Sakit Pinggang Semasa Hamil


Assalamualaikum…

Sakitnya lah hai masa saya dok menaip post ni. pinggang ni terasa sakit sangat. mencengkam urat2 saya. bila pergi check, doktor ada beritahu” bagus u datang check sebab sakit pinggang masa hamil ni tak leh dipandang remeh”

But in my case, nothing is serious. Doktor cakap, maybe tulang punggung tu nak mengembang sebab nak support baby. So, kena banyakkan exercise dan jangan duduk dalam tempoh yang lama.

Kadangkala, sakit pinggang masa hamil ni boleh menjadi masalah serius kerana ;

1)Buah pinggang anda bengkak
2)Dijangkiti kuman pada saluran kencing
3)Kedudukan bayi yang songsang

Jadi, walau apa pun masalah anda, jangan biar ia berlarutan. Sila pergi berjumpa doktor dan seeloknya buat ultrasound KUB bagi memastikan tiada masalah lain yang timbul.

Tips untuk mommies yang ada masalah sakit pinggang masa mengandung ni ialah :

1)Pakai pakaian longgar dan selesa.
2)Sentiasa sapu balm/minyak bagi kurangkan sakit dan elakkan terlalu banyak makan ubat
3)Elak melakukan kerja2 berat
4)Pakai kasut yang rata dan selesa. Jangan pakai kasut tinggi.
5) Tidur, duduk dan berdiri ikut posisi yang betul. Lapik bantal kat pinggang supaya lebih selesa.
6) Jangan makan benda sejuk dan berangin.
7)Minum susu lebih kerap. Kalau tak lalu susu, boleh ambil pil kalsium.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s