Berhati-hati :Menipu Dengan Nama Bukit Aman!


MELAKA – Orang ramai diminta berhati-hati dengan penipuan satu sindiket yang menyamar sebagai anggota polis dari Bukit Aman, pegawai polis Hong Kong dan pegawai Bank Negara Malaysia (BNM) yang meminta mangsa memindahkan wang ke dalam akaun orang lain kononnya bagi mengelak menjadi mangsa kes pengubahan wang haram.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye berkata, sindiket tersebut menggunakan modus operandi dengan menghubungi mangsa menggunakan teknik soofing yang memaparkan nombor telefon Ibu Pejabat Polis Bukit Aman atau BNM.

Menurutnya, taktik yang digunakan itu menyebabkan mangsa mempercayai panggilan itu adalah tulen.

“Suspek menyamar sebagai anggota polis dari Bukit Aman kononnya identiti mangsa telah disalahguna di Hong Kong dan terlibat dalam kes penggubahan wang haram.

“Suspek kemudian mendakwa sebagai pegawai polis dari Bukit Aman atau polis Hong Kong dan maklumat perbankan mangsa digunakan untuk pengubahan wang haram dan semua akuan mangsa akan dibekukan.

Sumber :Kosmo

Lagi berita tentang ini…

KUALA LUMPUR: Jumlah kerugian akibat kegiatan sindiket penipuan perbankan internet dipercayai didalangi warga asing mencapai RM2.54 juta dari Januari hingga Julai lalu, berbanding RM1.01 juta sepanjang tahun lalu.

Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Abu Hassan Alshari Yahaya, berkata jumlah itu diperoleh menerusi data pusat perkhidmatan pelanggan dikenali BNMLINK dan BNMTELINK yang merekodkan aduan penipuan pelanggan bank dari seluruh negara.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan lebih ramai mangsa mengalami kerugian tetapi enggan membuat laporan kerana malu selain bimbang imej tercalar berikutan ada di kalangan mereka terdiri daripada ahli politik, profesional dan akademik.

Katanya, peningkatan kerugian disebabkan kelicikan sindiket yang menggunakan pelbagai modus operandi yang sentiasa berubah seiring perubahan teknologi maklumat bagi memperdaya dan mengeliru orang ramai termasuk menyamar sebagai polis, pegawai bank dan pegawai BNM.

Selain menggunakan kaedah ‘phishing’ iaitu mencuri maklumat ketika pelanggan mengakses laman web perbankan internet palsu, sindiket berkenaan juga menggunakan teknik ‘spoofing’ iaitu memalsukan nombor telefon digunakan untuk menghubungi mangsa bagi menyembunyikan identiti.

“Kaedah ‘spoofing’ juga membuatkan nombor pemanggil yang tertera kelihatan seperti nombor bank komersial, nombor agensi kerajaan dan nombor BNM.
“Mereka yang menipu sangat bijak kerana pandai berlakon seperti wakil bank, syarikat kad kredit dan pegawai kerajaan untuk meyakinkan mangsa mendedahkan maklumat perbankan, kata laluan dan maklumat sulit lain.

“Sindiket juga mengupah ‘runner’ terdiri daripada pelajar atau penganggur untuk mengguna akaun bank mereka sebagai transit bagi tempoh singkat bagi transaksi wang diperoleh daripada akaun mangsa,” katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sumber: Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s