67. TERIMA KASIH sebab info ni,
    saya hari ini ada interview pukul 11 pagi, 20/08/2014
    saya tergerak hati nak baca n bukak website tntg Company DNMC INTERNATIONAL
    rupa nya ada di sebalik rahsia.. tq

  68. Betul ker nih akak sbb sy dpt tawaran kerja kt origns group.. gaji with basic 900- 1200 tp xtau bolehh percaya atau x…

  69. salam…saya nak kongsi sikit pengalaman baru beberapa jam td 2nd interview dengan DMNC ni…1st interview kemarin pukul 11 pagi..that “manager” ask me a few questions sebijik sejibik sesebik sejebik sama dengan soalan2 yg bro2 n sista2 gtaw kt atas ni…dannnn…manager 2 terrrrrrrrsangat la kerek n poyo tyme interview 2…setiap soalan dya yg saya jawap semua dya buat muka sinis…but then i’m still think +ve….

    “maybe dya nak uji akuw ni…manager kowt yg interview akuw ni…bkn staff biasa..”

    dya cakap dya xboleh nak bg terus jawatan pembantu pengurusan 2 kt saya sbb saya ni fresh graduated..takut saya xmampu nak bawak sbb jawatan 2 mmg deal ngn company2 besar dan jawatan 2 sngt berat tanggungjawab dya….so before i sit on that position i need to be management trainee 1st..maksudnya kena start dari bawah dluw r…ok xpa paham…then dya cakap dya xboleh nak bg jawapan on da spot saya dapat keja 2 or not…saya perlu hadir interview kedua iaitu hari ni…training dari pukul 9pg-6ptg katanya….ok fine…sngt2 interested… yela…bg fresh graduated mcm saya mesti akan sangat2 faham mcm mna perasaan bila dapat keja n jawatan not bad dgn gaji mcm 2…kann….
    so without wasting any tyme saya pown siap2 segala dokumen sijil mak nenek utk training n interview ari ni….pepagi buta bangun siap (naseb la pakai baju kurung..klow wajib pakai formal kemeja bagai mmg tuttttttt gak r kan…)singgah kedai beli buku nota bagai..sbb dalam kepala otak pikir dya nak bg training dalam bentuk briefing pasal apa 2 managemnt….so 4 sure nak tulis2 skit sbgai knowledge n sebagai persiapan utk interview kedua nnt….tengah otw ke opis 2 receptionist call tanya dh gerak dari uma blom…..ookkkkkkkk…sangat amek berat…..huhu……dh gaya mcm company cari kita plak..bukan kita yg cari company…huhu….dh sampai kt situ kena jawap soalan2 kt kertas….few question bout maths, the rest ques more on my character…what will i do if this things happen..what will i do if that things happen…nak kenal behaviour saya katanya….okkkkk…
    dh habis jawap segala manager 2 panggil saya masuk dalam bilik mesyuarat n panggil sowg supervisor n sowg partner supervisor 2 yg trainee gak baru 2 minggu….dya suh saya ekowt supervisor 2 keluar n belajar semua menda dari supervisor 2….dari situ dowg akan nilai samaada saya layak or x utk keja 2….bila dengar kena buat aktiviti outdoor mmg gila2 happy…sebab dalam interview 1st dya cakap keja 2 bnyk melibatkan aktivity outdoor…”

    KITA KELUAR JUMPA CLIENT2 KITA….”

    apa yg saya faham wak2 2 saya akan keluar ekowt supervisor 2 pegi ke syarikat2 yg deal iklan ngn DMNC….mmg happy sngt2 sbb engt nk jumpa client bincang pasal iklan apa yg dowg nk wat or bla bla bla…..interesting kan..?
    pas2 naek keta keluar pegi sarapan dluw….still remember his(supervisor) words.

    “ok ari ni kita dengan company tutttttt (beauty spa)”

    teruja sngt sbb pikir nak pegi ke beauty spa 2 deal pasal iklan kat situ…tapi lepas makan 2 dowg bawak saya pegi skolah….saya pown mcm okkk…maybe nak wat promosi kt skolah mcm yg milo penah wat zaman saya skolah dluw2…dapat minum air milo free yg jual atas lori milo 2….pas2 masuk ke pejabat nak jumpa guru besar…katanya kita masuk uma dya kita kena mintak kebenaran…dalam hati bagus betol la dowg ni…mmg bukan direct selling ni…pas2 ehhhhhh…tetiba plak dya promot kt cikgu2 kt bilik guru 2….menda yg sangatttttttttttt2 pelik 2 tyme dya perkenalkan diri… dya xkenalkan diri yg dya wakil dari DNMC…tapi dya perkenalkan diri sebagai wakil dari beauty spa 2….dya cakap dya datang dari beauty spa untuk wat promosi sempena ulang tahun blablabla… apa salahnya klow dya cakap dya wakil dari syarikat DMNC nak iklankan promosi dari beauty spa 2…kannn…??saya klow dh xpuas hati pasal sesuatu saya mmg akan diam ja…sbb otak nga ligat berfikir pasal menda 2….tyme saya ekowt ke sana ke sini 2 saya memang dh agak menyammmmmmmmmmpah sebab partner supervisor 2 agak mcm sangatttt seronok bila ada owg beli kad promosi 2 dari dya…kat situ gak beriya2 cerita dengan suara yg 1 alam boleh dengar sapa yg beli , sapa yg xmo dengar dya explain , sapa yg dengar tapi xbeli…sangat2 xprofesional…. boleh dya tibai bincang ngn supervisor 2 kt situ gak..owg nga lalu lalang tengok dowg…aduhaiiii….
    pas dh abes kat skolah 2 g plak kat 1 jabatan kerajaan ni….sesungguhnya muka ni malu xtaw nk cakap dh….malu sebab its gov derrrrrr….jabatan yg dya pegi 2 mmg sngt2 bz klow tyme ofis our… tyme 2 owg nak wt keja tyme 2 gak r dya nak mencelah potpetpotpet….klow saya pown saya panassss…..bg saya sngt2 xrelevan keja mcm 2…then pas2 pegi ke shop lot plak…..
    dannn…sepanjang hari 2 saya diam membisu seribu bahasa….saya just angguk geleng angguk geleng ja…bleh plak dya cakap saya ni takut sngt nak bercakap…siap nk ajar saya bercakap bagai la….dya xtaw yg saya ni klow start buka mulut mmg xkn benti…xpenah takut nk bercakap ngn owg….last2 saya xtahan saya cakap i’m never afraid of everythings…saya cuma takut pada ALLAH….saya diam sebab saya tengah berfikir….then dya tnya apa yg saya fikir…saya cakap saya tengah fikir apa yg saya tengah buat skunk ni….rasa mcm something wrong somewhere…pas2 dya diam n tuka topik…ok fineeeee…tukar topik plak…saya start diam balik…then sebelom balik dya bg saya 1 paper…exam katanya….dan dalam paper 2 ada tnya pasal sistem syarikat 2…mmg saya xtaw n xengt langsung sistem2 2 sbb saya xbg tumpuan langsung segala menda yg dya ajar…mmg saya biar kosong bahagian jawapan sistem syarikat 2…n guess what….dya siap bg saya jawapan….thats too weird dudeee !!!!!
    pas2 almost 6ptg kami balik opis…dya bawak saya jalan2 round dalam opis….mmg tekejut beruk la tyme 2…sebab engtkan opis 2 besar….saya engtkan belakang 2 besar ag..rupanya just ada 2 ruangan dan 2 bilik. . . .1 ruangan untuk kaunter receptionist….1 ruangan xtaw utk apa tapi ada gantung2 segala award segala pic bercuti dowg….dan just ada 2 bilik…1 xtaw utk apa..1 ag utk interview….on both room i didnt see any file or any documents…mmg cuci calat r bilik 2….dannnnnnnnnnn…tyme ekowt supervisor 2 keluar tyme tengah makan dya ada cerita yg manager2 kt opis 2 xpenah wat keja pown…just duduk tunggu interview ja….maybe dya terlalu ramah sembang ngn saya sampai lupa nak tutup sikit koyak kat dalam starikat 2 yg bakal buka mata saya seluas luasnya tentang syarikat 2….manager xbuat keja..??manager apa gitu…?manager ka mentega 2…??dya siap cerita ag jadual manager 2…pagi masuk keja pukul 10 interview pas2 tgk movie pas2 rehat then sambung interview balik…kat dinding tepi kerusi dya siap tampal list movie ag bnyk2…sampai masa semua orang dh kuar “berjualan” manager akan tengok list 2 movie mana yg xtgk ag….klow x pown manager2 2 akan maen game pakai ladtop…jgn terkejut ya klow saya cakap dalam 2 bilik 2 xda komputer langsung….klow ada pown just kt kaunter receptionist…dan 2 kali pegi opis 2 saya tgk receptionist 2 asyik tgk resume2 candidate yg apply job dowg ja…dan setiap kali call mesti owg tnya pasal nak cari opis 2 nak g interview xjumpa…bukan call sbb nk cari sesapa atas urusan apa2 mcm yg selalunya setiap pejabat akan lalui….pas2 interview kali kedua manager kedua plak interview saya…yg ni lebih santai dan bersahaja cara dya…mmg sopan santun habis.. 1st interview saya gtaw saya boleh benti keja immediately without notis sbb company saya mmg xkn bg saya benti….but then on 2nd interview saya cakap saya perlu settle resign kt company 2 dluw… mmg idok lerrrrr saya nak keja kat situ…. frankly talk…KERJA NI MEMANG KEJA DIRECT SELLER !!!!!
    haram jadah sungguh penipu ! tyme zohor kami benti solat kat masjid..pas2 partner supervisor 2 nk masuk toilet…saya offer diri nk pgg barang2 dya….tyme 2 saya pgg nametag dya yg tertulis perkataan TRAINEE….sekali saya baca tulisan kecik2 kt bawah 2 saya nampak perkataan….
    DIRECT SELLER BERLESEN ! siap ada number lesen ag…xengt dya tulis direct seller license or lesen direct seller or apa..tapi pusing kiri pusing kanan mmg maksud dya tetap nametag 2 ada tertulis number lesen untuk direct seller…..direct seller 2 mmg maksud dya pengiklan ka…?????????? pejadahnya direct selling jd pengiklanan..?napa xtulis kt situ advertiser…?napa tulis direct seller…?? bukan ka kerja 2 kononnya advertising…?????
    panasssssssssssss……rugi sehari suntuk saya ekowt dowg…dh r makan bayar sendiri…sembang ribu2 tapi makan harga 5 hengget pown xbleh nk belanja….panas weyh panasssssssss…mmg x la akuw nak hadap ag opis DMNC 2…..btw..thankz to DMNC coz gv me this experience….xpenah ag akuw kena tpuw ngn company yg xtipu owg cmni…ni kali petama….kebanyakkannya fresh graduate or yg baru budak2 ag 2 xkn faham apa maksud trainee management 2….dowg akan faham apa yg dowg wat 2 mmg salah 1 sesi pembelajaran untuk jadi sowg pembantu pengurusan…plezz my frenn…jgn wt keputusan terburu2…plezz check it 1st b4 do any decision…bukan nak pandang rendah or nak jatuhkan or nk burukkan…tapi the way u attract us pown dh xbetoi…menipu ja kejanyaa….
    may ALLAH bless us n also u DMNC…engt skit karma ALLAH…ari ni kita aniaya owg..esok lusa ALLAH bayar cash…klow kena kat kowg sendiri xpaa..mmg 2 makan dya…tapi klow kena kt family kowt kt mak ayah kowg xrasa bersalah ka…????think about it…haihhhhhhhhh !

