Imaginasi & Impian


Saya ni jenis suka sangat berangan. lebih-lebih lagi tentang masa depan. Seronok gak tau melayan otak n pikiran ni. Saya selalu berangan nak jadi suri rumah tangga sepenuh masa. Duduk bersama dengan anak-anak yang ramai di rumah. Masak untuk anak-anak dan suami, ajar anak-anak baca Quran dan buat kerja sekolah. Pendek kata, nak jadi ibu yang terbaik untuk anak-anak kami. Teringat kata-kata Rasullullah S.A.W, “Wanita yang tinggal di rumah bersama anak-anaknya akn tinggal bersamaku di dalam syurga.” Saya target untuk bekerja sehingga umur saya 35 tahun sahaja. Selepas tu nak tumpukan perhatian kepada keluarga. Sekarang ni sejujurnya, saya bukanlah seorang yang perfect dan bijak bahagikan masa. Kadang-kadang balik kerja, terlalu letih.. dan tak sempat masak..makan kat luar je. Kesian anak dan suami.Jadi kesimpulannya, saya suka berangan untuk menjadi wanita yang 100% perfect..boleh??

Pastu angan-angan saya, nak renovate rumah yang ada sekarang ni. Jadikan lebih luas dan selesa. Bila keluarga dan kawan-kawan datang pun mesti selesa tinggal kat rumah kami. Nak ada 4 bilik. 1 untuk papa& mama, 1 bilik anak lelaki,1bilik anak perempuan dan 1 bilik stor. Then klu ada rezeki lebih lagi, tambah buat bilik tetamu pula. Wah bestnya….Rumahku syurgaku. Wlau sekecil mana pun rumah kita, tapi ia tetap menjadi tempat yang paling selesa kan?

Tahap imaginasi saya pula kadang kala berubah menjadi ganas. Hahaha. Setiap kali Luqman nakal dan x duduk diam, saya mula membayangkan kalau lah ada remote control yang ada button “SLEEP” “WAKE UP” “EAT’ “QUIET” . Akan ku tekan jugak untuk control2 Luqman. supaya dia mau makan ikut time, tidur ikut time..Anak2 dah jadi ala2 robot pula. kalau hari dia nakal sangat tu, 3 pagi belum mahu tidur, mula la mama dia membayangkan teknologi2 yang super gila untukmemenuhi tahap kegeraman masa tu.

Di samping tu, saya juga berimaginasi untuk memiliki sebuah robot yang boleh buat kerja2 rumah dan menyamar menjadi saya untuk pergi ke ofis,. Mcm hantu raya ja? uiiii takutnya…hahaha. Nanti tak pasal je masuk paper muka depan, suamiku curang dengan robot. Sebab lunch time dia akan jemput robot yang ganti tempat saya untuk makan tengah hari. ni dah nak jadi macam cerita Enthiran. haha. syok kan berangan benda pelik2.

Setiap kali jalan jem, saya berimaginasi yang suatu hari nanti saya akan memiliki sebuah kereta terbang yang automatik akan terbang apabila ia mengesan jem di jalan raya. ia pula kalis kemalangan akan terus terbang jika tersentuh sebarang objek secara mengejut. Ia juga akan memperbanyakkan lagi kes langgar lari pada zaman tersebut. Tu lah keburukannya…

Untuk harini, setakat itu dulu saya share…nanti kalau ter imaginasi apa, akan di post pula kemudian. hehehe. Have a nice day🙂

 

One thought on “Imaginasi & Impian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s