Pengalaman Cabut Gigi Geraham Bongsu…


Hari Selasa pagi Mama.Wafi ke Klinik Pergigian di Klinik Kesihatan Simpang Kuala. Gigi geraham bongsu ni dah tak tertahan sakitnya. Berdenyut2 sampai ke mata dan kepala. Bengkak sampai susah nak makan dan tidur…Jadi, no choice…terpaksa gak pi cabut. Mula-mula tu Mama.Wafi call ke klinik pergigian swasta, tanya kos nak cabut gigi geraham bongsu ni..Dia cakap lebih kurang RM 230 macam tu..Adoi..berpeluh dahi mendengarnya. Bila fikir la…hmmm…Mama.Wafi decide pergi ke klinik pergigian kerajaan saja lah untuk menjimatkan kos… Mama.Wafi ambil Emergency Leave sebabnya Klinik Pergigian Simpang Kuala ni ada jadual la pulak..hari Selasa je boleh check dan cabut. Hari lain untuk yang dah ada appoinment dan lain-lain punya kes…

Tunggu lebih kurang 45 minit, nombor Mama.Wafi pun dipanggil..tak rasa lama menunggu sebab dok layan TV..cerita cina..lawak plak tu. hehe. Masuk ja dalam bilik doktor, terus rasa seram sejuk satu macam. Teringat kembali zaman kanak-kanak dulu2 tu..bukan main takut lagi nak cabut gigi ni.

Doktor : Munirah kan?

Mama.Wafi : Ya. Saya.

Doktor :La..awat dok berdiri kat pintu. Mai sini. Baring kat kerusi ni. Doktor nak check.

Mama.Wafi: Ok…(muka cemas dan dengan pantasnya naik ke kerusi tu)

Doktor: Kamu takut ka?Relax…Ok, mai harini sakit gigi tang mana? cuba cakap kat doktor.

Mama.Wafi: Gigi geraham bongsu saya ni sakit sangat doktor oii..dua2 belah pulak tu.Tapi kiri paling sakit. Tak tahan dah saya ni. Nak makan susah. Nak tidoq pun pyh la doktor oiii.

Doktor: Oh…bengkak ni..Ok, la ni kamu nak doktor buat apa?

Mama.Wafi: La…tanya saya pulak (sambil gelak slow2.)

Doktor : Ok. Kita cabut.!

Doktor tu pun cucuk ubat bius 3 jarum kat mulut Mama.Wafi. Kebasnya terasa sampai dahi. huhu. Then doktor pun berhempas pulas dengan playarnya tu dk goncang2 gigi Mama.Wafi. Ada seorang nurse pegang kepala. Memang tak boleh angkat kepala ni. Tiba tiba Mama.Wafi dengar bunyi macam kain terkoyak…braaaapppppppp…….!!!

Doktor tu dah cabut gigi Mama.Wafi. Darah banyak gila. Gigi tu panjang jugak rupanya. Ingatkan ketot je… Lepas selesai, doktor tu lap darah dan sapu ubat sikit kat mulut. Dia bagi ubat tahan sakit. Mama.Wafi pun pulang ke rumah dengan muka bangga sebab dah berjaya cabut gigi yang amat sakit tu.

Sejam selepas itu….

Ya Allah..sakitnya. Darah pulak dah penuh kat dalam mulut. Doktor dah pesan tadi lepas cabut gigi….Antara pesanannya ialah:

1) Jangan kumur mulut

2) Jangan berus gigi

3) Jangan makan benda panas dan keras

4) Makan ais krim dan minuman berais

5) Makan bubur sejuk

Sakitnya tu sampai Mama.Wafi menangis macam budak kecil. Nak minum air pun kena guna straw dan hisap perlahan lahan. Mama.Wafi dah la lapar. Masa pergi klinik pagi tadi, tak makan dulu. Cuma minum milo je secawan. Tanpa berlengah lagi, Mama.Wafi makan ubat tahan sakit dan terus tidur… Bangun dari tidur, Mama.Wafi tengok kat cermin, bahagian dalam bibir terkoyak sedikit dan gusi lukasatu garis lebih kurang 2cm. Sakitnya.. Mungkin doktor pi tekan mulut Mama.Wafi dengan kuat msa nak cabut kot…

Masa nak balik kan, doktor siap pesan ]

“KALAU DAH SEMBUH, MAI LAGI YA..CABUT YANG LAGI SEBELAH TU”😛

seramnya…..tak mau pi dah la….hahahaha.

Kini…sudah seminggu peristiwa itu berlalu. Namun, bengkak masih tak hilang dan setiap malam kena makan ubat tahan sakit. Kalau tak makan, tak buleh tiqoq la jwbnye… Doakan Mama.Wafi cepat sembuh ya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s