  70. sy ada tgk iklan tu kt mudah .. sy dh call utk interview esok .. tiba2 hati cm x sedap .. sib baik jumpa blog akak .. syukur Ya Allah

    • Saya tlg jawap yaa..company dowg dmnc international sdn bhd.. klow company yg nama orins, pro direct, narashima, infinity rank 2 hanya nama semata2…tapi tetap company dmnc.. sbb 2 sesapa yang dapat interview dari company yg nama2 saya sebut ni receptionist dowg akan call xbenti2 utk tunjuk arah jalan utk ke ofis 2..bila dh sampai tgk2 company dmnc.. xda pown tulis narashima or orins or apa2… so berhati2 yaa…

  71. Orang2 yang back up company2 BS macam ni ada 2 jenis saja. 1) Below tokey level yang dah kena brainwash dengan ‘profit’ 2) ‘Tokey’2 yang sedut hasil anak2 buah
    a.k.a MLM
    Ini bukan MLM tapi konsep sama saja. Punca utama company2 macam ni boleh maintain @ legitimate sebab mereka ada produk. Banyak orang kata tertipu tapi korang tak selam dalam2 lagi. Tertipu baca iklan, itu baru mukaddimah. Tau tak barang apa yang dijual? Berapa harga kos, berapa harga jual? Berapa banyak untung company dapat & berapa % ‘tokey’ @ upper management dapat? Ini yang sama dengan MLM. Dalam sistem MLM @ piramid, yang paling atas profit paling tinggi, orang2 bawahan dapat la merasa sikit, tapi bila dah merasa sikit, jadi buta mata sampaikan boleh kata iklan tak betul hanyalah marketing, untuk tarik orang. Siap boleh buat bida’ah kata kerja ni kerja elok. Company tipu staff, staff tipu pelanggan, apa yang eloknya? Macam mana tak kata tipu, barang harga RM2 jual harga RM5. Barang low quality, pakai tak sampai sehari dah lingkup, itu tak tipu ke? Sedarlah, takda yang baiknya kerja macam ni. Memang company ni legitimate, sah dari segi undang2 tapi segi hukum agama? Di Padang Mahsyar nanti, pandai2 la korang jawab.

  72. Lupa nak cerita pengalaman sendiri. Pertama sekali terima kasih la mama sebab bukak tajuk ni. Hari ni aku baru balik dari 1st interview dengan Orins Advertising Penang branch dekat Chai Leng Park. Terima kasih jugak kat interviewer tu sebab suruh check pasal company diorang kat net. Nak dijadikan cerita, ini bukan first time aku ‘terkena’ dengan taktik kotor ni. Lebih kurang 10 tahun lepas (semester’s break masa belajar kat Uni) pakcik dah kena dah. Modus operandi ada sedikit perbezaan la. Company pun tak ingat dah, tapi rasanya bukan yang sama. Dulu apply kerja, datang pagi terus orientation, petang dah keluar menjaja. Masa orientation tu memang gah la kata macam2 pasai profit, nak bagi orang bersemangat. Mentor yang dia assign pun cerita berbagai, kata bulan lepas income RM3k, kerja setahun dah ada kereta besar, tapi time nak keluar pi menjaja minta tumpang, katanya kereta kat dalam workshop (dia datang ofis dengan motor ex5). Jangan kata belanja makan, duit minyak pun tak boleh bayar, apa cerita? Barang katanya berbagai tapi hari tu kami jual crayon untuk kanak2 sahaja. Barang tak disimpan kat ofis (ada warehouse), cuma dihantar dalam kotak. Tempat jualan pulak kedai makan @ warung kopi cina dan kawasan2 persekitaran. Mentor aku ni nampak gaya memang dah kena brainwash 100%, memang dedicated betul dengan apa yang dia buat. Banyak yang dia cerita kat aku, cerita yang tak sepatutnya diceritakan pun dia belasah ja sebab dia dah 100% convinced. Last2 dia split komisen, bagi RM20. Aku tolak sebab rasa tak berapa kena dengan apa yang aku buat. Half day lepas lunch tu aku kata nak balik, sakit perut, sampai rumah call kata tak boleh pi dah.

    Nak cerita pengalaman MLM pon boleh tapi rasanya tak kena tempat. Satu saja la rasa sedih sangat2 sebab member satu uni (sama2 1 course, 6-7 tahun belajar sekali dari diploma sampai ke degree) yang cuba tarik masuk. Duit punya pasal beb, kawan pun nak dijadikan habuan.

  73. Assalamualaikum, maaf jika sy mggu di link ni..sy nak tanya kat sini ada tak sasiapa yang ada pengalaman dengan syarikat ORIN’S GROUPS INTERNATIONAL??? sy ad apply job dekat syarikat ni sbagai pembantu penyelia.. dan dorg ad call untuk pergi interview. sy baru habis belajar dan bukanlah berasal dari KL. sy takut jika sy datang dari jauh dan perkara seperti ini berlaku kepada saya.lagi2 sy tiada saudara mara di KL untuk membantu jika perkara seperti ini berlaku . Ada tak sesiapa di sini yang tahu tentang syarikat Orins ni? kalau ada mintak share because I’m really want to know about this company.. Thanks you🙂

    • Nur. Saya dah baca testimoni dari banyak sumber. Pertama jika kamu sukakan pekerjaan ‘Direct Selling’, ini lah tempatnya. Kedua, jawatan segala nya diletak pada segala iklan, tidak pernah wujud sekadar memancing orang macam Nur untuk sertai mereka. Ketiga, kalau Nur pergi, tanya lah secara terperinci pasal skop tugasan dan segala-galanya.

      //Tapi rasa dah lepas tarikh iv kan. Saja nak jawab. Teehee.
      //Pekerjaan itu tak salah. Tapi matlamat mereka tak menghalalkan cara.

  74. Assalamualaikum.. Maaf mencelah.. bukan nak membela mahupun memburuk2kan, tapi apa guna jika anda ada segulung ijazah tetapi mudah percaya kata2 dari sesebuah blog? beri peluang pada diri anda cuba sesuatu yang baru.Nak kerja macammana, terpulang pada kita. Rugi jika tidak mencuba, tidak rugi juga kalau tak cuba. Anda fikir, anda dapat interview ni. tapi belum pergi lg.lps baca kt blog terus xjadi pergi. Mudahnya org melayu terpengaruh. Tidakkah anda terfikir sekiranya anda cuba pergi interview, kerja ni sesuai dgn diri anda? Tidak semestinya kerja duduk di hadapan komputer org respect. Tidak semestinya kerja outdoor event mcm ni org hina.. Buktikan anda seorang yg berjaya miliki ijazah, buktikan anda tidak berfikiran cetek utk mudah percaya. Utk tuan punya blog, cukup2 lah menghasut. Mana anda tahu company ni menipu? Ya, sy tahu anda berckp melalui pengalaman.. Tapi brpa lama anda kerja dlm company ni utk berkongsi ketidakpuasan hati anda? setahun?dua tahun? Saya bukan nak backup sesiapa, tapi cubalah selidik dahulu. Ya, mungkin sesetengah jawatan dorang tak mention skop kerja.Sebab? diorang nak tarik orang datang interview. Namun, ada juga yg terang2 dlm iklan tulis skop kerja mcmmana..Fikirlah wahai anak melayu, sampai bila kita nak maju kalau minda mudah di “brainwash” org asing..Jangan jadikan sebuah blog punca perbalahan antara anak melayu.. Assalamualaikum..

    • Ada ke saya cakap dan hasut supaya jangan pergi? cuma yang dah bekeluarga dah ada gaji tetap jangan terpedaya dengan kononnya tawaran gaji 1800 sebab itu tak wujud. Suka hati awak la nak cakap apa. Melenting sebab dah susah nak cari orang di bawah awak so komisen awak dah kurang ke?

