Pengalaman Bersalin di INS Speacialist Center


Assalamualaikum semua!

Saya berharap anda semua berada di dalam keadaan sihat dan sejahtera. Di post kali ni saya nak bercerita kepada anda semua terutama kepada ibu-ibu yang dalam perancangan untuk melahirkan bayi di INS Speacialist Center Alor Setar! UNtuk pengetahuan semua, saya selamat melahirkan anak kedua saya di hospital swasta tersebut, dah hampir tiga bulan tapi tak sempat nak update. hihi.

17/10/2012

Saya dan suami pergi ke sana lebih kurang jam 2 petang. Kami pergi untuk memilih dan booking doctor untuk sambut baby nanti. Kat sana ada 4 orang doktor iaitu Dr Indar Singh, Dr Ngee, Dr. Sarabjit dan Dr. Annuar Husainy. Saya pilih…Dr Annuar Husainy!! sebab ramai cakap dia bagus. Dan sebab dia Islam. boleh jugak ingat2kan suruh mngucap ke apa nanti kan.Tungu punya tunggu pukul 5 petang sampai la turn kami. punya lah ramai patient Dr Annuar ni. So Dr. Annuar check perut, scan untuk tengok kedudukan baby. dia cakap tak lama dah ni.. Nanti sakit, turun tanda atau baby kurang bergerak, terus datang tau. So kena RM60 je checkup termasuk scan tu. Agak murah la nak banding dengan hospital swasta yang lain.

18/10/2012

Harini dah rasa tak larat sangat2. So, saya call boss beritahu nak ambil Maternity Leave awal sikit. Boss cakap ok. Dalam hati berdoa semoga baby cepat keluar supaya x bazir cuti :p hahaha

19/10/2012

Tepat jam 12.30 tengah hari, masa tu dok melipat kain. tiba-tiba terdengar bunyi PLUPP!!! Eh, apa la Luqman buat kat dapur ni. so bergegas bangun nak tengok apa yang meletup tu. Tiba-tiba air panas laju je mencurah curah turun. Terus jerit panggil husband, ketuban dah pecah ni. Husband pun kelam kabut la..Air ketuban warna kekuningan sebab baby dah berak kat dalam perut. Husband beritahu mak suruh siap kalau nak ikut. Then singgah kat rumah kakak makan nasi jap.. makan pun tak lalu tapi paksa jugak takut xda tenaga. Kami pun bergerak ke INS..smpai sana terus check in ward. Dr Annuar datang check VE. buka 2cm. Tepat pukul 2.30, dah rasa kontraksi.. tapi tak kuat sangat. Pukul 5 petang kontraksi makin kuat. Kena tolak masuk Labor Room. Sebab Dr kat sana so senang nak pantau.bukaan 3 cm je. pukul 7 mlm sakit dah x tertahan. sampai menggigil. Mak masuk lap muka dengan air…lap bibir kering..mak gosok2 tangan saya..Sedih dan sayu gak masa tu. Terima Kasih mak..Pastu mak gilir2 dengan husband masuk teman kat dalam. Jam 9 malam sy memang x boleh tahan sakit lagi dah. bukaan tetap 3cm saja. Dr Annuar cadangkan ambil epidural untuk kurangkan sakit sebab baru buka 3cm. Saya terlelap sekejap. Pukul 12 Dr Annuar check bukaan lagi. tetap tak berubah, masih 3 cm…

20/10/2012

Pukul 1 am, mesin jantung baby berbunyi “beep beep beep”. Saya terkejut, misi dan dr meluru masuk. saya menangis. Saya takut sangat peristiwa masa lahirkan Luqman berulang. Lemas kat dalam sampai kena masuk ICU. saya berdoa supaya Allah pelihara baby saya. Mulut macam terkunci tak tanya apa kat dr. Dr cakap, ok ni kali terakhir dr nak check bukaan. kalau tetap x buka, memang kena operation. masa tu tak fikir apa dah. Saya cakap, buatla apa saja doktor, asalkan anak saya selamat. So, memang tak buka juga. Dr cakap kena operation. Saya redha walaupun saya nak sangat cuba bersalin normal. Dr kena selesaikan satu pembedahan kecemasan sebelum bedah saya. 2.15 saya ditolak masuk ke bilik pembedahan. Tepat jam 2.48 pagi, lahirlah puteri saya. Adik Muhammad Luqman Wafi ni bernama Hani Maisarah, beratnya 2.9kg.

22/10/2012

Dah boleh keluar wad🙂 Alhamdulillah.

Komen saya:

INS Specialist Center ialah tempat terbaik. Dr Annuar sangat baik, professional dan cekap. Jururawat semua baik dan melayan saya dengan mesra sekali. Tempatnya pun selesa. Kos agak murah kalau nak dibandingkan dengan beberapa hospital swasta di sekitar ALor Setar. Haritu kos saya bersalin hampir 5k sebab saya kat Labor Room pun lama. tapi puas hati la sebab kos termasuk epidural, makanan yang sy order, kira kos keseluruhan la ni. Saya difahamkan kos untuk bersalin normal ialah dari RM1500 ke RM2200 manakala untuk pembedahan dari RM3100 ke RM4000.

** Nanti saya akan upload gambar-gambar ya!

 

6 thoughts on “Pengalaman Bersalin di INS Speacialist Center

  1. saya dah 2 kali pengalaman dengan dr anuar tp kat mahsuri. 2 kali juga operate sbb case yg sama mcm awak.. bukaan terlampau sikit, 2cm ja walaupun dah ambik epidural. ni mengandung lagi, kali ni kat INS Insyaa Allah sbb dr anuar kat sana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s