      • HAHAHAHAHA. Awak je la tahu hakikatnya…gaji tetap naik pun masih nak melenting kat sini?? melucukan. awak memang seorang yang agak kelakar yang buat orang ketawa dengan jawapan2 awak yang guna nama lain2.

    • Lebih baik pcaya blog yg bkongsi pgalaman org, dr pcaya iklan mnipu yg konon nya utk mnarik org dtg iv..

      Eyh part buat iklan bole plak mnipu yer…pelik jgk ni..

      Sabar yer staff2 dnmc yg dh panas bontot…kalo dh rezeki korg, org baca 800x blog mcm ni pn, kalo dorg nk pegi iv, dorg pegi la.. xyah la nk bash mamamunie yg dh buat pahala ni..

      • Kita tak nak orang lain yang dah ada kerja yang bagus, berhenti kerja semata2 terpedaya gaji 1800 yang dorang janjikan tu sedangkan gaji tu tak wujud, KIta pula dituduh macam2. Haihh.. sabar je la… Xpe Puan Fatin, Allah tahu niat kita kan…

    • Aku da pergi kot….aq mintak laen dapat lain dah kenape? Bhgian admin tp keje dkt luar…dok jual barang…aq sndiri rase tertipu…

  75. Eh korang yg ckp dnmc tipu.. Belum kje age dgn dnmc mcam mana boleh kata can tu.. Jgn nak membabi but a jer.. Mmg u all kena jumpa org jual barang to tu bukan motifnya.. Let’s say u all JD manager .. U all betul2 pandai ke,berani ke berdepan dgn org then org reject u, u boleh terima ke. So that’s y dia suh u all mula Dari bawah supaya u all JD manager yg berkualiti bukan manager yg tahu belagak pandai saja.. U try first jgn nk burukkan org… Fitnah ITU lebih teruk Dr membunuh….

    • Dalam iklan dan semasa interviwe ada beritahu gaji basic ditawarkan 1800. Tapi bila masuk kerja, tiada basic salary. gaji ialah komisen. kenapa benda ni tak diberitahu semasa dalam iklan atau semasa temuduga. kenapa perlu berdoalk dalih dan sembunyi soal ni. tolong jawab.

      • orang yang sama kenapa perlu guna nama lain2 ye? jawab soalan saya terlebih dahulu. JAWAB NI YE. Dalam iklan dan semasa interviwe ada beritahu gaji basic ditawarkan 1800. Tapi bila masuk kerja, tiada basic salary. gaji ialah komisen. kenapa benda ni tak diberitahu semasa dalam iklan atau semasa temuduga. kenapa perlu berdolak dalih dan sembunyi soal ni. tolong jawab. SELAGI AWAK TAK JAWAB, SAYA TAK AKAN LAYAN SEBARANG KOMEN AWAK, SAYA TAK AKAN APPROVE SEBARANG KOMEN AWAK.

      • Sorry makcik, ni 1st time sy komen.. knp makcik takut nk bgtau dah kerja brpa lama? makcik reply komen sy, bru sy bgtau pasal gaji ni ye.. Tq

  76. UNTUK PENGETAHUAN SEMUA,
    BUNGA, PENGANGGUR, MISS DNMC, AMIRA, DAN MACAM2 NAMA LAGI YANG DIA GUNA UNTUK KOMEN KAT SINI KONONNYA RAMAI YANG HENTAM SAYA.. IALAH ORANG YANG SAMA. HAHAHAHA. KESIAAANNN..
    SAYA BERSYUKUR POST NI DAH BANTU RAMAI ORANG DARI TERKENA KONON GAJI DIJANJIKAN TU TINGGI, SAMPAI RAMAI YANG SANGGUP RESIGN DARI TEMPAT LAIN.
    NAK CARI PENGALAMAN DIRECT SELLING GO ON.. TAKDE SIAPA MENGHALANG. TUGAS SAYA TULIS DI SINI ADALAH UNTUK MNYEDARKAN SEMUA BAHAWA TIADA BASIC SALARY YANG DIJANJIKAN YE. GAJI SEMATA2 KOMISEN APA YANG ANDA JUAL. JADI SIAPA YANG BERMINAT DAN RASA BOLEH MAJU KAT SINI, SILAKAN KERJA. TU SAJA YANG SAYA NAK SEMUA TAHU.

  77. Salam

    I think company ni dah tukar nama banyak kali

    Back in 1997 ( yes 17 years ago ) I pun kena dengan company seperti ni juga

    Last time their office was in Jalan Kemajuan PJ

    The so called manager was white man ( omputeh )

    Pun suruh jual kad kupon diskaun Domino’s yang berharga RM 20

    Kena jual door to door sekitar PJ/Damansara

    I happened to found this blog from LYN

    Cheers!

  78. Dari yg saya baca comments korang ne kan semua yg baru nak datang interview jak tapi saya dah bekerja dgn company tu selama 6 bulan tapi saya terpaksa berhenti kerja dicompany kerana berkhawin and terpaksa ikut husband kalau ikutkan hati saya…saya x nak pun berhenti dari company tu bcoz apay yg company tu buat sebenarnya dia banyak ubah diri saya lebih kepada positif dan apa tu maksud berdikari cari duit dan berusaha memajukan diri sendiri…kamu pernah sedar ka selama ni kamu hanya makan gaji dgn org kamu rasa sampai bila kamu sanggup buat duit utk orang?? Kamu pernah fikir kamu kerja utk apa sebelum ni?? Adakah kamu dari family yg kaya?? Company ni tolong orang yg sanggup tolong diri dia sendiri utk maju dan make more money…kamu pernah terfikir utk buat bisness tapi xda modal kan…so company ni apa yg kamu nampak jual2 barang di luar tu itu lebih berbaloi dan bermakna dari kamu kerja dlm kedai tapi utk majikan dan company…tapi dlm company tu kamu akan boleh jadi manager dan run kamu punya bussiness sdri tidak perlukan modal hanya belajar sampai korang jadi manager…org yg jual2 di luar tu bukan bodoh bukan xda qualification yg bagus dlm education tapi lagi bagus buat utk diri sendiri daripada buat utk org lain…sebab itulah jumlah makan gaji banyak sebab korang bukan seorang entrepreneur tapi hanya tahu mahu kerja senang tapi hidup belum senang..so dari yg saya baca apa yg korang cakap semuanya hanya pre judge tapi yg kamu pun masih x faham and x pasti…luaran x sama dgn dalam …x kenal maka x cinta…fikir2kanlah sekian

      • Nobody’s understand what this company do actually.. Saya cuma doakan kepada kamu semua jangan terlalu percaya dengan benda yg remeh temeh…kamu perlu faham apa yg company tu buat…xda company yg x ada buruknya event kfc begitu big company tetap juga ada org yg x puas hati…normalla tu persaingan dan cabaran dlm perniagaan…mahu jadi kaya kena sggup tahan risiko…manusia penuh dengan fitnah,hasad dengki…daripa sibuk benda yg xda faedah ini buat tambah dosa…lagi bagus diam…xda dosa…mulut ni kalah pisau tajamnya…jgn terlalu yakin dgn setiap apa yg kita cakap takut2 itu fitnah…lagi bagus kita jaga tepi kain kita sendiri…hidup kita banyak lagi yg kurang…daripada buat blog begini lagi bagus berdakwah adalah lagi faedah…ikutla haluan masing2 dan cara masing2…jangan mengkeji kerja seseorang kerana rezeki itu datang dari Allah s.w.t….wallahualam….

      • Lagi berdosa kalau menipu soal gaji dan tak bayar gaji.. lagi berdosa kalau janji dimungkiri, janji gaji 1800 tapi satu habuk pun tak ade…Memang rezeki datang dari Allah tapi Allah tak suruh menipu dan memperdaya orang lain untuk mendapat rezeki.

  79. sy bsok nk pg intrw d asia cty kk..tp bla bca blog ne mcm tkt pla..
    sy cma nk krja dlm office bcoz tdk ska krja outdoor.apa2pn sy try tp skiranya krja yg dtawarkn bukan dlm office i say nooo…

    • hello,saya nak ceritakan pengalaman saya berkaitan perkara ini terjadi 2 hari lepas,memang mimpi ngeri,pada mulanya saya hanya buka laman web majalah.my utk cari kerja suka2,siapa tahu ada peluang yg lebih baik utk di tukar ganti,lalu saya pun tinggalkan e-mel saya kepada sebuah syarikat yg seangkatan dengan apa yg di komen oleh pembaca2 di sini,jalan ceritanya sebiji sama,hari ni bagi alamat e-mel,esok terus dapat interview,hati dah mula gembira pada harapan palsu terhadap jawatan management trainee aka bullshit position,company appco ? pernah dengar? try tanya encik google,sebelum nak pergi tu dia punya staff aka leader tahi tu siap mesej saya ‘ dah gerak ke belum ‘ wahhh sangat mengambil berat like morher fucker,sesampainya di office kecilnya saya di berikan borang yg perlu di isi,ternyata sangkaan saya tepat ini syarikat jualan langsung apabila terlihat paparan logo yg terlekat di dinding menunjukan kerjasama besar di antara company besar seperti syarikat maxis,digi,tm,wwf dan sebagainya like mother fucker,sesudahnya saya mengisi borang sesi pertama interview pun bermula,yg temuduga saya ialah tomboy tua yg nk makan kaki babi,cerita gempak berjuta juta,ckp mcm bagus mcm shit,bla bla bla,then bila sampai satu tahap go on ke interview yg kedua ,dia tunjukan company profile and bla bla bla dalam pada masa yg sama di dalam ruang tersebut hanya ada 4 org termasuk 2 trainer dan seorang calon lain termasuk saya,apa yg saya boleh katakan cerita gempak berjuta bagai membuatkan saya tiada lagi minat untuk mendengar dan saya sangat kesian pada mereka,saya anggukan saja kepala dan yes sampai pengakhiran cerita sebab tak tahan nak dengar sembang power mereka,dan mereka suruh saya datang keesokannya untuk traning direct door to door mintak charity aka derma,dan saya tak dapat bayangkan jika saya turut serta,apa yg masyarakat pandang ? masyarakat pandang seorang anjing jalanan yg mengemis secara berpakaian pejabat ke hulur hilir tiada basic gaji,tiada epf dan another fucking bullshit,kalau betul2 nak berniaga bukan ini jalannya,kalau nak berniaga,berniaga supaya orang yang datang pada kita,bukan kita yang datang pada orang,dan saya lebih menyanjung tinggi mak cik jual nasi lemak berbanding orang yang menipu buat direct sales berkenaan dgn charity aka minta derma ni,even mak cik nasi lemak tahu dia tiada basic sebab dia berniaga tapi dia boleh dapat profit utk dirinya bukan keuntungan ats angin yg manager2 direct sales ni dapatkan dari apa yg di jual oleh salesman bodoh cakap ada degree pun bodoh,nak berniaga kalau tak ada modal tak mak rugi,cari perniagaan yg risiko kerugian kecil,kalau tak ada modal,cari modal,jangan buang masa pada masa anda yg tidak tentunya di bayar untuk buat kerja sebegini,fuck off di katakan,saya benci salesman,buat kerja lain please,kerja tu anda buat tak boleh kaya pun,yg kaya orang atas saja,walaupun kerja makan gaji pun,you still got a basic salary what,then buat lah simpanan,jangan jadi anjing salesman,mcm org bodoh kacau hidup orang,nak makan pun tak senang,suruh blah pun dia explain lagi🙂 belakang cerita untuk cerita ini saya terpaksa membuang masa saya untuk interview dengan orang yg tak berguna,fikir fikir lah,cari kerja yg setanding dengan apa yg anda miliki,jangan jadi anjing salesman,terima kasih

    • hai caddie, saya nampak komen awak n sy pn sama kena offer intervw d tempat yg sma. tp bla dia kol tu sy rasa mcm pelik pulak. trus tergerak hati mo google. syukur laaa. saya xnak la pegi..tipu ja drg ne..huhu

  80. Penipu tak akan mengaku dia menipu. Once a liar always a liar unless he or she starts to repent. Matlamat tak menghalalkan cara. Wallahualam. Report polis? haha.. ada je yang dah buat report tapi tak boleh dakwa je. Mungkin sekarang tak boleh dakwa nanti ada lah masa lingkup juga. Allah maha adil maha mengetahui.

  81. ish sye bru apply smlm then hri nie dia kol interview kul 11 pgi kat klang 24/11/14..time aku search apa skop kje pelatih pengurusan nie sbb aku main apply jew..tut tut buke blog nie terus aku potong niat nak survey kat mne office nie sbb aku xbiase sgt kat area klang nie..alhamdulilah lah terima kasih selamat kan aku dri penipuan nie

  82. Kemarin dlm jam 5 ptg dpt pgln dri 1 company ni..xigt la nma company yg bg twaran 2..pg td dlm jm 10 pg sy p la company tsbt..sy call dia tnya nma..bla2 la sy ckp lps 2 dia ckp cik intrw jam 11 pg..plik la..xkeh ke nk p awl..sy p jm 11 da ada 2 org tgh isi borang..ps2 yg pliknya lg slh 1 calon dia ckp ofis call lps ofis hours..plik la..sy msuk tmuduga dia ckp la bla2
    syarikat dia..sy sbg promoter
    event..tp mmg sama yg
    komen2 yg lain..ckp esk 2nd trvw

  83. Point yg paling penting dilihat kat sini adalah pihak syarikat tidak jujur @ telah memperdaya para pencari kerja dengan mengiklankan jawatan yang tidak wujud. Dalam iklan tunjuk seperti event management bla bla bla bla punya company, tapi sebaliknya.

    Komen2 di atas ni bukanlah untuk menunjukkan bahawa syarikat ni tidak layak untuk sesiapa berkerja tapi mekanisma mengiklankan kerja kosong tu yang salah. Sebab tu ramai yang naik hangin bila datang iv then orientasi seterusnya kerja tapi apa yang dijanjikan seperti dalam iklan x ditepati.

    Ada yang kata tu strategi syarikat untuk tarik perhatian calon2 datang temuduga. Kemon la bro n sis, zaman sekarang ni semua orang nak kerja, tambah2 yang fresh graduate.. Apa salahnya kalau jujur dalam iklan tu. Kalau jujur, orang x kan marah. Sapa yang berminat nak berniaga boleh datang, dipersilakan. So better faham betul2 maksud yang disampaikan & bukannya mereka ni nak aibkan syarikat mahupun jatuhkan imej syarikat.

    Tak mustahil satu hari nanti akan ada report polis dibuat jika perkara ni berterusan dengan mengiklankan jawatan palsu. Percayalah,
    All da best kalian semua🙂

  84. mash wujud ke company ni sempat kerja tak.sampai sebulan.kata gaji basic d beri tapi mggu pertama dah tanya nak.gaji bulan.atau gaji ikut komisyen…paksa lagi tu suruh pilih gaji komisyen…berapa sen.sangat lah komisyen.dpt ….bayar makan pun tak lepas sehari2…..kerja.macam ni agaknya tak relevan dgn.harga kos semakin mengkat……banyak taktik durg guna nak tarik pemohon tapi confirm tak ramai yg tahan kerja ni…sangat mengarut…yg cantik putih melepak boleh jadi hitam.berkilat…siap kos sendiri lagi jika d hantar ke sesuatu kawasan ……..nak cuti ..trus d bagi cuti selama2 nya……sangat2 lah ntah apa2 poyo lah juga kerja ni h sekian pengalaman ngeri saya d DNMC……

    • Whahahha puasss sya bca komen korg smua…ESOK SYA ADA INTVIEW UNDER COMPNY NL VISION SDN BHD jam 11 pagi.knpa pkul 11 ea?? Mmg syrikat dia org pergi kje lmbat kowt.Jwtan kerja mngmnent training…hati nie rsa ssuatu xkena xsdap org kata try search psai syrikat tpi kluar blog psal akk nie.xdaq pon profile syrikat.so sya buat kptsan xpergi utk intview esok.. Hati kuat mngatakan BUANG MASA DAN DUIT SHAJA.sekiann opsss tlupa thanks pada semua yg shre expreince..sgt2 bguna okey.

      • Tmorrow ad intview kt hotel INNOVAGE INTRNATIONAL Jb buat kt hotel tropical inn…rasa2 nk pergi ke..sbb bca psal compny dia jdi supllier mcm product dsney,toys,gmes n so on..MACAM ADA KNA MNGENA JE GN COMPNY YG TIPU MNIPU NIE…cuba bgi pndpat ckit korg…??? Haihhh risauu

  85. Isnin lepas, sya ada apply utk jawatan mnagement trainee yg mreka iklankan kat mudah.my utk cawangan dmnc asia city kk. Petang smlm sya trima panggilan dari pihak mreka, suruh attend interview hari ini, tapi disebabkan skg saya still praktikal kt damansara, so dia kata ‘bila u dah hbis prktikal n balik sabah, u inform i, nnt kita arrange tarikh interview’. Sya kata ok je, tp yang buat sya musykil ni..sanggup pla mreka nak tunggu lama untuk sya dtg interview. Sbb gaji mreka offer kt dlm iklan tu rm 2k tau, mustahil x banyak org nak apply, so ada x peluang saya mereka nak hire? Ok then, so sya plan nak ke sana 1/1/2015 akan dtang. But hari ni, trbuka hati nak cari info psal cmpny ni, what actually this company do, and this is what i found. People said that this company is liar. Sya x juga la rasa sprt di tipu but im glad that i get some info, sharing from u all. TQVM.

    • Saya baru sja berhenti kerja hari ni.kelmarin saya x dtg sbb tidak berminat dgn kerja ni..so diorang ckp ,diorang akan saman saya, jika saya berhenti.

      • Satu lgi..saya baru je buat trainning satu hari…diorang ckap nk saman saya klau saya tidak habiskan traning selama dua minggu!!adakah itu adil? Semasa interview ,manager company tu x bagi penerangan tentang kerja yg perlu saya lakukan..

      • You . you kena saman ke ? i baru lepas training td and tak nak dtg da esok . nak tinggal terus hmm mcamana ye ? you kena saman ke ?

  86. salam semua.bagaimana dgn company bernama ace dimension network yg terletak di klang?sbb dpt interview jumaat ni.sile kongsi pengalaman.

    • Salam..saya pun dah tertarik nak pergi interview utk ace dimension. Tergerak nak google. First time baca cerita macam ni. Takut jugak kalau kena tipu. Saya baru contact tadi, diorang kata interview isnin ni. Wan rossi46, dah pergi ke? Macam mana?

    • salam…nak tny…you da pegi ke interview kt compant ace dimension tu? so how?? adakah company tu pun lebih kurang same je mcm kisah2 diatas?? saya dpt panggilan iv dr company tu…

  87. salam..saya ada dpt interview dari Narashima sdn.bhd, rasanya syarikat ni pun bwah dnmc ni jugak. patut la, cari punya cari x jumpa pun official website syarikat ni..patut la cam berat ati je nk p..xnk la p iv lau cmni..buang masa n duit je..huhu

  88. Saya rasa memang tak betul la company ace dimension tu pun.. Hari tu saya tak pergi pun sebab jauh, tapi sampai 3 hari berturut-turut dorang call nak suruh datang. Ada ke company yang beriya-iya suruh orang datang interview? Selalu siapa yang tak datang jangan harap lah kan. Ni ye-ye nak suruh orang datang. Macam ada pape jek.. Satu lagi jangan percayalah kalau syarikat tu berdaftar dengan ssm sekalipun. Saya try search ace dimension tu, memang ada, tapi saya try jugak search prodirect dengan dnmc yang orang kat atas-atas tu mention, pun ada. -.-” Tak boleh pakai. Harap daftar je tapi buat kerja haram. Lepas ni tak nak dah percaya kerja kosong kat surat khabar.

    • salam..saya pun dapat jgak interview esok narashima sdn bhd..jenuh cari website official dye tp tak da..mcm pelik, ragu2,,memenatkn utk fkir semua ni..

  89. Saya juga pernah terkena dengan company dnmc kuantan.. Sy ragu2 juga masa first interview tu,sebab masa interview cuma ada bos dan kerani sahaja,bila Saya Tanya mana staff yang lain kerani ckp xde..dieorg g meeting dkt kl..lepas tu sy Tanya kenapa nak guna ramai org? Sedangkan ofis kecik je? Nak guns sampai 30 orang? Kerani cuma jawab errrrrrrrrr.. Dahla masa interview tu x bgtaw kje apa kena buat,taw2 da bole start training esoknya..dari pukul 9pg-5ptg..sy pergi pas tu ada staff dkt situ amik satu sorang Budak Baru..bila Tanya nak pergi mana? Ckp ada assignment luar…da lah pergi naik cab pas tu tak tau nak pergi mana..memusing bandar kuantan tu..Kat situ da syak sesuatu..last singgah kedai mkn..Kat situ la berbincang..pas tu ckp da bole start buat sale..sy mcm pelik.. Rupanya jual kupon dominos…haha..kalau taw dari awal mmg x g dah..Office pon dok celah2 kedai org.. Kesian..

  90. salam sy bru je dpt text dari ace dimention network dkt klang , untuk interview esok pukul 11 . sy tergerak hati nk kaji company ni .ada sesiapa yang ada info psl company ni .

  91. saya diterima disyarikat oriens…genap 1/2/2015 dah start kerja..lw x dapat offer letter n agreement yg telah dipersetujui..jgn harap la nk kerja..tq for this info…: )

  92. sangsi pla aq ngan campeni ni.. esk dah intrvw aq..mcm aq rasa ragu2 dgn campeni ni mcm agent pla..nasip npk perkongsian korang kat sni.. esok tu konon intvw aq sebagai pembantu am/pembantu penyelia.. itu same ker ngan mgt trainee cm korg crta tu….huhuhu tq for e info….

  93. semalam tengok iklan job dari company orin ads ni, terus hntr resume.. baru tadi dpt call suruh pergi interview isnin ni. inform ngan kawan sbb dpt interview mmg happy sgt.. tapi kawan kata study dulu psl company tu. dia suruh google dan dia juga terkena dgn tipu daya. hancur musnah harapan nak dpt kerja. buat keputusan tak pergi interview tu nanti.

    • Sistem MLM..tgk lah dekat mlm punye senarai….tp produk beli..haha…kadang produk xbernas…beli kat cina rm1..balik malaysia jd rm79.90/89.90…hahaa..mcm2 harga..sy ex tmpt keje ni…admin xyah buat bijak lah..sj ke dia xnk susahkankeje die..die pun kalau xde org keje,,mcm mna manager nak bayar gaji kan?haha..paling penting,,admin xcari pekerja…cuma angkat cl then uruskaninterview…try cl admin…tiap2 hari nama yg lain…biar pun org yg sama..hahaahaah…org yg kena cari kerja is leader2 yg nak dapatkan bronze pin,,silver pin,,gold pin…then boleh jd manager..hahak…sampai manager bagi bonus kalau bawak org masuk keje thenboleh stay lama…hahahahaa..power lah..muah sikit😘

  94. assalamualaikum..saya baca komen2 dlm ni dan terpanggil utk komen skit.
    jangan percaya dgn komen saya..baca jer k..hehe . utk pengetahuan sy staff DNMC HQ di shah alam..HQ belakang sekolah teknik shah alam..bangunan besar signboard DNMC.. DNMC ni ada byk company cawangan bwh dia iaitu orins group, save on food, pro direct , victoria jackson, bys , aqua series plus dan lain..kalo yg xpuashti n ckp dnmc penipu bole terus dtg ke HQ dan borak2 dgn sy.. kebanyakkan komen negatif yg sy baca adalah berkaitan cara marketing n cara rekruit staff oleh salah satu cawangan atau division dibawah DNMC iaitu Orins group.. sy tidak terlibat langsung dlm Orins group..krn sy hanya handle warehouse utk barang2 kosmetik yang diimport oleh DNMC shj..so jgn salahkan DNMC, masalah dtg dr management Orins group yg rekruit staff..iklan yg bg harapan tinggi.. ni cara org cina..so kepada rakan2 melayu sy .jika mindset nak makan gaji n dpt gaji sama tiap2 bulan jgn dtg interview dr orins group..sbb 90% staff dlm orins adalah chinese n india yg bertahan dan segelintir melayu yg cekal semangat..melayu kuar masuk jer..xtahan cara kerja berdasarkan komisen kot..no heart feeling k..sy percaya rezki ada di mana2 ..

  95. Hiii.. Actually DNMC dgn Pro direct adalah dri syarikat yg sama.. Dan sperti yg anda baca kat atas tu.. Mostly advertisement tentang vacancy di company ni sama saja.. Gaji pun ditawarkan tinggi.. Nama jawatan pun sama saja mcm kt atas tu.. Tpi bila masuk kerja.. Working in team.. Then.. Bawa lah booth yg besar tu. G kat tmpt yg ditugaskan.. Klu ada produk terjual.. Dptlh komisen.. Syarikat ni mmg promote vacancy dia cam tu.. Tp tipu je.. Knpa saya tahu.. Sbb saya pernah keja dgn company ni..

  96. baru je nak pegi interview esok.. tapi tengok semua komen2 nie.. mcm seram plak.. patot la tnye staff tu die xnak bgtau spek kerja mcm mane.. tunggu interview die ckp..

  97. Dari tahun lepas aku follow iklan jawatan kosong kat surat khabar. Iklan bermusim, berapa musim setahun tah, banyak gila. Berapa banyak kali dalam setahun dorang ambek pekerja? Aku pernah nak pergi, tapi tak jadi sebab jauh. Fikir-fikir tak logik langsung. Jawatan dah la banyak gila. Bunyik cam best jek. Tapi SPM/Dip/Degree boleh apply. Gaji 2000. Budak diploma pun belum tentulah starting boleh dapat 2k, ni kan SPM pun 2k. Memang saja nak gelapkan mata orang je dorang ni.

  98. saya dah pernah pergi dah interview ni. dekat klang. masa call dorg cakap company pro pro something la. then bila dah ke sana kat sign uh tulis dnmc. so kat situ dah suspect something sebenarnye. naik atas office ada dua tiga orang. lagi dua org tgh duduk tggu nak diinterview. pas uh isi borang then di interview. n dorg mtk kite dtg esoknya untuk training. esok nya saya pergi and dorg bawa ke satu tempat. lupelah kawasan mana tapi masa dalam kete sempat lagi la saya borak dgn akak uh die trangkan dnmc ni ape semua n saya sempat tnye knp nama company die mase call ckp pro direct tp bila dtg sign dnmc. then akak uh explain n die tnjuk la jadual which is pro direct ni under dnmc. kat situ dia tunjuk ajar mcm mana nak jual kupon dominos pizza. from my experience company ni xmenipu sebenarnya. die mgajar kite mcm mana nak berinteraksi dgn pelanggan dgn cara jual kupon. sbbnya akak yg conduct saya mase tu langsung tak paksa orang beli kupon tu. die just terangkan je tp kalau org nak beli ke x terpulang pd orang tu. actually keje nya ada tiga stage. mule mule die ajar la jual kupon tu. which means die nak ajar kite ada keyakinan diri untuk bercakap dgn org. then nant stage ke dua die akan bg kite bt sendiri. so at this stage kite dah pandai *maybe* untuk berinteraksi dgn org. then nant kite jadi leader of the group which means kite ajar orang pula.. yg ni bergerak by team. dalam dua org satu team. tp mse ni kite pulak yg kne lead junior. and stage ketiga baru lah naik jadi management trainer uh. itu yg mereka cakap lah. ni saya ckp berdasarkan pengalaman ye bukan tali barut dnmc tau. pasal gaji tu saya tak sure sbb hari kedua uh saya mmg diterima kerja and dorg ckp gaji 1200rm. saya mmg seronok tapi bila dorg ckp kne keje sabtu saya pon tpksa tolak sbb saya kalau bole nak keje weekday je . plus husband xbg kerja di luar pejabat coz saya mmg pkir keje nya di dalam pejabat. saya rasa company ni menipu bab jawatan. die advert jawatan lain lain buh actually keje die sama je. xde beza. so kite kne berhati hati lah pilih kerja. tapi dalam advert dorg pon dorg dah terang kan ada training bberapa bulan kan. ke korg main apply je xbaca? hehe.

  99. Aku pn pernah keje ngn company DNMC International ni.. Advertising division la konon nye, kat kuantan, mula2 gi interview, harini interview esok trus start kerja, gi training dulu la konon nya dari 9 am – 5 pm.. 1st day kerja gi kemaman, wt kerja kt sana, leader bg sekeping kertas untuk tanda pada kertas tu ikut jam n brape pcs yg kite dapat jual.. 1 pcs RM 25, komisen utk kite hanya rm 8.00, tang gaji basic rm 1200 yg mula2 die ckp tu mmg x wujud pn, gaji kite based on komisen, brape pcs kite dpt jual sehari.. kije pakai smart2 baju kemeja semua, phuii.. baik aku jd despatch, ingt senang ke nk jual? kalo dpt jual 8 pcs sehari boleh pegi BELL lah kononnye, aku pn penah pegi convention company ni kt shah alam, jumpe ngn india yg owner company ni.. MR.Saravanan, india lah.. manager aku time tu nama die MR.Abu Bakar Mohamed Cholaiyel Mohamed, haha.. ckap pn gagap, hari2 sblm gerak ke lokai kerje ade briefing, wt juicy2 bagai mcm budak skolah..
    kalo untuk bdak2 lpas SKOLAH bleh la kerje mcm ni, but utk yg dh ade komitmen or nk cari kerje tetap x sesuai lah kot.. aku pn rase TERTIPU dgn company DNMC BODOH NII..

  100. Klulah ada mana pegawai dari pihak berkuasa yg berkaitan terbaca blog ni…pls nasihat kod org ramai yg dah terpedaya dgn dnmc ni..ape patut kami lakukan…

  101. Ya Tuhan btul ke ni? Sy bru je bergelar ibu tunggal ank sorg. Skrg kt Seremban. Planning nk blk keje dan tggal dgn mak ayah di trengganu. Dari mggu lepas duk usha2 nk keje kt orin group ni sbb tgok gji ok jgak. Klau direct selling tak nak lah. Ingat keje kedai atau keje opis. Alahaii..

  102. Baru balik dari second interview 😭 mashaAllah kesian diri daku niy kena diri je, bg flyers dekat org . padahal position yg diorg advertise tu “admin event” aku punya laa percaya dia bg kerja admin ke data key in ke . last last td dari office (KL) dia hantar aku ke Nogori Sombilan . pepagi tu aku engatkan pehal tah diorg bawa smpai ke situ last last aku kena tunggu dekat pintu masuk sana and bg flyers . da mcam kad sim celcom da 😭 dlam hati aku hanya Tuhan je yg tahu 😧 so skrg ni aku ta tahu na pergi ke tidak esok . dia ada explain dari bawah nak ke supervisor then team leader and last Manager . gaji dari bawah nak ke supervisor rm 2200 means lepas sebulan niy aku kerja dpt gaji supervisor . aku pun ta tahu na percaya ke tidak sbab dari mula interview tu da tertipu and skrg hati niy ta sanggup untuk ditipu lagy 😥😥😧😧😳😳😭😭😭

  103. Tahukah admin mempunyai salah besar… Yes kerja ni seperti direct saling tapi ia tidak sehina seperti ape yg admin sampaikan… Memang kje ni perlu jual barang, tapi ia adalah “basic” untuk melatih diri “how run a business” kerana bila kita pergi ke peringkat “management” kita akan diberi peluang untuk membuka sebuah syarikat baru dengan tidak bermodal kan 1sen pon dan kita adalah sebagai owner pada syarikat tersebut… Than gaji yg diberi sebanyak rm1200 tu adalah untuk kita mula bekerje sebagai seorang yg tidak tau mengenai dunia marketing, than jika sudah pandai untuk menjalankan sale dengan sendirinya baru la kita tukar kepada profit… Itu kerana untuk memupuk semangat business dalam diri kita… Cuba admin bayangkan bila admin memulakan sesuatu perniagaan, adakah admin mempunyai gaji basic? Of couse la admin akan makan gaji profit kan… Apa yang saye cube terangkan ni untuk memberi kefahaman kepada admin yang cuba “analyze” kepada syarikat tersebut adalah tidak benar… Syarikat tersebut mempunyai sistem benar2 “efficient” untuk mendidik seseorang individu itu untuk berjaye dalam bidang business… Perkara tersebut telah banyak saye saksikan sendiri berapa ramai yang dah berjaya dalam business ni… Dan semue kalangan yang berjaye adalah dalam kalangan orang KITA (orang melayu)…

    • Jangan tipu. Sapa yang pernah bekerja tak kira baru atau lama, takde gaji basic, xde kemudian tukar ke profit ke apa. Anda bercakap untuk kepentingan diri sendiri. Kelakar. Hahahaha

    • Fuyoo..dpt company baru…dasat dasat…ok kalu mcm tu kite tak perlu ade kelulusan pon..kerja je dgn company nie..kompem ade company sendiri….

  104. Sy nak share jugak pasal company ni. Sy tgk iklan ni online by emel job kosong sy dpt. Sy terasa nk apply kt comp nie ats sbb byk jwtn kosong dibukak. Sy apply waktu mlm then suddenly, dpt mesej minta sy tlg whatsapp staff yg handle tu. Then sy pn whatsapp lh wlpn dh rase mcm sikit pelik sbb sy xpnh apply kje tetibe org suruh whatsapp. Bile dh ws, seakan mcm xde ape nk bgtahu, sy yg btanya. Rasa xsedap hati pulak, then sy pun google company ni, ya Allah, review yg negatif. Syukurnye! Sblom sy pergi intviu keje cmpny ni. Menakutkan sungguh.

  105. sy baru je dapt call dari pro direct melaka raya..surh dtg intvw esok..tp rasa was2 jugak,sbb yg call tu ckp laju sgt.xsempat nak tanya apa2..dia ckp kalau tak thu tempat esok boleh call lg..try search google..nk tau jgk pasl cmpny ni..trbca komen2 kt blog ni…cam seram je…huhu
    Tq pada smua yg da shre pglaman msing2…

  106. sy dah bekerja utk company orins hampir sebulan.. bru sy baca blog ni… entah lah rasa down juga betul ke menipu.. ye skrg memang sy dpt komisen je..sbb sy tau sy dpt komisen je sy hard work.. try cari lebih byk customer setiap hari.. alhamdulillah so far komisen sy di byr setiap hari khamis/jumaat..every week dgn hasil usaha keras sy tu dpt lah dlm 400-700 seminggu.. kalau tak usaha tak ada lah hasil nya.. sy tak kisah pns sbb sy hnya sekadar lepasan spm saja yg penting kerja sy halal… tp skrg ni sy confius… sy takut-2 juga bila sy baca semua komen negatif tp yg kebanyakan nya bru nk mula kerja… sbb masa sy interview dia dah ckp dah jual produk ni semua…. jd sy okay je lah memandang kn susah cari kerja… sy tak tau lah ni pendapat sy.. sy bkn jd barua utk company ni..sy cuma share je…. peace

    • “sbb masa sy interview dia dah ckp dah jual produk ni semua”
      yg awak cakap di atas ni entah betul ke tidak.. tapi sy nak tanya, bagaimana awak tahu tentang kerja ni? apa jawatan dan gaji basic yang diiklankan?

  107. tumpang tny…bagaimana dgn company ace dimension network yg terletak di klang?? adakah company ni pun same mcm kisah2 diatas?? mohon pencerahan…saya rase xsedap hati sebab dpt panggilan utk interview pd hari ape2 pun xpe..kemudian sy suruh emelkn alamat company (sbb bnyk sgt apply keje..xingt da company ni kt mne)…then dia hny menggunakan whatsapp utk bgtau in detail lokasi interview…kemudian disuruhnye plak semasa iv nnt…bawak salinan ic….sy fresh grad..perlu ke company tu ade salinan ic???

  108. Aq pon kene semalam. Aq ade tngpk iklan dlm mudah ade keje bhgian admin. Aku mohon kjap tu dieorang col. Mmg lh hepy aq dpt twaran keje yg brkaitan dgn ap yg aq study. Dieorang sruh aq dtg interview bwk sgala bnde yg diperlukan. Aq pon xtrpk nal cek kt google dlu. Aq pon siapkan ape yg ptot esoknye aq pergi la dktwisma pantai, lrt kerinchi. Mase smpai ade dua org receptionist kot suh aq isi borang n aq mohon jawatan admin. Lepas tu die pnggil aq untuk diinterview. Aq pon msuk la.dlm tu die tnye aq n cerita psl companya.katenye da ade 30 lbih ank syarikat n thun ni nak bkk lg 6 syarikat.aq pon hepy lh dgr..ad jgk lh pluang aq dpt keje. Tp die xde plk cite psl gaji n esoknye die suh dtg interview kdua untuk briefing dari A smpai Z. Aq pon xde la pk mcm2x sbb aq pk esoknye msti crita psl gaji n skop kerja aq.esoknye dieorg col aq tnye dtg x..nak amik khadiran aq ckp dtg..otw..pdehal kt umah lg..hahahaha…aq smpai je kene jwab test.ade la math skit, cmpur psl pngetahuan am n psl kerja. Blm abis aq jwab name da kene pnggil n dia kenalkan aq dgn sorang trainer.bdk melayu.aku brdua gn bdk gombak.pastu die ajk aq kuar.aq ingtkan nk g tngok tmpat keje ke ape..atau nk bncang kt luar.rupenye aq silap.bile da smpai kt luar die kenalkan aq dgn sorqng lg trainer. Pastu die ajk kiteorang nek keta.kate nk g tngok tmpat keje.aq da agk da mcm nak kene jual barang. Die bwak aq mule2x kt petronas btl sangkaan aq kene jual barang.die sruh aq promosikan ayamas.bg ayam percuma.da la person in charge petronas tu xbg masuk sbb xde surat malu weii wlaupun aq ikut je mse tu.ade lh pergi dua tiga tmpat lg tp xde sorang pon nak beli.aq mmg dr td da panas.aq tnye psl gaji die ckp berdasarkan sales,komisyen n xde keje dlm opis.aq ckp aq nk blik aq xblh keje nie.aq mntk pentadbiran tp kenape aq kene jual barang.aq msej suh kwan aq amik.klu tngok dlm mudah mcm2x jwatan die offer.bila tnye ade tp dptnye jwatan len. Aq mmg xmnat nak jual2x brang nie. Kalu aq nak jadi manager pon aq akan cari dekat company yg btl2x kukuh n org kenal.aq bkn nak memilih kerja tp spe xsaket ati klu kena tipu. Tu lah pngalaman aq dua kelmarin dan semalam. Memang PENIPU!!!

  109. boleh bagi feedback secepat mungkin tak?? sebab esok hari kedua sy bekerja di DNMC KUANTAN..saya taknak tertipu sebab saya keje seikhlas hati saya..cuma nak lebih detail bagi tahun 2015 ni..

  110. DNMC, Orins atau syarikat pengiklanan yang lain ni kerjanya macamni…
    1. Semua syarikat macam pizza/domino/yun nam hair care, london akan buat promosi melalui kupon cthnya beli kupon rm30 dapat servis rm300 ..yang itu betul la..
    .
    Komisyen diberi jika dapat jual kupon tu.
    Naik van ramai-ramai, jalan la ke mana-mana yang korang nak buat sale..
    ada yang minat, tapi ramai yang tak minat.
    .
    Kebanyakannya masa intevew, mereka2 ni memang akan sembunyikan tugas sebenar.
    Hanya akan diceritakan tentang gaji, bonus, pangkat, gaji bonus pangkat…yang mampu membuatkan orang tergedik2 nak quit kerja lama..
    .
    Tapi hakikatnya hampeh..(^_^) hehe
    Pengalaman saya , p intevew, dah dapat tawaran ….tapi Alhamdulillah sempat google cari tentang syyarikat….. memang mengerikan..n masa bekerja di syarikat berdekatan, adalah 2,3 orang yang masuk ke office cakap mereka dari DNMC nak promo kupon..alahai sian..nasib baik TAK KENA TIPU…NAK HIRE ORANG JANGANLA TIPU TU JERRR…CERITA BAGI HABIS SKOP KERJA TU..ORANG PUN TAK MARAHLA>> K BYE

    • Ya allah, what do I do?
      Saya dah kerja seminggu kot. kenapa baru malam ni tergerak nak google. Apa yg sy baca dari komen u all semua ada. Gaji Rm 1.2k, mula dari bwh, hari2 brainwash supaya kita positif, “kita nak jumpa byk orang bukan nak buat byk sale”, and byk lagi. Masa interview mmg pelik la knp x ada job scope bagai. Konon mula dari bawah, so saya pun just grab je dulu apa yg ada dpn mata. but now that I’ve read this post. Adui tak tahu nak habaq pa kat mak ayah ni.

  111. Salam kak,
    Terima kasih byk2 sbb up entry ni.klau x sy dh pegi interview esok.alhamdulillah..syukur sgt.hrp akak tak delete entry ni smpai bile2. Smg Allah murahkam rezeki akak.🙂

  112. Assalamualaikum..
    Sy dapat interview kt orin’s advertising seremban
    bc thru maukerja…
    position sy dpt business support exec.Cmne skop nye?…mcm nk pegi…betul ke kena jual brg…huhu..td kol org tu….dia ckp bz ….x dpt nk bgth details job desc.huhu

      • nk berterima kasih sgt2 kt tuan blog..sy dh bace seme komen n dh fhm sgt dh..sy jadi pelik sbb knp simple sgt procedure dye nk pngil org g iv..sy bru hbis dgree n mmg nk keje la dri duk umh je, ari2 duk bkak mudah.com la bagai..mmg brsepah iklan dorg yg menipu ni, tp lg peliknye no fon tu 1 je tp nme ade amilia la, natasha la, zarra la, tu dh stat confious, then bkak tab baru n type la nme company n brsyukur amat jumpe blog ni..sy mmg blm pg iv tp kalau blh nk advice la kt bkal yg nk g iv..kalu awk mmg dri jauh, kena spent bnyk duit, n awk mmg hrapkn keje opis mcm dijnjikn, better x pyah la kawan..takut susahkn diri..sy sedih ble bace yg kena tipu, so ckup2 la jgn ade lg yg kena tipu..

  113. salam..boleh saya tahu orien’s advertising dengan orien’s group ni company yg same ke dekat ss15/4e subang jaya? saya baru dapat panggilan interview dan terbaca kesah ni rasa ragu2 pulak

    • Salam kak and semua commentor.

      Sy nk tny sikit. Ade sesiapa tahu pasal com fusion marketing group kat pj x?
      The fusion marketing group sdn bhd
      Level 11-09, Menara Amcorp,
      18A, Jalan Persiaran Barat,
      46000 Petaling Jaya, Selangor

      Comp ni sama mcm comp yg semua ckp kat atas ke..

      Ade sesiapa pnh pergi? Need ur feedback please. Sy dpt offer sbg management traineer.

      • Epy..saya pun ada try mohon kerja kat fusion marketing group ni. Ada suatu hari ada nombor tak dikenali telefon, tapi tak angkat. Saya terpanggil untuk check nombor kt google. ya memang dari company ni. Tapi lepastu tak ada pulak call balik.

  114. Haduii. Nasib baiklah saya nie jenis rajin nak search kat google setiap syarikat yang saya mohon pekerjaan, dah pergi interview kot. Saya tak kisah pasl skop kerja direct selling nie or whatever lah kan. Yep mmg btol. Asal kite tk mncuri bile bekerja. Tpi rsenye bile buat iklan tuh tk prlulah beritahu benda yang tak betul. Orang takkan bising bila benda yang dibuat tu betul dan jujur. Ini iklan pon tak betul. Patotlah saya pelik. Kenapa iklan nie takde nama syarikat ape semua. Rupenye dah sekian lama syarikat ni buat iklan yang sebegini rupa. Haiyyy.

  115. hello , im a chinese🙂
    so sorry that my malay not good enough, so i not too understanding about what u all comment above.
    i just apply a job from Orins company in AMPANG.
    may i ask was that ” Orins Group ” company is BAD for people to work for,
    appreciated if you answering me
    thank you🙂

    • U should go. I also work at this company. There are many Chinese work here. Coz only Chinese understand about business. First of all I is dusun from sabahan. That why other races keep on down. Don’t think big

  116. salam..mtk tlong sape2 yg dpt tmuduga DNMC Internation jgn..sbb bnyok monopoli perkrja.. sy tlah terkna tpi temuduga jer.mujur baca blog ni..

  117. nnthla.,bgi aq sng jew..kje kt bpe taun dlm company ni,xdee mslh bgi aq nk bina fmily.byr bil mcm2,.aq pon start mcm yg ko pegi gak,dtg tebiu sume bgai,.gji ko bleh plih nk basic kew profit..tpi nk dpt profit ko kne wat kjela,kitowg x pkse ko tkarr pon..ko yg gatal nk tkar pastu ngadu comment mcm bngg,.otak bdk2 aq xleh wat pewla..basic mmg r ad..bole jew ksi,.tpi ad la point kne achieve..klu stkt kt field ko mls duk isap rokok usha awek result kosong mmg ptut ko xyh kje..yg perempuan plak skit2 pnsla pnt la sgugut la..atok nenek skit cty hri2 cmne nk byr korg basic mcmtu pkirla mnusia sklian..profit yew mmg base on production,.yela ko pkir blik mse ko dtg kje awl2 dlm pocket ko ad brape jw..ko nk dtg kje pon pkai mnyk trun field nk pkai mnyk ko nk mkn g..mne dtg duit?tula yg ko pgg time kje tula jdi duit ko..ko rse klu ko compair basic nn profit ko wat jdual pbndgan..tlk myk mkn bil kejadah,.klu ko pkai profit klu ko simpan sme jew cam gji basic,.tujuan profit ni nk support life evryday je..kowg igt skla g kw mk ayh nk ksi duit.tu wujudnye profit nk bntu korg..tpi mcm aq ckp la,klu da mlas kt luar kje mlpk x make money nk bising knpe?sbb tu ckp jgn mindset bdk2 ,.bru kje sbln cbut wat onar..yo sspe yg bce ni,klu btul ni syarikat tpu knpe syrkt ni x ttup.polis x tngkp kmi,mlh polis sndri gne ap yg kmi ksi..so pew pon tpulang at korg,.korg ad otak yg crdik mmpu bfikir mtg,.n klu even aq rse company tipu aq xbrani sound cmni..ad silap ble dtgur..yew kmi ngaku syarikt kmi mcm fmily business kmi..ad nek trun..tp at least kmu da tau kbnrn yg ad yg sye suarekn..xksh nk ckp pw kmi x mrh,.klu tnpa usul priksa kamu mftnah mkne kmu sendri yg x btul..klu x cye pew sye ckp dtg company sndri rekod yg ad..btul x pnulis x make money sbb diew pmls.kmi smpan sgle rekod..kje sng ad proof kn..so peace moga anda sdr n fahami penerangan sye,.ikhlas sye da bsn nn skap orang yg ikot sdp mlut,.nk bkti kmi ad..

  118. nnthla.,bgi aq sng jew..kje kt bpe taun dlm company ni,xdee mslh bgi aq nk bina fmily.byr bil mcm2,.aq pon start mcm yg ko pegi gak,dtg tebiu sume bgai,.gji ko bleh plih nk basic kew profit..tpi nk dpt profit ko kne wat kjela,kitowg x pkse ko tkarr pon..ko yg gatal nk tkar pastu ngadu comment mcm bngg,.otak bdk2 aq xleh wat pewla..basic mmg r ad..bole jew ksi,.tpi ad la point kne achieve..klu stkt kt field ko mls duk isap rokok usha awek result kosong mmg ptut ko xyh kje..yg perempuan plak skit2 pnsla pnt la sgugut la..atok nenek skit cty hri2 cmne nk byr korg basic mcmtu pkirla mnusia sklian..profit yew mmg base on production,.yela ko pkir blik mse ko dtg kje awl2 dlm pocket ko ad brape jw..ko nk dtg kje pon pkai mnyk trun field nk pkai mnyk ko nk mkn g..mne dtg duit?tula yg ko pgg time kje tula jdi duit ko..ko rse klu ko compair basic nn profit ko wat jdual pbndgan..tlk myk mkn bil kejadah,.klu ko pkai profit klu ko simpan sme jew cam gji basic,.tujuan profit ni nk support life evryday je..kowg igt skla g kw mk ayh nk ksi duit.tu wujudnye profit nk bntu korg..tpi mcm aq ckp la,klu da mlas kt luar kje mlpk x make money nk bising knpe?sbb tu ckp jgn mindset bdk2 ,.bru kje sbln cbut wat onar..yo sspe yg bce ni,klu btul ni syarikat tpu knpe syrkt ni x ttup.polis x tngkp kmi,mlh polis sndri gne ap yg kmi ksi..so pew pon tpulang at korg,.korg ad otak yg crdik mmpu bfikir mtg,.n klu even aq rse company tipu aq xbrani sound cmni..ad silap ble dtgur..yew kmi ngaku syarikt kmi mcm fmily business kmi..ad nek trun..tp at least kmu da tau kbnrn yg ad yg sye suarekn..xksh nk ckp pw kmi x mrh,.klu tnpa usul priksa kamu mftnah mkne kmu sendri yg x btul..klu x cye pew sye ckp dtg company sndri rekod yg ad..btul x pnulis x make money sbb diew pmls.kmi smpan sgle rekod..kje sng ad proof kn..so peace moga anda sdr n fahami penerangan sye,.ikhlas sye da bsn nn skap orang yg ikot sdp mlut,.nk bkti kmi ad..

    • Baru ja dpt interview, kenapa banyak sgt komen negatif ye. lagi satu bila google kat company info ckp shipping. bila baca lg ckp wholesale distributor. tapi rata2 yg komen ckp kerja jd salesman?

  119. Hahaha. Fuck! Selamat Google. Better layan Insurance je dari jual barang yang haram jadah! At least ada gak kebaikan kepada masyarakat! PM Tepi klau nak beli Insurance TAKAFUL. BSN PRU TAKAFUL. Thanks.

  120. dalam akta pekerjaan, setiap majikan diwajibkan membuat caruman gaji kepada pekerja (orings tiada dan ini salah), sebarang lantikan kerja hendaklah ada surat kontrak penggajian (orins tiada dan ini salah), sekiranya kerja lebih masa dari 4 jamm pekerja layak dibayar gaji lebih masa (orins tiada dan ini salah), setiap pekerja diberikan sekurangnya 8 hari cuti tahunan termasuk 4 cuti wajib (orins 1 mei pun kene kerja dan tiada bayaran gaji pada hari cuti). dan ada beberapa lagi kesalahan syarikat yang didapati menindas pekerja. mungkin ramai tidak tahu, terutama sekali mereka fresh graduate, ini adalah hak anda sebagai pekerja dan berhak menuntut dengan majikan tentang perkara di atas, sekiranya hak anda tidak dituruti, anda sebagai pkerja berhak membuat aduan kepada jabatan tenaga kerja.

  121. Salam pagi ne sy dpt call untuk intiviu dkt ORINS GROUP ne tpo sy xphm pasal skop kje diorg.tye le kt org yg call sy tdi die ckp nnti manager die yg terangkn skop kje ne mcm mne rasa mcm plek je

  122. Assalam..saya baru dpt call untuk interview esok dr Innovage Group sebagai management trainee..so, saya pon google la pasal company nih dan terus bace blog akak dan saya pon dapat rasekan company ni pon ade ciri2 yg korang ceritakan..mase dorang call td memang bising sungguh kat background smpai saya tak berape nak dengar ape die cakap dan die ade tanya beberapa soalan, umur berape?tinggal mane?dah kawin ke? dll..so jawab je la..letak je fon terus sy google..dan alamat company ni same ngan orins advertising..so sy buat keputusan x pegi interview esok..huhu
    ni alamat die:
    No22, 1st floor, jln 4/93A
    Warisan city view,
    batu 2 1/2,Cheras, 56100 KL

    • waalaikumussalam Hanani, I also got an email to attend the interview tomorrow
      FRAUD OR NOT?
      Saudara,
      Sukacitanya dimaklumkan bahawa saudara telah terpilih untuk menghadiri sesi temuduga bagi permohonan jawatan kosong yang diiklankan di mudah.my. Temuduga akan diadakan pada;
      Tarikh: 24 Jun 2016 (jumaat)
      Masa: 10.00 pagi
      Tempat: ORINS GROUP INTERNATIONAL,
      NO 243 TINGKAT 1,
      LORONG TUN ISMAIL 1,
      25000 KUANTAN, PAHANG.
      (berdekatan dengan deretan kedai RM 12, farmasi Lim, restaurant Nurindah bakso)

      Berpakaian formal serta sila bawa:
      – Resume
      – Sijil

      sebarang pertanyaan boleh hubungi 09-5133185

    • Salam kak. Terima kasih sbb dah attach alamat tu kat sini. Saya betul2 tkejut, kecewa pun ada ni. Mana tidak, esok dah kena pergi kat alamat tu, untuk sesi orientasi “katanya”. Sebelum tu, saya dah pergi dah, sesi temuduga, pada 26 september 2016, lebih kurang jam 11 lebih pagi cmtu. Sepatutnya interview jam 12, tapi memandangkan saya dah sampai awal tergerak kat hati nak call staff yg arrange interview saya tu, cik Miasara namanya, yela mana tau dapat awalkan sesi temuduga saya tu, dan…tup tup dapat katanya, dia suruh saya naik tgkat satu kat bgnn tempat tu, masih ingat lagi bwh ofc dorg tu kedai mamak. Haaa..tangga naik kat ofc dorg betul2 bsebelahan dgn kedai mamak tu..naik je kat tgkat satu. Tak tau lah org tu wujud ke x, sebab masa dah masuk ofc dorg x nampak kelibat manusia yg empunya nama tu pun. Rasa pelik dah melanda kat situ. Masuk2 je receptionist tanya sapa yg call suruh dtg interview, pastu dia suruh isi form kat dalam satu bilik, lupa dah nama bilik tu, sbb nervous kan, yela first time interview, mmg tak pernah ada pglman bkerja sblm ni, org suruh masuk, masuk je la. Hehehe. Sblm masuk tadi, sbnrnya sempat juga anak mata ni menjeling2 buat tinjauan keadaan ofc tu, wpun dgn skli dua pandang. Teramat pelik dan heran. Bilik ada 3 bilik je kot, macam mana dorg sumbatkan pkerja dalam tu? Kalau ikutkan bil. Pkerja yg dorg perlukan, alamatnya mmg x muatlah. Hmmm. Tapi masa tu xnak fikir bukan2, sbb betul2 nak bkerja dan sgt2 bharap yg saya akan dterima bkerja kt situ. Nak cari pglman katakan. Lepas siap isi borang, saya hantar kat receptionist tadi, tak lama pastu nama saya dpanggil oleh seorang lelaki yg menemuduga saya pada hri tu, betul2 lupa nama dia spa. Tak pastilah jawatan dia apa, tp nampak mcm manager. Hahaha. Nampak je.. Ok, sesi temuduga pun bermula. Apa yang saya expect sebelum interview, dgn soalan yg bakal dtanya, langsung jauh menyimpang. Entah bpa malam saya study dgn mr.Google, survey soalan yg famous dtnya masa interview, bagai nak rak saya dok mhafal. Hadui! Hehehe. Haish, malas dah nak ingat apa yg dia tanya sebab msh menyampah dgn “ayat” yg dia ayatkan kat saya, “Ada sesuatu yg ada kat awak membuat saya tertarik nak ambil awak bkerja di sini”. Aisehman, sesuatu tu apa?? Belum sempat nak tanya, dia lagi cepat bertindak dgn menukar topik. Ada tu..ada sesuatu juga kat situ. Dah nampak dah pmainan dia. Hahaha. Adui2, saya yg tak de pglman bkerja ni, apa bendalah yg buat dia tertarik. Jawab ptnyaan dia pun dah tergagap gagap. Hehehe. Lucu gak kalau ingat balik. Tak lama la sesi temuduga tu, sbb dia dah bkenan nak ambil saya bkerja kan, dia trus suruh saya datang balik pada 4 oktober 2016..esoklah tu. Hati memang tak sedap, balik2 je sampai kat rumah saya terus search kat mr.Google, pakar pemberi jawapan. Hehehe. Lama juga saya dok menyelidik, cari cari dan cari. Company dorg ni Ors Group Advertising Sdn Bhd, boleh tahan bnyk nama company dorg kan. Mmg tak sedap hatilah baca komen org pasal company ni. Sblm apa2 jadi, lebih baik saya sediakan payung sblm hujan, wpun cuaca skrg teramat panas. Hahaha. Panas pun kena guna payung, ingat hujan je perlukan payung? xD! Jadi, saya dah fikir masak2, sampai tak tidur lagi ni, memang saya batalkan je niat nak pergi lagi kat tempat tu. Serammm..😨 bukan nak burukkan bisnes dorg, cuma tak puas hati dgn proses dorg tu nak dapatkan tenaga pkerja dan skop bkerja dan seangkatan dgnnya.. Semoga di masa hadapan, company ni akan lebih bersikap tulus. Jujur itu lebih berkat. Bgtau betul2 kat semua org, jgn sampai org lain tau daripada mulut org lain, nanti diri sendiri yg merana dgr cemuhan serta kutukan. Nampak tu, banyak org kat situ, sampai pening nak baca. Hahahaha. Ini sajalah dari saya insan yg kecewa. Cewah! 😂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s